Den optiske musen er her

Microsoft prøver å revolusjonere pekeredskapet som brukes av så å si alle, og som har vært uforandret i mange år. Det er snakk om musen, og vi har testet den nye, optiske utgaven av Microsoft IntelliMouse.

Det er få av oss som ikke bruker musen mens vi jobber på datamaskinene våre – det er et nødvendig tilbehør, akkurat som tastatur eller skjerm. Det grunnleggende designet har imidlertid vært uforandret siden 60-årene, selv om mange forsøk på justeringer er blitt gjort av diverse produsenter (flere knapper, ny utforming og andre finesser). Vi har riktignok sett noen spede forsøk på å lage nye museløsninger med optikk på 80-tallet, men disse løsningene var avhengig av en spesiell musematte, og ble ikke noen suksess. Nå vil altså Microsoft prøve med noe helt nytt.

Ingen kule

Basisen for en mus har vært en mekanisme som registrerer håndbevegelsene via en kule i musen. Denne blir gjerne skitten, og svikter etter en tid. Microsoft har fjernet kulen, og erstattet den med et digitalt kamera, som tar 1500 bilder av overflaten i sekundet. En prosessor analyserer disse bildene, og danner seg et bilde av bevegelsen, som da overføres til datamaskinen og pekeren på skjermen. Siden det ikke er bevegelige, mekaniske deler i musen, vil den ikke slites ut på samme måte.

I tillegg har musen fire knapper: to øverst og to på siden, og et scrolling-hjul. Designet er lekkert, i behagelige gråtoner.

Installasjonen går på et blunk, siden musen primært bruker USB-porten (en PS/2-adapter er inkludert). I løpet av to minutter er musen klar til å brukes.

Fungerer overalt

Vi må innrømme at vi var noe skeptiske til hvorvidt dette ville fungere. All skepsisen ble feid til side i løpet av de første par minuttene med IntelliMouse Explorer. For det første er musen meget komfortabel å holde i, selv om den ikke alltid føles like solid som noen av produktene fra Logitech. Den veier også mindre enn den vanlige Microsoft-musen vi er vant til å jobbe med (selv om den er større).

Men hvordan fungerer den optiske delen (kalt IntelliEye)? Jo, den fungerer nærmest perfekt. Musen kan brukes på så å si alle overflater. Vi prøvde den på musematta, bordet, veggen og håndflaten (de to siste var ikke fullt så komfortable), og den reagerte uten problemer. Noe vi fant særlig behagelig var å bruke musen på låret mens vi lente oss tilbake – det var meget komfortabelt og fungerte 100%! Det er en helt ny måte å surfe på internett på, uten å måtte bøye seg foran skjermen og slite ut ryggen. Selve teknologien ser også ut til å fungere utmerket og har stor presisjon – pekeren er alltid der vi vil ha den.

Et lite problem er at scrolling-hjulet og knappene er noe løsere enn på andre Microsoft-mus. Det er fullt mulig å venne seg til, men kan være irriterende i begynnelsen.

Alt i alt egner IntelliMouse Explorer seg ypperlig til kontorjobbing, den er meget presis og komfortabel. Men vi testet også et annet bruksområde…

Bra for spillere også

Siden musen er et meget viktig redskap for dataspillentusiaster, er det naturlig å teste den i en slik sammenheng. Vi valgte to spill som krever presis musekontroll: Unreal Tournament og Quake III. Og det var ingen stor overraskelse at musen også fungerer perfekt til spill.

Presisjonsnivået er meget høyt, og det er enkelt å sikte og treffe. Vi opplevde riktignok et problem: Musen tåler ikke altfor raske og drastiske bevegelser – den rekker rett og slett ikke å prosessere dataene den genererer. Dette har Microsoft vært klar over hele tiden, og anbefaler ikke musen for spillere med ”brutal” spillestil. Vi er helt enige. De fleste vil imidlertid kunne bruke IntelliMouse helt uten problemer.

Anbefales for de fleste

Microsoft er virkelig inne på noe med IntelliMouse Explorer. Vi kan egentlig ikke tenke oss noen grunner til ikke å anbefale musen, bortsett fra den ganske høye prisen (756 kr. inkl. mva). Den passer for både daglig kontorbruk og moderat spilling, og er mer presis og komfortabel enn det meste på markedet.