Den magiske Windows-tasten

Noen ganger kan det være mye mer effektivt å bruke tastatur enn mus og pekeplate. Her er noen hurtigtaster i Windows 8/8.1 du bør kjenne til.

HUSKER DU Å BRUKE? Windows-tasten kan brukes til mye smart. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HUSKER DU Å BRUKE? Windows-tasten kan brukes til mye smart. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Tastaturet er et skattkammer for deg som ønsker å bli mer effektiv i Windows, for her ligger det mye skjult bak taster og tastekombinasjoner. Ofte kan kjappe trykk på tastaturet erstatte tungvinte bevegelser med mus og pekeplate, som i neste omgang kan spare deg for problemer med muskler og ledd - og såkalt musesyke.

Vi har samlet noen av de nyttigste tastatursnarveiene du bør kjenne til i Windows 8, samtlige med Windows-tasten kombinert med en annen tast.

Dette er bare et utvalg, nederst inviterer vi deg til å komme med andre nyttige tips til snarveier!

Les også: Ti skjulte Windows-tips

1. Gå til skrivebordet
Har du rotet deg inn i en Modern UI-app som du ikke klarer å komme deg ut av, eller vil du bare finne skrivebordet fra den heldekkende startmenyen? Windows-tasten er din venn. Ett enkelt trykk tar deg til skrivebordet, ett trykk til tar deg tilbake dit du befant deg. Hvis du av en eller annen grunn har avsluttet skrivebordet, starter du det ved å trykke Windows-tasten og D samtidig.

2. Zoome inn
Sliter du med at ting på skjermen er vanskelig å lese? Prøv å trykke Windows-tasten og + samtidig, og se hva som skjer. Et trykk til zoomer enda mer inn. Trykk Windows-tasten og - for å zoome ut igjen.

Den magiske Windows-tasten


3. Få fram ekspert-menyen
Visste du at Windows 8 har en egen startmeny for eksperter og andre som ønsker rask tilgang til innstillinger og lignende? Trykk Windows-tasten og X samtidig, så dukker den opp nede til venstre.

Den magiske Windows-tasten


4. Få fram Charms-menyen
Menyen som dukker opp til høyre når du beveger musepekeren opp i høyre hjørne, kan like gjerne hentes fram ved å trykke på Windows-tasten og C samtidig, musebevegelser.

Den magiske Windows-tasten


5. Hent fram innstillingene
Trykk på Windows-tasten og I samtidig, og få fram viktige Windows-innstillinger til høyre.

Den magiske Windows-tasten


6. Få fram søkelinjen
Det er bare å trykke Windows-tasten og S samtidig, så får du fram søkefeltet til høyre, og kan søke i innstillinger, filer, bilder og videoer på nett, eller alle stedene på en gang.

Den magiske Windows-tasten


7. Lage og lagre skjermbilde
Denne er gull for alle som tar skjermbilder i ny og ne. Hold inne Windows-tasten samtidig som du trykker på Print Screen-tasten, så lagres bildet automatisk i Mine Bilder!

8. Kjør et program
Trykk Windows-tasten og R, og skriv inn navnet på programmet du vil kjøre. Enkelt og kjapt!

Den magiske Windows-tasten


9. Koble til projektor
Hvordan vil du at skjermbildet skal vises på eksterne skjermer og projektorer? Trykk Windows-tasten og P, så kan du velge.

Den magiske Windows-tasten


10. Lås maskinen
Skal du til lunsj, sier du? Trykk Windows-tasten og L, så låses skrivebordet ditt - slik at du må logge deg på når du kommer tilbake.

Har du tips til andre smarte tastatursnarveier? Del dem med andre lesere i debattfeltet under!

Les også: Sjekk disse Windows 10-hemmelighetene