Denne skriveren har alle

Men hva er egentlig Microsoft XPS Document Writer?

Hva kan du bruke denne til, mon tro?
Hva kan du bruke denne til, mon tro? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

XPS står for XML Paper Specifications, og er et slags elektronisk papirark. I motsetning til for eksempel et Word-dokument, kan du ikke gjøre endringer i et XPS-ark etter at det er laget, på samme måte som du ikke kan gjøre endringer på en utskrift på vanlig papir.

XPS-dokumentet kan beskyttes på flere vis, og har den fordelen at slik det ser ut når du åpner det, slik blir det også seende ut når det eventuelt havner på ekte papir.

Et mer kjent elektronisk papirark er PDF-formatet fra Adobe, og XPS er å regne som en konkurrent til PDF. Og som kjent kommer PDF-er i mange varianter, i form av bilder, presentasjoner, flersidige dokumenter og artikler - og med og uten restriksjoner. Det er Microsoft som står bak XPS, men det er en åpen standard.

Les også: Lag hemmelige PDF-dokumenter

Lages enkelt

I Windows Vista og Windows 7 kan du opprette XPS-dokumenter fra alle programmer som du kan skrive ut fra. Da velger du ganske enkelt utskrift fra menyen, og sender utskriften til Microsoft XPS Document Writer:

image: Denne skriveren har alle


Når du har sendt dokumentet til "utskrift", får du spørsmål om å velge et navn på XPS-dokumentet du oppretter:

image: Denne skriveren har alle


XPS-dokumentet kan senere vises ved hjelp av det innebygde XPS-visningsprogrammet i Windows, og eventuelt skrives ut på en vanlig skriver når du eller mottakeren har dette tilgjengelig.

image: Denne skriveren har alle


I XPS-visningsprogrammet kan du også angi tillatelser og signere dokumentet digitalt. På den måten kan man blant annet sikre at informasjon ikke havner på avveie.

Vil du vite mer om XPS-formatet? Du finner mer informasjon her.

Samleside: Windows