Den råeste PCen er en Mac

Skal du ha det feteste akkurat nå må du velge Mac.

Datamaskiner kommer i mange kategorier og bruksområdene er tilsynelatende mange. Men de berømmelige "folk flest" bruker PCen faktisk først og fremst som en terminal mot internett, hvor alle data hentes fra eller leveres til. Maskinen gjør jobben med å få det hele til å se noenlunde pent ut, det er her nettleseren kommer inn og sørger for at bilde, lyd, video og tekst havner der det skal.

Men hva med de som bruker en datamaskin til å kverne betydelige mengder av egne data? Da snakker vi om forskjellige typer konstruksjon, det være seg visuelt i form av 3D-modellering, CAD, videoredigering og prosessering, lydopptak, redigering og prosessering og ikke minst vitenskapelig arbeide og analyse.

De fleste av disse brukerne jobber i virksomheter hvor de slipper å kjøpe maskinen selv. Men det er også små virksomheter som består av enkeltpersoner, og her er maskinvalget noe man tar på egen kappe.

Hva slags maskin velger man da?

Går man inn på nettbutikkene finner man mange forskjellige maskiner beregnet på hjemmebruk, kontor og gaming. Også komponenter til disse maskintypene finnes du i bøtter og spann, for de som ønsker å komponere maskinen selv.

Men skal du opp på øverste hylle når det gjelder ytelse og spesifikasjoner er det dårligere stelt.

Da må du over til merkevareprodusentene, som Dell, HP og Fujutsu-Siemens. De leverer arbeidsstasjoner, maskiner som ligger i klassen over selv de hotteste standard PCene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En arbeidsstasjon inneholder som regel to eller flere prosessorer, i dag snakker vi dessuten om flere flerkjerneprosessorer, de raskeste system- og minnebussene og støtte for de mest avanserte standarder for lagring og kommunikasjon. SAS (Serial Attached SCSI), FC (FiberChannel) er på plass for å håndtere de raskeste diskene, gjerne satt opp i RAID.

Hvem leverer?

Går du inn på nettsidene til leverandørene vi nevnte over finner du flere maskintyper og konfigurasjoner å velge mellom. Felles for alle er at de ikke tilbyr den nyeste generasjonen prosessorer fra Intel. Den finner du heller ikke på nettsidene til Intel.

Hvor finner du den da?

I den nye MacPro.

Den råeste PCen er en Mac


Først ute igjen

Etter at Apple gikk over til Intels prosessorer og PC-arkitektur generelt har de ved flere anledninger vært først ute med de nyeste prosessorene. Dette gjaldt også for to år siden da de var først ute med en MacPro med doble 3 GHz firekjerners XEON "Clowertown".

I dag er også Apple den eneste leverandøren som du kan bestille en maskin hos med de nyeste Core i7-baserte (Nehalem) XEON prosessorene i Xeon X55x0 serien.

Du kan i skrivende stund velge mellom 3 forskjellige prosessorer hvis du velger at maskinen skal ha 2 firekjerners prosessorer: 2,26GHz, 2,66GHz eller 2,93GHz. Nøyer du deg med én firekjerners prosessor har du bare to valgmuligheter: 2,66GHz eller 2,93GHz.

Disse prosessorene tilbyr nesten dobbel ytelse sammenlignet med forrige generasjon MacPro og tilsvarende arbeidsstasjoner fra andre leverandører. Disse tallene kommer både fra Apples egne tester og fra andre tester av maskiner basert på samme prosessorer fra de andre leverandørene, som enda ikke offisielt har annonsert produkter.

Den råeste PCen er en Mac


Ikke billig

Prisene starer på 20 990 for firekjerne og 27 990 for dobbelt firekjerne, men det er minimumskonfigurasjoner. Blant annet får du da med lusne 3 GB minne og 640 GB harddisk.

En slik maskin trenger gjerne 12 GB minne og flere disker i RAID hvis det skal bli noe greie på tingene. Da er prisen fort oppe i 60 000 med den raskeste prosessoren eller såvidt under 40 000 med den rimeligste prosessoren.

Om det er lurt å kjøpe disker, minne og andre standardkomponenter i Apple store er en helt annen sak. De tar seg særdeles godt betalt i blant, sammenlignet med alle andre.

Den råeste PCen er en Mac


Så om du velger OS X og Apples egne kreative proff-verktøy som Logic Studio, Final Cut Studio eller Aperture - eller banner høylydt i kjerka og installerer 64-bits Vista og kjører andre brukerprogrammer - så er det likevel Apple som er konge på haugen når det gjelder den raskeste maskinvaren. Enn så lenge.