Det følger med mange programmer som du rett og slett ikke trenger på den nye PC-en.
Det følger med mange programmer som du rett og slett ikke trenger på den nye PC-en.Vis mer

Den nye PC-en er fremdeles ikke "ren"

Trodde du at du fikk en ubesudlet PC med Windows 8?

Mange nye PC-er kommer nå med Windows 8 ferdig installert, uansett om den har berøringsskjerm eller ikke. Likevel er ikke PC-en "ren" når du kjøper den i butikken. Alle merkevarene, som Acer, Asus, Lenovo, Samsung og Toshiba kommer i større eller mindre grad med et drøss av tilleggsprogrammer som skal ta seg av det ene og det andre.

Her ser du hva Byte fant ferdig installert på maskiner fra en rekke anerkjente PC-produsenter.

Dette gjøres til tross for at alle funksjoner disse programmene tilbyr enten allerede finnes i Windows kontrollpanelet, eller som inkludert programvare. Det er også mulig å laste ned gratisprogrammer med tilsvarende funksjonalitet fra Windows Store.

Den nye PC-en er fremdeles ikke "ren"


Hvorfor er det slik?

Årsaken til at disse tilleggsprogrammene følger med er ikke så vanskelig å finne. Det er penger å tjene for produsentene. Forklaringen er altså en "deal" mellom maskinvareprodusentene og programvareprodusentene, som går ut på at PC-produsentene får penger av programvareprodusentene for å inkludere programmene ferdig installert på maskinene.

Mye av dette er prøveversjoner, som fungerer i 30 dager og deretter plager deg hver gang under oppstart ved å mase på at du må betale for at PC-en skal være sikker. Eller hver gang du skal se på et bilde eller spille en video, eller musikk. Eller de bare popper opp av seg selv uten forvarsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett er det både irriterende og unødvendig. Det er ikke lenger mange som tror at de får mer for pengene når de kjøper en PC med ferdig installert programvare. De fleste har vært gjennom en eller flere runder med å irritasjon og opprydding.

Les også: Billig å oppgradere til Windows 8

Hva kan du gjøre?

Microsoft har tatt noen grep i lisensieringen når det gjelder å begrense forskjellige installasjoner av slik programvare, spesielt vedrørende såkalte «Apps» som du vil finne i det nye grensesnittet til Windows 8. Det skal være uønsket at samme maskinvare skal styres av flere programmer.

Men maskinvareprodusentene er ikke alltid like samarbeidsvillige, og vi må regne med å måtte rydde opp selv når den nye PC-en er på plass.

Har du en ny PC er det som regel tilstrekkelig å gå inn i kontrollpanelet og avinstallere de programmene du ikke ønsker. Det kan i mange tilfeller være tilstrekkelig.

Hvis PC-en har vært i bruk en stund kan det være en fordel å kjøre et oppryddingsprogram, som fjerner restene av installasjoner som har vært i bruk.

Det velkjente CrapCleaner, også kjent som CCleaner 3.10 fungerer utmerket til dette. Vi har skrevet om en tidligere versjon av CC i denne artikkelen.