Huawei lanserer Matebook X

Denne 13-tommeren er mindre enn et A4-ark

Går rett i strupen på Apple Macbook, men med mer imponerende maskinvare.

LEKKER: Matebook X er en 13-tommers ultrabook med svært tynne skjermkanter. Den kommer i butikkene i august. Foto: Huawei
LEKKER: Matebook X er en 13-tommers ultrabook med svært tynne skjermkanter. Den kommer i butikkene i august. Foto: Huawei Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apple vakte stor oppsikt da de for to år siden lanserte Macbook; en svært tynn og lett 12-tommer med kun én USB-C-port i tillegg til hodetelefonutgang.

Nå ser det ut til at Cupertino-selskapet får konkurranse fra uventet hold i form av Huaweis nye Matebook X. Dette er en første tradisjonelle bærbare PC-en fra kineserne, som i fjor lanserte 2-i-1-enheten Matebook.

TYNNE RAMMER: Matebook X har 4,4mm tykke skjermkanter på sidene. Dermed får man nesten en 12"-formfaktor selv om skjermen er 13". Foto: Huawei
TYNNE RAMMER: Matebook X har 4,4mm tykke skjermkanter på sidene. Dermed får man nesten en 12"-formfaktor selv om skjermen er 13". Foto: Huawei Vis mer

13-tommer med tynne skjermkanter

For med en skjermkant på bare 4,4 millimeter har Huawei klart å presse ned størrelsen slik at fotavtrykket på Matebook X er litt mindre enn et A4-ark (297 x 210 mm). Riktignok er bredden én millimeter mer enn et A4-ark (211 mm), men i lengderetningen har kineserne en drøy centimeter til gode (286 mm).

TYNN: Matebook X er 12,5mm tykk over hele linja og har to USB-C-porter; en på hver side. Foto: Huawei/YouTube
TYNN: Matebook X er 12,5mm tykk over hele linja og har to USB-C-porter; en på hver side. Foto: Huawei/YouTube Vis mer

Den 13-tommer store skjermen har oppløsning på 2160x1440 piksler; omtrent det samme som på Apple Macbook (2304 x 1440).

I motsetning til mange ultrabooker i høy prisklasse, har imidlertid ikke Matebook X en berøringsfølsom skjerm. En ting den imidlerid har, er en fingeravtrykksleser på strømknappen, som skal la deg slå på PC-en og logge inn med Windows Hello med ett og samme trykk.

FINGERAVTRYKKSLESER: Strømknappen har også fingeravtrykksleser som er kompatibel med Windows Hello. Foto: Huawei
FINGERAVTRYKKSLESER: Strømknappen har også fingeravtrykksleser som er kompatibel med Windows Hello. Foto: Huawei Vis mer

Vifteløs, med core i5/i7-prosessorer

Mens Macbook har en Core M-prosessor, kan Huawei skilte med 7. generasjon Core i5 og i7-prosessorer i Matebook X (Kaby Lake), på tross av at maskinen ikke har noen vifter.

I stedet bruker Huawei et passivt kjølesystem som består av en slags gelé, som smelter når den blir varm og dermed fordeler varmen utover. Dette skal blant annet være brukt i romfartsteknologi og vil da gjøre at maskinen er svært stillegående.

UTEN VIFTER: Med såkalt «space cooling technology» skal Matebook X klare seg uten vifter. Foto: Huawei/YouTube
UTEN VIFTER: Med såkalt «space cooling technology» skal Matebook X klare seg uten vifter. Foto: Huawei/YouTube Vis mer

Om konseptet fungerer godt nok til at prosessoren kan yte over lengre tid, er noe vi får komme tilbake til når vi får inn produktet til test.

Få porter

I tillegg til hodetelefonutgangen har Matebook X fått én USB-C-port på hver side. Dermed må de fleste ty til overganger for å koble til ekstrautstyr, men det kan i hvert fall gjøres mens maskinen lader – på Macbook har man kun én USB-C-port.

Huawei har også klar en ny Matedock, som bruker en USB-C-port og gir USB, HDMI, kablet nettverk, VGA og en ny ladeport. På produktsiden står det at denne skal følge med i pakken i noen regioner, men om det gjelder Norge gjenstår å se.

Tykkelsen på maskinen er for øvrig 12,5 mm og vekten oppgitt til 1,05 kg. Her er promovideoen, som også viser 2-i-1-maskinen Matebook E, men den kommer ikke til Norge.

Lover 10 timer batteritid

Matebook X leveres med 8 GB arbeidsminne og 256 GB eller 512 GB SSD-lagring. Huawei lover ti timers batteritid med aktiv bruk, og Matebook X skal også være Dolby Atmos-sertifisert på lydfronten.

Maskinen kommer på markedet i august, og oppgitte priser her i Europa er:

i5/8 GB/256 GB: 1399 euro (13.000 kroner)
i5/8 GB/512 GB: 1599 euro (15.000 kroner)
i7/8 GB/512 GB: 1699 euro (16.000 kroner)

Hva synes du – lar du deg friste av Matebook X? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!