Javisst! Det finnes fortsatt dyre PC-er... Foto: HP
Javisst! Det finnes fortsatt dyre PC-er... Foto: HPVis mer

Denne PC-en koster 418.750 kroner

Datanerdens våte drøm?

Den brukes blant annet for å lete etter olje og konstruere utvidelse av hovedflyplassen. Til slikt arbeid holder det slett ikke med en bærbar PC fra tilbudshylla i elektrobutikken.

- Målgruppen for HP Z800 Workstation er først og fremst ingeniører, arkitekter, designere/konstruktører, olje- og gasselskaper, animatører, og andre som bruker applikasjoner for tung 3D-rendering og kompliserte datasett, forteller Erik Andreassen hos HP.

Mye av det meste

Vi snakker her om en stasjonær PC langt utenom det vanlige. Modellen kom på markedet allerede i 2009, men har siden den gang vokst seg større på innsiden. En toppspesifisert Z800 i dag er utstyrt med ikke mindre enn 192 GB RAM, to stk seks-kjernede Intel Xenon X5675-prosessorer, seks stk 300 GB SSD-er, samt to stk Nvidia Quadro 6000 grafikkort i SLI, bare for å nevne noe.

Og prislappen? 335.000 kroner. Men det er uten merverdiavgift. Skjermer er også ekstrautstyr. Skulle du ønske deg en slik doning må du altså ut med 418.750 blanke kroner når momsen er inkludert. Hvis du besørger skjermer selv, altså.

- Det er bare en liten teknisk avveining gjort her, og det er at vi eventuelt kan tilby enda raskere prosessorer med doble Intel Xeon X5690. Med doble Nvidia Quadro 6000 grafikkort og 192GB minne, så må man gå "ned" til X5675-prosessorer. Forklaringen er at X5690 bruker 130W per CPU, mens X5675 ligger på 95W per CPU. I ytelse er forskjellen liten. X5690 er klokket til 3,46GHz, mens X5675 er klokket til 3,06GHz, forteller en teknoengasjert Andreassen til DinSide Data.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjølingen av herligheten er delvis vannbasert, for å sikre både lave temperaturer og begrenset støynivå.

Videre har maskinen selvsagt både Blu-ray-brenner og USB3.0-porter (og denne lille tilleggsopplysningen gir meg assosiasjoner til en stiloppgave fra 50-tallet, der en framsynt elev mente at i år 2000 ville alle kjøre rundt i helikoptre, gå med strålingssikre klær og ha miksmastere på kjøkkenet).

Nesten som å åpne panseret på en ny bil, og like fremmed for gamle PC-teknikere som nye biler er for gamle bilmekanikere... Foto: HP
Nesten som å åpne panseret på en ny bil, og like fremmed for gamle PC-teknikere som nye biler er for gamle bilmekanikere... Foto: HP Vis mer


Her er en video som blant annet viser hvordan PC-en kan plukkes fra hverandre:

Skinnet kan bedra

Men: Hvis du ikke har en halv million lett tilgjengelig til ny datamaskin til gutterommet, kan vi legge til at med enkleste konfigurasjon havner prisen å 11.107 kroner + mva. Greit skaleringspotensiale, med andre ord. Og man trenger jo ikke å avsløre hvor mye man egentlig har betalt. Utenpå er de nemlig like :)

Du finner mer info hos HP.

Kjenner du til enda dyrere PC-er eller annet dyrt og rått teknologiutstyr som fortjener en omtale? Send oss en epost, da vel!