Denne kan bli 35% dyrere

Nesten alle PC-produsentene varsler til dels dramatisk høyere priser fra nyttår.

«- Vi forventer at prisene på bærbare maskiner stiger med mellom 20 og 35%.Lasse Eknes, GNT»


Dollarkursen har steget betydelig den siste tiden, og råvarer til PC-produksjon har blitt vesentlig dyrere. Nå kommer den sure svie for nordmenn som den siste tiden har kunnet boltre seg i svært lave priser på PCer og maskinvare.

Les også Venter langvarig svikt i PC-omsetningen (Digi.no)

Varsler kraftig oppgang

DinSide Data fikk nylig tilgang til et brev som Lenovo har sendt til sine norske forhandlere. I brevet står det blant annet følgende:

"På grunn av endret dollarkurs, samt en generell forverring i råvarepriser raskere enn ventet, varsles det om prisoppgang i januar 2009.

Det er viktig at dere er oppmerksomme på dette, og ordrelegger varer så rakt som mulig.

Prisøkningen varierer fra produkt til produkt, men det forventes 10-12% på flere stasjonære modeller, og inntil 20% på enkelte bærbare modeller."

Senere sendte Lenovo ut et nytt brev til leverandørene, der de retter uttalelsen om 20% prisøkning. I brevet står det nå:

"- På flere bærbare modeller vil økningene bli 20-35%. Dette er betydelig høyere enn først antatt."

Populære Lenovo ThinkPad X300 kan bli flere tusen kroner dyrere fra nyttår. Vis mer


Mange tusenlapper

Det sies ingenting i brevet om hvilke modeller som blir satt mest opp i pris, men hvis for eksempel populære Thinkpad X300 skulle stige 35% i pris, betyr det i så fall en oppgang fra rundt 17000 til nesten 23000 kroner.

En billig-modell til 5000 kroner vil etter 35% prisoppgang koste 6750 kroner etter nyttår, hvis anslagene skulle slå til.

Les også: Velg riktig mini-bærbar

Nettbutikkene bekrefter

Vi tok en ringerunde til flere nettbutikker, og alle bekrefter tallene vi har fått tilgang til.

- Vi har fått bekreftelse på at alle produsentene setter opp prisene, ja, forteller Gisle Andreassen hos nettbutikken Netshop. - De fleste har varslet prisoppgang på mellom 10 og 25%, fortsetter han.

Lasse Eknes hos GNT bekrefter tallene fra Lenovo.

- Vi forventer at prisene på bærbare maskiner stiger med mellom 20 og 35%, sier han i en kommentar til saken.

Hva tror du?

Må vi regne med dyrere dataprodukter fremover? (Avsluttet)
Kanskje en stund, men alt blir billigere på sikt(45%) 400
Nei, dette er bare tull.(39%) 343
Ja, det må vi nok(16%) 137
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Petter Åland i nettbutikken PS.no er heller ikke optimist med tanke på prisutviklingen fremover, i hvert fall ikke for prisbevisste forbrukere.

- Det er varslet prisoppgang i mange produktgrupper, ikke bare bærbare PCer, sier Aaland til DinSide.no.

Hilde Hansen hos Multicom forteller om en gradvis prisøkning på blant annet bærbare PCer som har pågått helt siden i sommer.

- Prisene har stort sett steget i hele høst som følge av dollarkursen. Et eksempel er den bærbare PCen Kunshan M570, som kostet fra 13 000 kroner i juni/juli, nå koster den 15 800, sier hun til DinSide.no. - Vi kan videre bekrefte at noen av de store merkene i markedet vil stige fra nyttår. Våre merker er stort sett justert for dette allerede, forteller Hansen.

Nye plattformer noe av skylda

- Det er imidlertid viktig å understreke at nye teknologiplattformer på nyåret er med på å heve prisene, sier Gisle Andreassen. - Derfor vil nok innstegspunktet på nye modeller bli høyere enn vanlig etter nyttår, avslutter han.

De beste bærbar-tilbudene akkurat nå