DJI Mavic lansert

Den nye DJI-dronen får plass i hånda

…men har likevel arvet mye fra de større modellene.

KAN BRETTES: DJIs nye drone, Mavic, måler bare 8x8x20cm når den ikke er i bruk. Foto: DJI
KAN BRETTES: DJIs nye drone, Mavic, måler bare 8x8x20cm når den ikke er i bruk. Foto: DJI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For bare en ukes tid siden lanserte den ledende actionkameraprodusenten GoPro sin første drone; Karma. Noe av det som gjør den spesiell er at den kan brettes sammen for å ta mindre plass når den ikke er i bruk.

Det skulle imidlertid ikke gå mer enn én uke før den ledende droneprodusenten, DJI, kom med sitt svar, og det er den nye dronen Mavic.

Her snakker vi også om en drone som kan brettes sammen når den ikke er i bruk, og det med langt mer komptakte mål, for mens Karma måler 36x22x9cm i brettet tilstand, er de tilsvarende tallene for Mavic bare 8x8x20cm, som da opptar under 1/5 av volumet. Den er også lettere, med oppgitt vekt på 743 gram kontra 1006 gram for GoPro-dronen.

Oppgitt flytid er 27 minutter på én ladning, og inkludert er et gimbal-stabilisert kamera med 79 graders vinkek, 12 megapikslers oppløsning og mulighet for 4K-filming.

KOMPAKT: Mavic er vesentlig mer kompakt enn de større Phantom-dronene fra DJI. Foto: DJI/Youtube
KOMPAKT: Mavic er vesentlig mer kompakt enn de større Phantom-dronene fra DJI. Foto: DJI/Youtube Vis mer

Finesser fra toppmodellene

Mavic mangler ikke når det gjelder teknologi. For det første har den nye dronen enda bedre rekkevidde enn dronene i Phantom-serien, der den kan kan styres hele 7km unna kontrolleren, med levende video fra kameraet, som er oppsiktsvekkende langt, og hele sju ganger så langt som GoPro-dronen. Toppfarten er for øvrig oppgitt til 65 km/t; også det raskere enn Karmas 54 km/t.

Antikollisjonssystemet fra DJI Phantom 4 er også å finne i Mavic, der dronen automatisk vil stoppe eller unngå hindre på veien; vel å merke når man flyr fremover. Har du koblet en telefon til håndkontrollen kan du også bruke funksjoner som Tapfly (der du trykker på live-bildet for å angi retningen den skal fly) og ActiveTrack, som lar deg merke et objekt slik at dronen følger etter.

Ultrasoniske sensorer sørger også for at dronen kan holde seg på en gitt avstand til bakken under når den flyr, slik at den automatisk holder høyden over bakken i en oppoverbakke, for eksempel.

Mavic kan også styres kun med en telefon, selv om vi da antar at du ikke vil få den samme rekkevidden som med fjernkontrollen.

Kompakt fjernkontroll

I motsetning til GoPros nykommer har ikke Mavic-fjernkontrollen innebygd skjerm, så her må du putte i mobiltelefonen om du skal se det kameraet ser.

KOMPAKT: Mavic-fjernkontrollen er ganske kompakt – i hvert fall frem til du putter i en mobiltelefon i holderen. Foto: DJI
KOMPAKT: Mavic-fjernkontrollen er ganske kompakt – i hvert fall frem til du putter i en mobiltelefon i holderen. Foto: DJI Vis mer

DJI oppgir maks høyde på telefonen til 160mm (de fleste er innafor her), men tykkelse på mellom 6,5mm og 8,5mm ekskluderer noe flere modeller, som LG G3/G4, Sony Xperia X Performance og HTC One M8, for å nevne noen.

Et lite LCD-display viser imidlertid essensiell informasjon, som gjenstående batteri og den slags.

Prismessig snakker vi dog ikke om noen billigdrone. Mavic koster $999 i USA, som nok vil bety rundt 10.000-kronersmerket her til lands. Vi ser blant annet at Apple Store allerede har den til salgs; da til 11.390 kroner.

Ganske lik prislapp som Karma med Hero5-actionkameraet, med andre ord, selv om sistnevnte da vil være en mer fleksibel løsning, siden kameraet kan brukes uten å være festet til dronen.

Mavic kommer for øvrig i november.

LES OGSÅ:
Karma er GoPros første drone
Denne dronen har bare én propell
Test av tre droner til 2.000 kroner

Under ser du DJIs promovideo:

The Mavic is DJI’s first compact, personal flying camera. Ultimate image quality and ultimate portability combine in one revolutionary device that will stay with you, whenever you need it to capture that sudden burst of inspiration. Always follow applicable rules and regulations in your jurisdiction. Permits were obtained, where needed, in locatio... Vis mer