SSD-prisene halvert på ett år

Den smarteste PC-oppgraderingen har blitt halvert i pris

Begynner å nærme seg en krone per gigabyte.

BILLIGERE OG BILLIGERE: Nå nærmer det seg én krone per gigabyte for SSD-lagring. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BILLIGERE OG BILLIGERE: Nå nærmer det seg én krone per gigabyte for SSD-lagring. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens mobiltelefonene stadig blir dyrere, går det andre veien med prisene på SSD-lagring.

For bare på ett år har flere populære modeller blitt halvert i pris, og om du går for den mest kostnadseffektive, får du nå en terabyte lagringsplass (= 1000 gigabyte) for en drøy tusenlapp.

Ned mot én krone per gigabyte

Den mest populære SSD-disken på Prisjakt.no er 1 TB-utgaven av Samsung 860 EVO (2,5"-format), som koster 1590 kroner hos NetOnNet. Det tilsvarer altså 1,59 kroner per gigabyte, og denne modellen kostet godt over 3.000 kroner da vi testet den for ganske nøyaktig ett år siden.

Prishistorikken hos Prisjakt viser at Samsung 860 EVO (1TB) har fått halvert prisen på ett år. Foto: Prisjakt
Prishistorikken hos Prisjakt viser at Samsung 860 EVO (1TB) har fått halvert prisen på ett år. Foto: Prisjakt Vis mer

Samsung står også bak den mest populære M.2-disken, 970 EVO, som i 500 GB-utgave koster 1.189 kroner, eller da 2,38 kroner per gigabyte. Denne kostet nesten det dobbelte i mai 2018.

Men det går an å få mer plass for pengene. Disken som gir deg flest gigabyte per krone ifølge Prisjakt.no er Adata Ultimate SU650 (2,5") med 960 GB lagringsplass til 1.178 kroner hos Proshop. Det tilsvarer 1,23 kroner per gigabyte. Denne har vært på markedet i drøye tre måneder, så prisen har selvsagt ikke falt like mye siden lansering.

M.2-disken som gir mest lagringsplass for pengene er Intel 660p Series M.2 2280, der du får 512 GB lagringsplass til 651 kroner hos Multicom. Det er 1,27 kroner per gigabyte, og denne kostet det dobbelte i august.

Prisene ble for øvrig samlet inn 16. januar 2019.

Kan gjøre en gammel PC som ny

Særlig om du har en PC med harddisk av den gamle typen, altså med snurrende plater, vil du sannsynligvis merke enorm forskjell om du bytter den ut med en SSD-disk.

Siden SSD-disker ikke har noen bevegelige deler, går både lesing og skriving til harddisken mye raskere – i størrelseorden fem ganger så raskt.

Du vil merke godt til at programmer lastes inn raskere, og siden harddisken ofte brukes til mellomlagring når man går tom for ledig arbeidsminne (RAM), vil responsen på det meste du gjør på PC-en være en helt annen.

Om du er nysgjerrig på hvordan du går frem, har vi et par guider her:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!