Foto: Torvald
Foto: TorvaldVis mer

Den smarteste kortleseren så langt

ActionTec Camera Connect Pro er den smarteste leseren av digitale bilder så langt. Den kan nemlig lese alle populære korttyper, og det er faktisk en rekke gode argumenter for å kjøpe en slik løsning.

Vi har tidligere testet Sandisk ImageMate for overføring av digitale bilder til PCen. Denne gjør jobben helt fint, men Camera Connect Pro er bare så fantastisk mye mer fleksiblel. I fronten på enheten er det spor hvor du kan sette inn alle de populære lagringsenhetene (SmartMedia, CompactFlash og PC-kort (PCMCIA), og prisen er ikke stort høyere enn det du må betale for å håndtere én type med andre adaptere.

Mer enn digitalkamera

Mange vil sikkert lure på hva i all verden man skal med en leser som håndterer mer enn et format, og det er flere grunner til det. For det første skifter mange ut digitalkameraet etter en tid, og da vil leseren fortsatt kunne brukes.

For det andre kan du f.eks. bruke PC-kort-harddisker fra bærbare PCer, eller du kan lagre vanlige data på et CompactFlash-kort selv om du har et kamera med SmartMedia. Dette er brennaktuelt siden de største produsentene nå satser på CompactFlash, og det vil derfor komme kort som er langt rimeligere enn det vi ser nå. CompactFlash-kortene er også så små at de egner seg ypperlig til å transportere vanlige data (f.eks. i lommeboken).

Via parallellporten

Camera Connect Pro kobles til skriverporten og tastaturet. Sistnevnte er for å hente strøm, og den har derfor ikke noen egen strømforsyning. Dette er en praktisk og elegant løsning. Installasjonen er enkel og likefrem. Den har en egen port for skriver, slik at du slipper å koble om hver gang den skal brukes. Siden den bruker parallellport, vil den også kunne brukes på eldre PCer uten Windows 98 og USB.

Et lite tips: Alle som bruker enheter koblet til parallellport (f.eks. skannere) bør sjekke at porten er riktig satt opp i BIOSen på maskinen. Mange PC-produsenter setter denne til "normal" som standard, men endrer du til EPP eller ECP (avhengig av hovedkort) vil du oppleve en dramatisk hastighetsforbedring.

Vi var litt forundret over at Camera Connect ikke kobles til USB, men vår erfaring med hastigheten på parallell (se under) tyder på at denne løsningen holder i massevis til normal bruk. Kun brukere av ekstremt store minnekort bør vurdere en USB-leser.

Hastigheten

For å måle hastigheten, har vi sammenlignet med USB-adapteren ImageMate fra Sandisk når det gjelder CompactFlash, og diskettadapteren FlashPath når det gjelder SmartMedia. Vi prøvde også å sette CompactFlash-kortet i en PCMCIA-adapter for å sjekke om dette forsinket prosessen.

Tallene vi har gjengitt her er for å overføre 8 bilder (tatt med Nikon Coolpix 950/ 2,11 mill. bildepunkter) som til sammen er 3,8 MB:

CompactFlash minnekort:
Sandisk ImageMate USB: 6:43 sek.
Camera Connect Pro: 13:29 sek.

SmartMedia:
FlashPath diskettadapter: 2:01 minutter (!)
Camera Connect Pro: 11:93 sek.

USB-leseren fra ImsageMate er cirka dobbelt så rask som Camera Connect Pro, men ikke glem at forskjellen på 6 og 13 sekunder er helt marginal i forhold til å bruke kabel i kameraet.

Forskjellen er derimot mye mer dramatisk når Camera Connect Pro sammenlignes med den vanligste metoden for å håndtere SmartMedia minnekort, nemlig FlashPath som settes i diskettstasjonen. FlashPath brukte over 2 minutter på en jobb Camera Connect Pro gjør unna på 11 sekunder!

Det er ingen forkjell på å bruke PC-kort (PCMCIA) og porten for CompactFlash direkte.

Pris og tilgjengelighet

Camera Connect Pro er tilgjengelig nå, og koster ca. 1.500 inkl. mva. Den kan kjøpes i en rekke fotoforretninger og noen dataforretninger. Norsk importør er JM-Foto, tlf. 22 08 35 50.

Konklusjon

Vi er svært begeistret for dette produktet, og kan uten videre anbefale ActionTec Camera Connect Pro for normal bruk. Skal du bruke svært store CompactFlash-kort (f.eks. de nye 128 MB-kortene fra Lexar)eller PCMCIA-harddisker, bør du vurdere en leser til USB.