Denver CAD-451

MINITEST: En bilstereo til 995 kroner som kan spille MP3-filer fra minneplugger og minnekort, og som i tillegg også har støtte for Bluetooth? Det høres for godt ut til å være sant. Dette måtte sjekkes ut.

For en tid tilbake presenterte vi en bildeserie med noen av de mest spennende bilstereoløsningene på markedet. De fleste lå i helt andre prisklasser enn spilleren fra Denver som har sittet i vår lille Polo den siste uka. Dette til tross for at den absolutt tilhører denne gruppen, i hvert fall på papiret.


Nesten alle nye bilstereoer støtter MP3, men foreløpig er det ikke veldig mange som har innebygd minnekortleser for SD/MMC-kort og støtte for USB-minneplugger. Det har imidlertid Denver CAD-451. I tillegg har den analog linjeinngang for tilkobling av andre lydkilder, for eksempel eksterne MP3-spillere, spillkonsoll eller DVD-spillere.

Bluetooth

Dessuten har den innebygd støtte for kommunikasjon med mobiltelefonen din, vel og merke dersom denne støtter Bluetooth. I praksis betyr det at du kan spille musikk på full guffe, og når telefonen ringer høres dette over høyttalerne, og musikken tones ned. Deretter snakker du i mikrofonen som er tilkoblet spilleren, og hører stemmen til samtalepartneren din over høyttalerne i bilen. Genialt? I hvert fall i teorien!


De øvrige spesifikasjonene er heller ikke noe å kimse av, sett i lys av at spilleren koster under tusenlappen. Du finner en oversikt over de viktigste tekniske detaljene her.

Installasjon

Vår tre år gamle Volkswagen Polo har (i denne sammenhengen: heldigvis) ikke en integrert stereoløsning. Her var det bare å vippe ut det enkle Pioneer-anlegget som hadde sittet i bilen siden vi kjøpte den i fjor, koble til de to kontaktene (ISO-standard), og smette anlegget på plass.


Det var for oss enkelt å lirke kontakten for Bluetooth-mikrofonen og kabel til linjeinngangen ut gjennom hyllen under anlegget. Selve mikrofonen er derimot langt fra trådløs, den henger i en tjukk og lang kabel, og på baksiden har den et spor beregnet for det medfølgende festebeltet. Ved hjelp av borrelåsen som sitter på beltet kan du enkelt få festet mikrofonen til solskyggen.

I bruk

Vi vred om tenningsnøkkelen, og displayet i spilleren lyste opp med blå tekst. Det var også blått lys i knappene. Displayet er stort, men det er ikke plass til mange tegn, og teksten blir dessuten veldig lavoppløselig - og dermed ikke alltid like lesbar. Spesielt merkes dette under avspilling av MP3-musikk, da vises kun noen tegn om gangen, og man må følge med i flere sekunder for få med seg navnet på artist og melodi. Ikke veldig gunstig for trafikksikkerheten, med andre ord.

Veksling mellom kilder gjør du ved gjentatte trykk på MD-knappen, noe som fungerer raskt og greit. Og det er faktisk en del kilder å velge mellom; USB, memory-card, aux, CD og RDS radio. Kobler du til en kilde, for eksempel setter inn et minnekort eller en CD, starter avspilling av denne automatisk. Det er kun AUX-enheter du må aktivere manuelt.

Et hjul regulerer lydnivået, og trykker du på hjulet får du opp innstillinger for bass, diskant, balanse mm, som så reguleres ved å vri på samme hjul. Den delen er enkel nok. De øvrige knappene er det verre med, det virker som om utviklerne først har designet fronten med x antall knapper i noe som minner om symmetri, for så å tildele dem funksjoner i ettertid. Her er i hvert fall ikke alt like logisk, og funksjoner som burde være til stede, som for eksempel å navigere mellom fil-mapper, er fraværende.

Skrur du av spilleren midt under avspilling av et MP3-spor, vil den huske nøyaktig hvor den var når du skrur den på igjen. Det er positivt, det vet alle som har lyttet til Ringenes Herre-lydbøkene på vei til og fra jobb.


