Den perfekte eksterne harddisk?

Eksterne disker har vært som tilhenger til bil: ikke noe man ønsker seg, men noe man blir nødt til å anskaffe seg. Men Freecoms nye harddisk plasserer seg høyt oppe på ønskelisten!

Eksterne disker er vanligvis noe man anskaffer når det ikke er mulig å sette inn flere disker i PCen, eller hvis man trenger å dele eller transportere store datamengder mellom forskjellige brukere eller PCer.

Det er praktisk, men i mange situasjoner hadde det vært topp at flere kunne ha tilgang til dataene på disken samtidig, og gjerne uavhengig av om andre brukere har slått på PCen eller ikke.

Vi snakker med andre ord om en nettverksdisk, og det er nettopp dette Freecom nå har kommet opp med. Men ikke nok med det, den kan også være en USB-disk.

På baksiden finner vi både en USB-kontakt og en nettverkskontakt, i tillegg til strømbryter og tilkobling fra streømforsyningen.

Den perfekte eksterne harddisk?


Installasjon

Disken leveres med programvare, som må installeres på hver maskin i nettverket som skal få tilgang til disken, når den skal brukes som nettdisk.

Den perfekte eksterne harddisk?


Som USB-disk er det ikke nødvendig med installasjon av programvare på nyere versjoner av Windows.

Den perfekte eksterne harddisk?


Installasjonen var smertefri. For å kunne ta disken i bruk må du taste inn en kode og et passord som står på undersiden av disken. Så dukker den opp som en vanlig disk i Utforskeren.

I bruk

Siden disken skal kunne brukes både som USB-disk og som nettverksdisk, har Freecom gjort livet langt enklere for brukerne enn produsenter av andre lignende produkter. Verken Linksys eller Synology tillot tilkobling av disker i NTFS-format på sine nettverks-diskløsninger som vi har testet. Men disken i Freecom-løsningen er formatert i NTFS, og lar seg dermed lese og skrive til uten videre, uansett hvilket grensesnitt som er valgt.

Dette gjelder i et rent Windows-miljø. I et blandet miljø med Mac-maskiner må disken formateres i FAT32, siden OSX ikke håndterer skriving til NTFS-disker.

Det er også mulig å sette opp flere disker i RAID. Det fulgte med et lite styreprogram for dette, men vi fikk ikke testet dette siden vi bare hadde 1 disk tilgjengelig.

Den perfekte eksterne harddisk?


Det er noe viftestøy fra kabinettet, den er høyere enn støyen fra selve disken. Kabinettet blir ikke spesielt varmt, så her burde det være muigheter for tweaking. Men du står uten garanti, hvis du bryter forseglingen.

I et ellers helt stille rom hører du enheten, den låter nesten som en ganske støysvak PC.

Ytelse

Vi testet ytelsen både som nettverksdisk og som USB-disk. Forskjellen var større enn vi hadde ventet, den var nesten 3 ganger så rask som USB-disk.

Den perfekte eksterne harddisk?


Sammenligner vi med løsningene fra Linksys og Synology, så står den seg godt, med godt over 10% bedre ytelse både på skriving og lesing.

Den perfekte eksterne harddisk?


Konklusjon

Disken er svært praktisk og elegant både i bruk og design. Ytelsen er på linje med andre tilsvarende enheter, men det er stadig et stykke igjen til vi kan sammenligne med hastigheten på en delt interndisk i en annen PC på nettverket.

For større kopierings-operasjoner er det best å koble den til med USB, men som nettverksdisk klarer den alt annet med glans, inkludert avspilling av lagret video i DV-format og alle andre typer ferdige komprimerte formater.

Disken lager dessverre mer støy enn vi hadde håpet. Skal du bruke den som felles lagring i et hjem eller på et kontor, bør den gjemmes bort i et kott eller tilsvarende, med tilstrekkelig luftsirkulasjon med tanke på varme over lang tid.

Freecom Classic SL Network Drive leveres i følgende kapasiteter med tilhørende veiledende priser:

80GB Kr. 1.690,-
120GB Kr. 1.990,-
160GB Kr. 2.390,-
250GB Kr. 3.190,-
400GB Kr. 5.490,-

Distributør er Storewell Systems som kan opplyse om hvilke forhandlere som selger disken.