Den raskeste eksterne harddisken

Trenger du mer diskplass og vil ha en ekstern løsning er det mange alternativer. Vi har testet et kabinett fra HighPoint, med Serial ATA tilkobling.

Eksterne diskløsninger er praktisk og fleksibelt, men i de fleste tilfeller gir de dårligere ytelse enn når du kobler den samme disken internt. Dette gjelder både USB 2.0 og FireWire.

Før i tiden var SCSI-disker et naturlig alternativ for brukere som krevde rask lagring og mye plass, og det var ingen forskjell i ytelse mellom eksterne og interne SCSI-løsninger. Problemet var imidlertid kabling og terminering av SCSI-bussen, som kunne bli svært vrient ved sammenkobling av flere enheter. Dessuten var kablene tykke og uhåndterlige.

Men SCSI-disker har ikke lenge like stor kapasitet som ATA-disker. Den største SCSI-disken som er tilgjengelig er på 146,8 GB, mens de største ATA-diskene har dobbelt så stor kapasitet til halve prisen (Maxtor MaxLine 300 GB sammenlignet med Seagate Cheetah).

Serial ATA, eller S-ATA, er nå svært utbredt, og tilbyr et raskere grensesnitt enn ordinær parallell ATA. Den tynne kabelen er mer praktisk, og det er nærliggende å tenke seg en ekstern løsning.

Eksterne kabinetter og kontrollerkort leveres av flere, vi har sett på HighPoint e.SATA upgrade kit v2, som består av kontrollerkortet R1511 og kabinettet RM1100

Den raskeste eksterne harddisken
Den raskeste eksterne harddisken
Den raskeste eksterne harddisken
Den raskeste eksterne harddisken


Montering

Kabinettet består av en ramme med elektronikken og en boks som tres utenpå, alt er i aluminium.

Kontakten til disken er vanlig parallell- ATA, og etter at du har satt på strømkabelen er det bare å plassere disken slik at den treffer kontakten, og skyve den inn.

Festehullene er av typen firkløver, så det er god slingringsmonn for forskjellige typer disker. Det følger med skruer med stort, flatt hode, for sikkerhets skyld.

Det eneste man må passe på er at koblingsbøylen (jumperen) på disken står på Master.
Så er det bare å skyve rammen inn i boksen, og feste den med to skruer.

Strømforsyningen er ekstern.

Kontrollerkortet settes i en PCI-kontakt, og programvaren installeres fra diskett (!). Heldigvis hadde vi diskettstasjon i test-PCen.

Det er bare en eneste kontakt på kortet, den sitter på braketten, og er beregnet på det eksterne kabinettet. Det er altså ikke noen kontakter som kan brukes til interne S-ATA-disker.

Kjent kabel

Vi stusset over kabelen som kobles, som ikke er av S-ATA type i det hele tatt. Det er derimot en helt vanlig FireWire-kabel med 4-pins plugg i den enden som skal sitte i PCen og 6-pins i disk-kabinettet.

Vi har ikke testet hva som skjer om vi kobler feil, ved å koble kabinettet til en FireWire port på PCen. Men det går jo bare signaler og ingen drifts-spenning i kabelen, så man risikerer vel bare at det ikke skjer noe som helst.

Ytelsestest

Vi partisjonerte en 160 GB Hitachi-disk i tre omtrent like partisjoner og testet skrive og leseytelsen på første og siste partisjon.

Først testet vi disken koblet direkte til diskkontrolleren på PCen, som har et Intel 875 hovedkort, 768 MB minne og 3 GHz Pentium 4 prosessor.

Så monterte vi disken i S-ATA kabinettet, koblet det til kontrollerkortet og kjørte samme testen.

For første gang siden SCSI, var det ikke noen flaskehals å koble til disken i et eksternt kabinett. Snarere tvert imot!

Den raskeste eksterne harddisken
Den raskeste eksterne harddisken
Testene viste at skriveytelsen faktisk var noe høyere når disken var koblet eksternt!

Vi målte i gjennomsnitt 47 115 KB/s eksternt mot 42 149 KB/s internt på første partisjon og 33 038 KB/s mot 31 111 KB/s på tredje partisjon

Leseytelsen var praktisk takt identisk, og kurvene nærmest overlapper hverandre.

Vi målte 59 308 KB/s eksternt mot 59 307 KB/s internt på første partisjon og 45 248 KB/s mot 45 233 KB/s på tredje partisjon.

Hotswap?

Det som ikke fungerte med denne kombinasjonen var hotswap, at man kan koble disken til og fra mens PCen er på.

Det står heller ikke noe i dokumentasjonen om at kontrollerkortet skal støtte dette. Men selve disk-kabinettet skal støtte dette, og kan bruke i RAID-løsninger med hotswap.

Konklusjon

Har du ikke plass til flere disker internt i PCen, er det ikke noe å tape ytelsesmessig ved å montere den i et eksternt S-ATA kabinett - snarere tvert i mot.

At skriveytelsen er raskere enn ved direkte tilkobling er pussig. Man skulle tro at den vør ørlite grann svakere i og med at det skal oversettes mellom parallelt og serielt format. Men målingene var entydige, og det tyder på at bufringen var mer effektiv totalt sett gjennom S-ATA kontrolleren enn via den interne disk-kontrolleren.

Prisen på pakkeløsningen HighPoint e.SATA upgrade kit med kontrollerkortet R1511 og kabinettet RM1100 ligger på 849 kroner hos Komplett.