42SL8000 er bare én av mange TV-er fra LG som har fått støtte for avspilling av MKV-filer via USB-porten på siden. Foto: LG/BEL
42SL8000 er bare én av mange TV-er fra LG som har fått støtte for avspilling av MKV-filer via USB-porten på siden. Foto: LG/BELVis mer

Denne TV-en er piratvennlig

Spiller piratkopierte HD-filmer direkte fra minnepluggen.

Hvis du har fulgt med på fildelingsfronten i det siste, har du muligens kommet over såkalte Matroska-filer, videofiler med etternavn .MKV.

I praksis er det snakk om en konteiner som kan inneholde flere elementer, for eksempel en film med flere lydspor og undertekster. Derfor navnet Matroska, den russiske tredukken med mange dukker inni hverandre. Som om ikke det var nok; Matroska-filene kan bestå av mange video- og lydformater, og kan derfor ikke omtales som et eget format.

Svært god kvalitet

Uansett har de åpne Matroska-filene blitt svært utbredt den siste tiden, både på grunn av de gunstige mulighetene hva angår lyd- og undertekster, men først og fremst på grunn av den svært gode kvaliteten som er mulig å oppnå på bildesiden, spesielt ved bruk av H.264-formatet.

Les også: DinSides guide til videoformater

Denne TV-en er piratvennlig


Selv med relativt kraftig komprimering kan en MKV-fil by på en kvalitet som ligger tett opp mot originalmaterialet. En Blu-ray-film er gjerne 20-30 GB i utgangspunktet, men kan komprimeres til 4-5 GB ved hjelp av de rette verktøyene, og fortsatt by på en kvalitet som langt overgår DVD.

Derfor har Matroska i løpet av kort tid blitt filmpiratenes definitive favoritt, spesielt for distribusjon av HD-video, og er i ferd med å overta posisjonen DivX/Xvid har hatt i mange år på videofronten. På nettet finnes det mye Matroska-materiale, men det aller meste er lagt ut uten rettighetshavernes godkjennelse, ofte på populære fildelingstjenester som The Pirate Bay, BTjunkie etc.

Bildekvaliteten på en film i MKV-format kan langt overstige DVD hvis utgangspunktet er en Blu-ray-film
Bildekvaliteten på en film i MKV-format kan langt overstige DVD hvis utgangspunktet er en Blu-ray-film Vis mer


Ikke lenger bare PC-bruk

I starten var Matroska, slik tilfellet var med DivX for snart ti år siden, knyttet til PC-bruk, og man måtte ha en avspiller i form av et dataprogram for å se videoene. Men i fjor kom imidlertid en rekke multimediespillere på markedet med MKV-støtte, de billigste kostet godt under tusenlappen, og ble en av høstens store slagere.

Dette fikk selvfølgelig også de store produsentene av AV-utstyr med seg, og nå kommer de etter for fullt. Stadig dukker det opp nye TV-er, multimediebokser og Blu-ray-spillere som støtter avspilling av filene.

"Alle" de store er med

JVC og koreanske LG var muligens aller først blant de store produsentene. De første MKV-kompatible produktene kom allerede i fjor vår, og spesielt LG har i dag flere Matroska-kompatible Blu-ray-spillere og TV-er i sitt sortiment, og i høst kom også Samsung på banen.

JVC XV-PB1 spiller Blu-ray, men også MKV-filer.
JVC XV-PB1 spiller Blu-ray, men også MKV-filer. Vis mer
LG HR 500 spiller ikke bare Blu-ray, den tar også inn TV, har innebygd opptaker og spiller naturligvis også MKV-filer.
LG HR 500 spiller ikke bare Blu-ray, den tar også inn TV, har innebygd opptaker og spiller naturligvis også MKV-filer. Vis mer
Noe mer overraskende er det kanskje at Sony, som ikke bare er en stor produsent av AV-utstyr, men i tillegg er et av verdens største filmselskaper, også ser ut til å omfavne Matroska. Da DinSide Data overvar Sonys produktlansering i København nylig, fikk vi se at flere av vårens nye Blu-ray-spillere vil støtte avspilling av Matroska-filer, enten brent til plate eller via USB-porten.

Mange forventer også at MKV-support på Sony PlayStation 3 er like rundt hjørnet, via en nedlastbar oppgradering til spillkonsollen.

DinSide Data skrev nylig en guide om hvordan du kunne lage Matroska-filer av DVD-samlingen din. Du finner artikkelen her.