Vi har sjekket om iPhone duger til noe mer enn enkle 2D-spill.
Vi har sjekket om iPhone duger til noe mer enn enkle 2D-spill.Vis mer

Den nye Gameboyen?

Vi har sett nærmere på fire 3D-spill til iPhone.

«Vi merket fort hvor lett det var å la seg rive med, og endte opp med å banne høylytt (på bussen) når motstanderen lagde mål.»Husker du den store, gule klumpen man kunne stikke en kassett i og more seg med? En såkalt «Gameboy» lot ungdommen ta med seg de tåpelige videospillene sine overalt. I dag har vi en nyere variant av Gameboyen, og ikke minst Sonys Playstation Portable (ofte forkortet til PSP).

Apples iPhone har også en rekke spill tilgjengelig via iTunes. De fleste av disse er relativt enkle og underholdende 2D-spill, men det finnes også et knippe spill med 3D-grafikk. Vi har tatt en rask titt på litt mer «avanserte» spill til iPhone.

Brothers in Arms - Hour of Heroes

Du er en fallskjermsoldat under andre verdenskrig, og har akkurat landet i Frankrike. Gjennom tre forskjellige kampanjer og 13 brett må du gjøre ditt for at de allierte vinner krigen.

Vi hadde litt forventninger til spillet siden vi har kost oss veldig med det på andre plattformer. Konseptet går ut på at du styrer en tropp med soldater, ber dem rykke frem, ta dekning og så videre, i tillegg til at du selv har et våpen å skyte med.

I iPhone-utgaven styrer du kun deg selv, og det er mer enn nok. Kontrollsystemet er nemlig utrolig klønete. Du styrer soldaten ved å bevege tommelen på et hjul plassert nederst i venstre hjørne. På høyre side ligger skyte- og granatknappen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her har undertegnede nettopp uskadeliggjort en panservogn, mot alle odds.
Her har undertegnede nettopp uskadeliggjort en panservogn, mot alle odds. Vis merHer har de også forsøkt å ta i bruk aksellerometeret i iPhone. Man kan bevege seg sidelengs, lade og lobbe granater ved å bevege telefonen. Ganske kult, men det fungerer ganske dårlig.

Grafikken er grei nok, men på en så liten skjerm mister man all oversikt over fienden, hvor man selv er, i tillegg til at det er utrolig lett å bevege seg feil - slik at man ender opp totalt eksponert. Relativt uheldig i et spill som baserer seg på å finne dekning før man skyter mot fienden.

Å skyte mot fienden er heller ikke vanskelig. Det skal godt gjøres å bomme, noe som gjør hele opplevelsen til en kjedelig affære. Kort oppsummert er ikke Brothers in Arms - Hour of Heroes til iPhone noe vi ville tatt med ut i krigen.

Tilgjengelig i AppStore for 55 kroner.

Hero of Sparta

I Hero of Sparta er du en kopi av Rambo som har forlist, og våkner opp på en øy med et sverd og monstre som spretter opp av bakken. Hakk, hakk, blokker, hakk er stikkordene.

Men det er faktisk gøy, og styringssystemet fungerer bra nok. I likhet med Brothers in Arms styrer du figuren ved å bruke tommelen på venstre side, og du har knapper for sverd og skjold på høyre. I motsetning til ovennevnte spill, fungerer dette greit i Hero of Sparta, muligens fordi det er et slags plattformspill.

Spillet handler som sagt for det meste om å slåss med monstre, noe som kan bli ganske stilig med en rekke spesialtriks og mellomsekvenser. Det er også mulig å få kloa i ulike items som gir deg ekstra kraft på slagmarken.

Er pennen mektigere enn sverdet? Ikke i Hero of Sparta.
Er pennen mektigere enn sverdet? Ikke i Hero of Sparta. Vis merTil tross for et god kontrollsystem og stilige mellomsekvenser, kan det bli litt kjedelig å hakke løs på monstre som spretter opp av bakken i tide og utide.

Men som tidtrøyte mens du venter på bussen fungerer det greit.

Tilgjengelig i AppStore for 55 kroner.

Real Football 2009

Det norske landslaget har ikke stukket av med altfor mange seiere i det siste, og kanskje mener du at du selv ville gjort en bedre jobb på banen? Om ikke du er på banen, får du i alle fall mulighet til å prøve deg på bussen eller hvor nå enn du har med telefonen.

Kort fortalt får du en slags mini-versjon av FIFA. Du velger selv lagoppsettet, formasjoner og så videre, i tillegg til forskjellige moduser som enkeltkamper og ligaspill. Her er det også en flerspiller-modus der man kan spille med opptil fire venner!

Akkurat som på en gameboy har du en A og B-knapp, i tillegg til retningsspakene.
Akkurat som på en gameboy har du en A og B-knapp, i tillegg til retningsspakene. Vis merKontrollene fungerer greit nok. Akkurat som på Brothers in Arms bruker du pilene på venstre side for å bevege deg, men her fungerer det mye bedre. Sentre med A, skyt med B og diverse taklinger når du ikke har ballen. Som i alle fotballspill kan man velge mellom forskjellige baner (men det har ikke så mye å si i dette spillet), værforhold, drakter og mye annet.

Vi merket fort hvor lett det var å la seg rive med, og endte opp med å banne høylytt (på bussen) når motstanderen lagde mål. Liker du fotballspill, fungerer Real Football 2009 ypperlig som underholdning på bussen.

Tilgjengelig i AppStore for 45 kroner.

Kroll

I Kroll skal du kjempe deg fremover mot mengder av monstre på jakt etter sjelen til en «Mage».

Spillet er plattformbasert, og du beveger deg fremover og knuser alt på veien. Våpenet ditt, en klubbe, lader seg opp når du dreper fiender slik at du av og til kan bruke et superangrep.

Hmmm, jeg lurer på hva som skjer hvis jeg fortsetter mot høyre? Det kan innebære flere monstre.
Hmmm, jeg lurer på hva som skjer hvis jeg fortsetter mot høyre? Det kan innebære flere monstre. Vis merPå hver side av skjermen har du de to angrepene du kan velge mellom, et for angrep mot høyre og et for angrep mot venstre. Det samme gjelder knappene for å bevege seg - en på venstre og høyre side ... og det er det som er greia med Kroll. Beveg deg bortover mens du slakter monstre.

Spillet gjør et lite forsøk på historiefronten, men det kan fort bli veldig ensformig.

Tilgjengelig i AppStore for 29 kroner.

iPhone som Gameboy?

Med Real Soccer 2009 som et unntak, kan det se ut som om iPhone mangler spillet som gjør at telefonen beveger seg ut av 2D-verdenen til å bli noe mer enn tidtrøyte mens man venter på bussen.

Mye av utfordringen ligger i å få styringen i orden, noe som er litt vanskelig når telefonen ikke har noen knapper man kan bruke til det. Men potensialet er definitivt tilstede, og vi blir ikke overrasket dersom det skulle dukke opp et spill som gir oss lyst til å spille når vi ikke venter på bussen i fremtiden.