Med tanke på at en CD kan inneholde rundt 170 MP3-spor i OK lydkvalitet, for ikke å glemme harddiskbaserte spillere som kan tilkobles via USB-porten, blir det derfor ganske ugreit å navigere. Du kan riktig nok hoppe ett og ett, samt ti spor frem og tilbake, men det er ingen fullgod erstatning for mappe/album-navigering. Derfor ble det til at vi som regel trykket på Shuffle-knappen, og håpet på det beste.

Sånn sett er det meget praktisk med analog linjeinngang. Har du for eksempel en iPod med 30 GB harddisk, er det bare å koble den til via hodetelefonutgangen, og navigere som normalt på iPoden.

Radiodelen er kanskje den delen vi ble mest skuffet over, radioen viste seg å være ganske følsom for forstyrrelser, noe som gjorde den til en dårlig erstatning for det gamle Pioneer-spilleren. Vi opplevde relativt dessuten ofte at andre kanaler slo inn når signalene ble dårlige, noe som mildt sagt er irriterende, og aldri var noe problem på Pioneer-spilleren.

Når det kommer til lydkvalitet er spilleren helt på høyden, her er det som regel høyttalere samt hjul- og motorstøy som setter begrensningene. I vårt tilfelle, med fabrikkmonterte standardhøyttalere, var det imidlertid ingen forskjell å spore på våre to spillere. Vi opplevde riktig nok en del mer bakgrunnssus enn vi hadde forventet da vi koblet til vår egen MP3-spiller via den analoge inngangen, men denne susingen ble mindre fremtredende ved høyere volum.

Bluetooth-problemer på to av tre telefoner

Vi var selvsagt svært spent på den integrerte Bluetooth-støtten. Vår telefon, en Sony Ericsson S700, fant ikke noen enheter, til tross for at vi hadde fulgt instruksjonsboken til punkt og prikke. Vi var slett ikke overrasket, vi har hatt mange ubehagelige Bluetooth-opplevelser tidligere. Vi måtte derfor prøve med en annen telefon, og denne gangen en Siemens S75. Den fant enhet "Denver" ved første forsøk, og kobling opprettet. Ved andre og tredje gangs forsøk fant den ingen enheter, og vi var like langt.

Vi undersøkte imidlertid med en av våre kolleger, som hadde anskaffet seg spilleren privat. Hans Sony Ericsson K750i hadde ingen kommunikasjonsproblemer. Vedkommende klagde imidlertid på lav/hul lyd når han koblet til MP3-spilleren sin via linjeinngangen, noe som ikke var noe problem på vårt testeksemplar. Det kan med andre ord være variasjoner fra testeksemplar til testeksemplar, og slike mangler vil i de fleste tilfellene være reklamasjonsgrunn.

Oppsummering

For vår egen del vil vi fortsette å feilsøke Bluetooth-tilkoblingen de neste dagene, og finner vi løsningen vil vi rapportere om dette i en oppfølgerartikkel. Bruk også debatten nederst dersom du har løsningsforslag du vil dele med oss og andre lesere. Uansett problemer, det hindrer oss ikke i å oppsummere våre inntrykk etter denne minitesten på følgende måte:

Positivt:
+ Veldig lav pris sett i forhold til funksjonaliteten
+ Enkel installasjon
+ MP3-filer på minnekort og minneplugger spilles problemfritt

Negativt:
- RDS-radio følsom for støy
- Krøkkete/ulogisk plassering av noen knapper
- Mangler mappenavigering
- Uelegent tittelvisning på skjerm
- Kommunikasjonsproblemer (Bluetooth)

Denver CAD-451 er tilgjengelig i en rekke svenske nettbutikker, her til lands har vi foreløpig kun funnet den i Coop-kjedens butikker - som selger den til oppgitt pris, 995 kroner.

Les også: De mest spennende bilstereoløsningene

[Ugjyldig objekt (debatt)]