Først flytende nitrogen, deretter direkte i kokende vann. Platen ser tilsynelatene uskadd ut. For godt til å være sant? Milleniata-platene er uansett i butikkene i oktober. Foto: YouTube-video
Først flytende nitrogen, deretter direkte i kokende vann. Platen ser tilsynelatene uskadd ut. For godt til å være sant? Milleniata-platene er uansett i butikkene i oktober. Foto: YouTube-videoVis mer

Denne DVD-en skal vare evig

Som hogd i stein, ifølge produsenten.

Et av de store spørsmålene i den digitale tidsalderen er hvor lenge dataene ligger trygt på lagringsmediene. De mest pessimistiske spådde på 90-tallet at brente CD-er og DVD-er ville forvitre etter få år, men jeg regner med at flere enn meg har brente CD-er fra den tiden som fortsatt fungerer utmerket.

Et godt råd er uansett å sørge for flere kopier av bilder og annet materiale som du verdsetter, enten du har dem liggende på plate, minnekort, minneplugger, harddisker eller SSD-er. Men skal vi tro selskapene LG og Millenniata, skal du snart ikke behøve å bekymre deg, takket være oppfinnelsen M-Disc.

Dette er en optisk disk som er 100% bakoverkompatibel med helt vanlige DVD-plater, også kapasiteten er den samme (4,7 GB), skriver Techspot.

Stein-lag

M-Disc har et eget lag med en stein-aktig substans, som ikke taper seg over tid:

Denne DVD-en skal vare evig


Man kan nærmest si at dataene blir hogd i stein ved hjelp av en kraftig laserstråle. Det skal ikke en gang være nødvendig å behandle platene pent, forsikrer produsenten, som har demonstrert hvordan platene tåler både flytende nitrogen og kokende vann uten å ta skade:

Et annet klipp viser hvordan en person druser platen i bordet gjentatte ganger, uten at platen ser ut til å ta skade av den grunn:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Platene skal ifølge amerikanske Computerworld koste rund 3$ pr stk (rundt 16 kroner), og du trenger en kompatibel brenner i tillegg. Begge deler skal være i handelen i oktober. Ferdig brente plater vil kunne spilles av i vanlige DVD-spillere.

Les også: Hent ut filer fra ødelagte CD-er og DVD-er