Denne kan bli 35% dyrere

Nesten alle PC-produsentene varsler til dels dramatisk høyere priser fra nyttår.

«- Vi forventer at prisene på bærbare maskiner stiger med mellom 20 og 35%.Lasse Eknes, GNT»


Dollarkursen har steget betydelig den siste tiden, og råvarer til PC-produksjon har blitt vesentlig dyrere. Nå kommer den sure svie for nordmenn som den siste tiden har kunnet boltre seg i svært lave priser på PCer og maskinvare.

Les også Venter langvarig svikt i PC-omsetningen (Digi.no)

Varsler kraftig oppgang

DinSide Data fikk nylig tilgang til et brev som Lenovo har sendt til sine norske forhandlere. I brevet står det blant annet følgende:

"På grunn av endret dollarkurs, samt en generell forverring i råvarepriser raskere enn ventet, varsles det om prisoppgang i januar 2009.

Det er viktig at dere er oppmerksomme på dette, og ordrelegger varer så rakt som mulig.

Prisøkningen varierer fra produkt til produkt, men det forventes 10-12% på flere stasjonære modeller, og inntil 20% på enkelte bærbare modeller."

Senere sendte Lenovo ut et nytt brev til leverandørene, der de retter uttalelsen om 20% prisøkning. I brevet står det nå:

"- På flere bærbare modeller vil økningene bli 20-35%. Dette er betydelig høyere enn først antatt."

Populære Lenovo ThinkPad X300 kan bli flere tusen kroner dyrere fra nyttår.
Populære Lenovo ThinkPad X300 kan bli flere tusen kroner dyrere fra nyttår. Vis mer


Mange tusenlapper

Det sies ingenting i brevet om hvilke modeller som blir satt mest opp i pris, men hvis for eksempel populære Thinkpad X300 skulle stige 35% i pris, betyr det i så fall en oppgang fra rundt 17000 til nesten 23000 kroner.

En billig-modell til 5000 kroner vil etter 35% prisoppgang koste 6750 kroner etter nyttår, hvis anslagene skulle slå til.

Les også: Velg riktig mini-bærbar

Nettbutikkene bekrefter

Vi tok en ringerunde til flere nettbutikker, og alle bekrefter tallene vi har fått tilgang til.

- Vi har fått bekreftelse på at alle produsentene setter opp prisene, ja, forteller Gisle Andreassen hos nettbutikken Netshop. - De fleste har varslet prisoppgang på mellom 10 og 25%, fortsetter han.

Lasse Eknes hos GNT bekrefter tallene fra Lenovo.

- Vi forventer at prisene på bærbare maskiner stiger med mellom 20 og 35%, sier han i en kommentar til saken.

Hva tror du?

Må vi regne med dyrere dataprodukter fremover? (Avsluttet)
Kanskje en stund, men alt blir billigere på sikt(45%) 400
Nei, dette er bare tull.(39%) 343
Ja, det må vi nok(16%) 137
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Petter Åland i nettbutikken PS.no er heller ikke optimist med tanke på prisutviklingen fremover, i hvert fall ikke for prisbevisste forbrukere.

- Det er varslet prisoppgang i mange produktgrupper, ikke bare bærbare PCer, sier Aaland til DinSide.no.

Hilde Hansen hos Multicom forteller om en gradvis prisøkning på blant annet bærbare PCer som har pågått helt siden i sommer.

- Prisene har stort sett steget i hele høst som følge av dollarkursen. Et eksempel er den bærbare PCen Kunshan M570, som kostet fra 13 000 kroner i juni/juli, nå koster den 15 800, sier hun til DinSide.no. - Vi kan videre bekrefte at noen av de store merkene i markedet vil stige fra nyttår. Våre merker er stort sett justert for dette allerede, forteller Hansen.

Nye plattformer noe av skylda

- Det er imidlertid viktig å understreke at nye teknologiplattformer på nyåret er med på å heve prisene, sier Gisle Andreassen. - Derfor vil nok innstegspunktet på nye modeller bli høyere enn vanlig etter nyttår, avslutter han.

De beste bærbar-tilbudene akkurat nå