Denne filmen er på bare 64 KB

Imponerende grafikk og videoer behøver ikke ta stor plass.

Et kamera som filmer et levende landskap med vindmøller og jordbæråkre kan skapes ved hjelp av en liten exe-fil, mye matematikk og en kraftig PC.
Et kamera som filmer et levende landskap med vindmøller og jordbæråkre kan skapes ved hjelp av en liten exe-fil, mye matematikk og en kraftig PC. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De av oss som har levd en stund vet at det fantes gode spill og programmer også i hine hårde dager, da Megabytes og Gigabytes bare var noe som ble omtalt i science fiction-romaner.

Og selv om vi i dag boltrer oss med enorme mengder RAM og harddiskplass, er det fortsatt en del entusiaster der ute som liker å holde filstørrelsene på et absolutt minimum. Så opptatt er enkelte av det, at de lar det gå sport i det, og konkurrerer om hvem som kan klare å lage de mest imponerende produktene av svært beskjeden filstørrelse.

Har blitt en kultur

Demosceners kalles noen av dem, og de lager såkalte demoer, altså små programsnutter som generer animasjoner på PC-en din, gjerne med musikk i bakgrunnen. Og ja, animasjonene blir kalkulert og generert i sanntid, ingen teksturer er laget på forhånd, og derfor kan disse demoene være temmelig tunge for PC-en din å kjøre. Til gjengjeld er filstørrelsen svært liten.

64 KB, for eksempel.

I Tyskland ble det nylig avholdt en konkurranse der disse entusiastene virkelig tøyde grensene for hva som er mulig å skvise inn i en kjørbar fil på 64 KB. Og selv om 64 KB knapt er nok til et lavoppløst og sterkt komprimert bilde i JPG-format, er det nok til å inneholde 64.000 tegn med kode. Og det kan det bli imponerende resultater av.

Imponerende vinner

Vinneren i konkurransen ble demoen Gaia Machina, laget av demoscene-gruppen Approximate. Og resultatet kan du laste ned her, men husk at du bør ha en svært kraftig PC (type Core i7 med dedikert grafikkort) for å kjøre demoen uten hakking.

Hvis du ikke har det, kan du se en video av demoen under:

Synes du dette var imponerende, kan du laste ned tusenvis av slike demoer fra nettsiden Pouet.net, ikke bare 64 KB store, men også både større og mindre.

Les også: Rediger videoen din lynraskt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer