Windows 8-startmenyen har fått en smart kompanjong.
Windows 8-startmenyen har fått en smart kompanjong. Vis mer

Den skjulte Windows 8-menyen

Nyttige snarveier for avanserte brukere.

Publisert
Sist oppdatert

Som kjent har Microsoft fjernet den klassiske start-knappen i Windows 8, og det er ventet at dette vil skape en viss frustrasjon blant garvede Windows-brukere. Derfor har en rekke uavhengige programvareselskaper laget erstatningsknapper som kan installeres. Vår favoritt kan du lese om her.

Men beveger du musepekeren helt ned i venstre hjørne i Windows 8, vil det uansett dukke opp et miniatyrbilde av en ny startmeny. Klikker man på dette, vil den nye "Metro"-startmenyen dekke hele skjermen:

Den skjulte Windows 8-menyen


Denne startmenyen inneholder langt mer enn bare snarveier til programmer, blant annet lenker til en rekke tjenester i nettskyen - organisert ved hjelp av såkalte fliser som forandrer seg i takt med at informasjonen i tjenestene oppdateres:

Den skjulte Windows 8-menyen


Og trykker du på for eksempel "W" på tastaturet, åpnes søkeboksen automatisk, samtidig som at alle programmer som inneholder W listes ut til venstre, sortert på relevans:

Den skjulte Windows 8-menyen


Les mer om Metro-menyen.

Ny høyreklikk-meny

Den skjulte Windows 8-menyen


Det som mange ikke har fått med seg, er at det finnes enda en meny. Den får du fram ved å høyreklikke helt nederst i venstre hjørne av skjermen. Denne er ment å være et supplement til startmenyen, som gir deg rask tilgang til avanserte systemvalg.

Programmer og funksjoner tar deg rett til siden som lar deg avinstallere eller endre et program, Strømalternativer lar deg velge eller tilpasse en strømstyringsplan, som blant annet vil påvirke PC-ens ytelse, mens Hendelsesliste blant annet kan gi detaljerte opplysninger om eventuelle programfeil og ustabiliteter. Snarveier til kommandoene Søk, kjør og til det klassiske skrivebordet, finner du også her.

I tillegg inneholder hurtigmenyen snarveier til en rekke andre systemverktøy som først og fremst er nyttige for avanserte brukere og systemadministratorer.
Windows 8 er bare dager unna lansering. Du finner en rekke saker om operativsystemet ved å følge denne lenken.

Les også: Her er Windows 8-prisene i Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer