Den smarteste PC-oppgraderingen

Begynner den å bli treg og slapp?

Den smarteste PC-oppgraderingen
Publisert
Sist oppdatert

PC-ens livssyklus er velkjent: Den har en sprek ungdom, en varierende middelalder, etterfulgt av alderdom og død.

Årsaken til det tilsynelatende raske forfallet er at maskinen får stadig mer å gjøre, både på grunn av bruk og nye utfordringer.

Hva er det som skjer?

Det er flere grunner til at PC-en sliter, men den viktigste årsaken finner vi i harddisken. Det er denne komponenten som er tregest i dataflyten, og som resten av systemet må vente på. Den fylles også opp, og alt som ligger der blir mer og mer rotete.

Alt dette gjør at det blir mer og mer jobb både å finne fram til, og å lese og skrive data.

Dette gjaldt i enda større grad tidligere, da diskformatet som ble brukt var FAT32, som krevde full vareopptelling før hver skriveoperasjon. Med NTFS er denne prosessen langt mer effektiv, og plasseringen av filene gjøres smartere. Likevel; innholdet på disken blir uansett stadig delt opp og fordelt rundt omkring.

Ikke nok med det. Du installerer stadig flere programmer, operativsystemet vokser og får flere tjenester og egenskaper, nye sikkerhetsrutiner - i det hele tatt bygges det opp et stort apparat rundt de programmene du kjører. Det er prisen vi må betale for å kunne kjøre flere programmer samtidig, med mange vinduer i hvert eneste program.

Problemet er at alt dette ikke får plass i minnet samtidig. Derfor ryddes det unna plass, og data og programkode stues bort på harddisken i mellomtiden. Når det blir behov for disse dataene igjen leses det tilbake inn i minnet. De fleste av oss har stadig opplevd å høre hektisk aktivitet fra harddisken mens maskinen tilsynelatende stopper opp og holder på med sitt...

To ting du må prioritere

Vår påstand er altså at harddisken er det svakeste leddet, men også PC-ens minne må være tiltrekkelig. Dermed er disse punktene du bør prioritere:

Det enkleste først:

1: Installer mer minne.
Hvis maskinen din ikke allerede har så mye som det er plass til, så kjøper du så mye minne som det er plass til i maskinen og som operativsystemet kan håndtere. Vi snakker da vanligvis om 4 GB for PCer. Ikke alle 4 GB kan utnyttes, men det kan vi leve med.

Noen ganger må du fjerne det gamle minnet fordi alle plassene er fylt opp av moduler med mindre kapasitet.

Hvordan du setter i mer minne kan du lese om i denne artikkelen

2: Bytt ut harddisken med en raskere utgave.
Spesielt i bærbare finner vi mange harddisker av den trege sorten. Verstingene roterer med 4200 omdreininger, mens 5400 kan være både tregt eller raskt avhengig av alder og kapasitet. De raske roterende kjører på 7200 omdreininger mens de overlegent raskeste står dønn stille. Da snakker vi om SSD som bruker fastminne (flash) i stedet for magnetiske plater.

Er PC-en din en eldre bærbar som bruker IDE-disk og ikke SATA, så er utvalget av raskere disker ganske magert. Du får fremdeles raske og store 5400 omdreiningers disker, men de på 7200 er ikke lenger tilgjengelige.

Vi byttet til en 7200 IDE-disk i sin tid i vår egen gamle bærbare Dell Inspiron 8600, og det ble en markant forbedring. Den bruker fremdeles bare 37 sek fra vi slår den på til vi er fullt operative i Windows XP.

Har du derimot SATA-tilkobling i PC-en er det fritt fram. Da finner du både raske 7200 disker og SSD-disker i mange forskjellige størrelser.

Intel SSD Foto: Produsenten
Intel SSD Foto: Produsenten Vis mer


Prisen på SSD er fremdeles høy, så du får valget mellom ekstrem hastighet eller høy kapasitet. En 500 GB 7200 disk koster 825 kroner, mens en 256 GB SSD koster 5 495 kroner.

Mange klarer seg med en intern disk på 80 GB, da er prisen på en SSD nede i under 2 000 kroner.

I stasjonære maskiner er det standard med disker på 7200 omdreininger. Skal du merke noen stor forbedring her må du over på SSD. Det finnes disker som roterer på 10 000 RPM, men forskjellen til 7200 RPM er ikke veldig stor i praksis.

Derfor er det klart best å gå over til en SSD som systemdisk, hvor hele det travle apparatet jobber med mellomlagring og annen husholdning, og bare bruke roterende disker til lagring av dine egne data.

En systemdisk på 128 GB ligger i skrivende stund mellom 2 500 og 3 000 kroner, og du vil merke en stor forskjell både i oppstart av operativsystem og brukerprogrammer.

Hva er best?

Har du et stort budsjett kan du fleske til med en stor SSD og leve i visshet om at du har det beste som kan skaffes for penger. Det gjelder både for de som bruker stasjonær og bærbar.

For de fleste med en bærbar vil en 7200 RPM disk kombinert med fullt utbygd minne være en stor forbedring. Prisene i dag er heller ikke avskrekkende, og det er derfor dette vi anbefaler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer