Tablet PC-en ble lansert med brask og bram i 2002, men nesten ingen kjøpte den. På dette 9 år gamle bildet demonstrerer vi hvordan man kunne skrive på skjermen ved hjelp av en penn.
Tablet PC-en ble lansert med brask og bram i 2002, men nesten ingen kjøpte den. På dette 9 år gamle bildet demonstrerer vi hvordan man kunne skrive på skjermen ved hjelp av en penn.Vis mer

Derfor ble den en flopp

De hadde flere egenskaper vi savner ved dagens iPad-er og nettbrett, likevel ville ingen ha dem. Årsakene er åpenbare.

"Tror dere at pad-en ble oppfunnet av Apple, eller?" Nei, det tror vi ikke. Tablet PC-en så dagens lys i 2002, og allerede å slutten av 60-tallet var det flere skisser som beskrev konseptet med brett og trykkfølsom skjerm. Men hvorfor var det først med iPad at produktkategorien virkelig våknet til liv?

Tidlig ute

Jeg var ganske begeistret, men hadde mine tvil om den kom til å bli en suksess, der jeg satt i God Morgen Norge-studioet og demonstrerte Nec Versa T400 for snart 8 år siden. Det var en tablet PC, forløperen til det vi i dag gjerne omtaler som nettbrett eller pad.

På den tiden var det Windows som gjaldt, også på brettet. Microsoft hadde et år i forveien lansert Windows XP Table PC Edition, som hadde noen programmer og funksjoner som var laget med tanke på å bli styrt ved hjelp av en penn.

Med unntak av Windows og behovet for penn, hadde Nec Versa T400 egenskaper som ikke står tilbake for dagens populære nettbrett. Den hadde for eksempel en 933 MHz Pentium III mobilprosessor, 10-tommer skjerm med samme oppløsning som iPad, 256 MB minne og lagringskapasitet på 20 GB - ikke flashminne riktignok, men en 1,8" harddisk som surret og gikk. Den hadde dessuten tre USB 2.0-porter, og kunne kobles til både kablet og trådløst nettverk. Vekten var 1 kg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Designmessig var den kanskje ikke like vakker som dagens modeller, men den var slank - og dessuten helt støyfri.

Derfor ble den en flopp


Nec Versa T400 kunne utstyres med GSM-modul, og dermed kunne den også brukes som telefon.

Hva gikk galt

Men verken Nec Versa T400 eller noen av de andre nettbrettene ble noen suksess, og gjorde seg knapt bemerket på salgslistene. For hva skulle den egentlig brukes til? Spørsmålet den gang var det samme som nå. Microsoft fremhevet at tablet PC-en egnet seg til stående arbeid, til å ta notater med på forelesningen, for eksempel. Det var imidlertid langt fra nok til å tenne publikum.

Man behøver imidlertid ikke lete langt etter åpenbare grunner til at tablet PC-en ble en fiasko.

Prisen

Nec Versa kostet veiledende 21.125 kroner. Det var skrekkelig mye penger både den gang og i dag, og dermed ble den uaktuell for de aller fleste studentbudsjetter. Det står i temmelig skarp kontrast til dagens modeller som stort sett koster 4-6000 kroner.

Dårlig ytelse

Til tross for relativt potent prosessor hadde de fleste tablet PC-ene, Nec Versa inkludert, svak ytelse. Vår test avslørte blant annet at selv lavoppløst video hakket under avspilling. Dermed forsvant et åpenbart bruksområde som dagens nettbrett fikser med glans. At batteriet bare holdt i tre-fire timer på de fleste tabletene var også et klart ankepunkt.

Dårlig brukeropplevelse

Windows XP var laget for tastatur og mus, og spesialfunksjonene i tablet-utgaven var beskjedne og halvhjertet - for ikke å si dårlige. I tillegg holdt det ikke med en lett berøring på skjermen, den krevde trykk, og du var nødt å bruke en penn for å navigere i menyer og vinduer som slett ikke var optimalisert for denne typen enheter. Skjermen var dessuten lyssvak og vanskelig å se fra sidene. Det hele var rett og slett ikke sexy nok for et stadig mer bevisst publikum.

Joda, imponerende nok i 2003, men startmenyen, penn og de knappene til høyre for tekstfeltet bidro neppe til å vekke kjøpelysten hos folk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Joda, imponerende nok i 2003, men startmenyen, penn og de knappene til høyre for tekstfeltet bidro neppe til å vekke kjøpelysten hos folk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Ingen apps

Som tablet PC-bruker kunne du kjøre vanlige Windows-programmer, bare litt tregere. Det var ingen applikasjonsbutikk som lot deg laste ned morsomme spill til 6 kroner eller gratis-apps som snudde opp ned på alt.

Kommer Windows tilbake?

Vi har sett flere nye nettbrett med Windows 7, og ett av dem, Acer Iconia W500, har nylig ankommet butikkene. Vi har allerede slått kloa i et eksemplar, testen vil du kunne lese her på DinSide om kort tid.

Mye tyder på at Microsoft har mer på gang. Ryktene sier blant annet at Windows 8 vil komme i en nettbrett-vennlig utgave, men foreløpig og inntil videre dreier det meste seg om to systemer: Apple sitt iOS-system og Googles Android 3.0 Honeycomb. HP kan også bli en outsider med sitt meget imponerende WebOS.

Hva tror du? Har Windows på nettbrett noen sjanse? Bruk debatten under for å dele dine synspunkter med andre lesere!

Les også: Apples iPad dominerer stort