Den nye iMac

Vi har fått låne den nye iMac’en noen dager, for å gjøre oss kjent med den. Som vanlig med Apple-produkter ble det en interessant opplevelse.

Utseendet er først og fremst oppsiktsvekkende. Det er ingen som passerer en ny iMac uten en eller annen bemerkning. Nesten uten unntak er det snakk om positive bemerkninger, men designet innbyr også til en del forsøk på morsomheter.

Lekker og praktisk

Formen er en finurlig blanding av naturlig og konstruert. Selve maskinvaren befinner seg inne i ”klumpen”, som har en spesiell men faktisk helt naturlig form. Hvis du slipper en rund kule av passe mykt materiale, for eksempel leire, ned på et bord så får du faktisk formen på systemenheten…

Armen av stål som holder flatskjermen, er festet på toppen av systemenheten, og kan svinges 90 grader rundt i hver retning, og heves fra vannrett til vinkelrett posisjon.

I tillegg kan du vri selve skjermen ca 30 grader bakover i det ytterste leddet.

Den nye iMac

Skjermen er 15-tommer og viser 1024x768 punkter. Skermbildet er av glimrende kvalitet, som på alle Apple flatskjermer.

Alt i alt står du svært fritt både når det gjelder høyde og vinkel på skjermen, noe som gjør plasseringen lekende lett å justere. Dette gjelder først og fremst for den som bruker iMac’en, men for besøkende, som skal ta en titt på det som står på skjermen, er dette også en utrolig praktisk løsning.

Det eneste vi kan tenke oss som ville vært enda mer praktisk, var om skjermen svevet fritt i luften…

Tilkoblinger

Det er rikelig med tilkoblinger, og alle kontaktene sitter bak på systemenheten. Det er delte meninger om hvor praktisk dette er, noen ville gjerne hatt en FireWire og en USB-kontakt lettere tilgjengelig på fronten. Tastaturet har 2 USB-kontakter, hvor den ene normalt brukes av musen, så her er det ett praktisk alternativ for ikke strømkrevende USB-tilleggsutstyr.

Den nye iMac

De 11 tilkoblingene er hodetelefon, Pro-høyttalere med forsterker, 2x FireWire, 10/100 Mbit nettverk, strøm, 56K modem, 3x USB. Det er også en minikontakt for ekstern VGA-skjerm. Vil du bruke denne kreves det en spesiell overgang, og utgangen viser bare det samme bildet som flatskjermen.

I bunnen av systemenheten kan du skru av bunnplaten og enkelt sette inn mer minne og AirPort-kort for trådløst nettverk.

Mus og tastatur

Den nye iMac

iMac kommer med det samme tastaturet og musen som på G4-modellene, men fargen er matchende hvit. Tastaturet er svært kompakt, men avstanden mellom tastene og tastegruppene er den samme som på tradisjonelle store tastaturer.

Musen har i Mac-tradisjon bare en knappefunksjon, og den betjenes ved å trykke på forkant av musen. Da vipper hele overdelen, som er en eneste stor museknapp.

Både mus og tastatur burde etter vår mening først og fremst vært trådløse. Det virker faktisk litt ”gammeldags” og estetisk bryter det sterkt med ledninger buktende utover skrivebordet.
Vi koblet for moro skyld til en trådløs mus fra Logitech, og denne virket umiddelbart, uten installasjon av noe som helst! Dessuten virket både hjulet og høyre knapp i OS X.

Bruk av trådløse tastaturer for PC blir vanskeligere, siden det trengs spesialtaster for volum og åpning/lukking av CD/DVD-skuffen.

Lagringsenheter

Den nye iMac

iMac leveres med 40 eller 60 GB innebygget Ultra ATA/66-harddisk på 5400 RPM.
Ellers kan du velge 24/10/32x CD-RW eller SuperDrive, som brenner både 8X CD og CD-RW og 2X DVD-R. Den leser CD med 24X og DVD med 6x.

I bruk

Bortsett fra utseendet og det smarte skjermopphenget er maskinen identisk i bruk som andre G4 PowerMac. En viktig forskjell er imidlertid støynivået – denne er svært stillegående. Selv når vi satt tett inntil maskinen, ble støyen fullstendig overdøvet av PCen i andre enden av rommet. Når denne ble slått av var det fremdeles vanskelig å høre iMacen, støyen fra lufteanlegget var faktisk kraftigere.

For å koble iMacen til vårt Windows-nettverk brukte vi denne gangen et gratisprogram som heter SMB Browse. Dette er gratis og kan lastes ned fra denne siden. Det krever OS X 10.1.2.

En litt ubehagelig opplevelse fikk vi da vi skulle overføre video fra vårt DV-kamera. Vi hadde en samling klipp på til sammen 12 minutter, men etter 7 minutter slo skjermspareren til og erstattet lagring av DV-data fra vintersportslige sysler med nydelige bilder fra eksotiske strender. Vi tviler på at dette skyldes at iMacen leste våre innerste drømmer, det tyder heller på at implementeringen av skjermspareren burde strammes opp.

Når det gjelder andre brukeropplevelser har vi skrevet om dette tidligere og du kan lese om dette i disse artikkelene:

Apple PowerMac G4 på testbenken
Apple PowerMac G4 i nettverk
Enkel videoredigering – enda enklere på Mac?

Men den nye iMac var et stilig og svært behagelig bekjentskap, og spesielt våre kvinnelige kollegaer ytret seg også denne gang svært begeistret over Apples dristige og elegante design.

Mer info om iMac, samt oversikt over modeller og priser, finner du hos Apple Norge