Den perfekte CD-brenner?

Markedet for CD-brennere begynner å bli mettet, men fortsatt har produktet et betydelig potensiale. Yamaha har bakt inn svært spennende funksjonalitet i sin CRW-F1.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yamaha har fortsatt sterk fokus på CD-brennere, og fortsetter utviklingen mens andre, store aktører beveger seg mer og mer over på DVD-markedet. Det begynner å bli en stund siden vi så CD-brennere med revolusjonerende og innovative egenskaper, men nå kan det se ut som om Yamaha er i ferd med å endre på dette bildet, med lanseringen av CRW-F1.

Rask og funksjonsrik

For det første er dette en lynkjapp sak, den brenner CDR-plater i maks 44x hastighet og CDRW-plater i maks 24x. Sistnevnte er dobbelt så raskt som de raskeste brennerne på markedet i dag klarer. Musikk-CDer rippes for øvrig i maks 44x hastighet.

For det andre, og mye viktigere, støtter CRW-F1 Mount Rainier-spesifikasjonene, noe som betyr at CDRW-plater kan brukes like enkelt som dagens tilårskomne disketter.

For det tredje er CRW-F1 utstyrt med en finurlig laserinnretning kalt DiscT@2, som gjør det mulig å brenne logoer, tekst og bilder direkte på undersiden av platene, på sektorer av platen som ikke brukes til å lagre annen data. Dermed elimineres behovet for etiketter. Dette er en løsning som vi gleder oss til å teste.

Alt på plass

Med den revolusjonerende laserteknikken DiscT@2TM, kan du brenne logoer og tekst direkte til platen. Nødvendig programvare følger med.
Med den revolusjonerende laserteknikken DiscT@2TM, kan du brenne logoer og tekst direkte til platen. Nødvendig programvare følger med. Vis mer

CRW-F1 har også mange andre egenskaper som gjør den til et produkt som skal bli spennende å teste. Her kan nevnes brenneteknikker som skal gi bedre lyd på musikk-CDer, og generelt lengre levetid på platene. Dessuten er den utstyrt med et stort bufferminne på 8 MB, samt SafeBurn-teknologien. Dermed skulle farene for feilbrenning være absolutt minimale.

Brenneren støtter også nye 90 og 99-minutters CDR-plater. Programpakken som følger med skal i følge Yamaha også være langt mer omfattende enn hva vi har vært vant til tidligere.

Tilgjengelig i sommer

CRW-F1 vil foreligge i både interne (IDE og SCSI) utgaver, og eksterne FireWire/USB2.0/SCSI-utgaver. IDE-utgaven ventes på markedet allerede i juli, mens de eksterne utgavene ventes i august.

Vi satser selvsagt på å være blant de første som tester brenneren når den foreligger her hjemme.

Kilde:
Yamaha