Den lekreste PCen så langt?

Et nytt PC-konsept blir vist på Comdex: PCT (Personal Computing Tablet) er en PC omtrent på størrelse med en skriveblokk. Det er Aqcess Technologies som gjenintroduserer sin Qbe Personal Computing Tablet. Og her er det mye spennende!

Den lekreste PCen så langt?

Qbe (uttales ”kube”) tilbyr kombinasjonen av at den er tynn og lett, samtidig som den inneholder det aller meste du kunne ønske deg.

Trådløs sofakos

Utforminegn av Qbe er meget spesiell, og skiller den derfor fra bærbare PCer. Siden Qbe fungerer trådløst, kan du lett bære den med deg rundt på jobben eller hjemme mens den er i bruk. Eller du kan løfte den ut av dokkstasjonen når du har funnet en interessant nettside, slenge deg ned på sofaen og surfe videre på Internett i horisontalen med ”PC-blokken” i hånden.

Ytre mål på Qbe er 35,5 x 25,4 x 3,8 cm og den veier 1,8 kg. Med andre ord er ikke nyskapningen særlig større enn en vanlig skriveblokk (selv om den veier noe mer).

Likevel skal det sies at de tynneste, mer konvensjonelle bærbare PCene vi har hatt inne til test, har hatt en tykkelse rundt 2 cm, og den aller letteste bærbare har veid 1,1 kg. Men ”klassen” for de letteste bærbare PCene går opp til rundt 1,5 kg. Vi synes derfor at vekten til Qbe absolutt er godkjent, og at tykkelsen på 3,8 cm plasserer den i mellomsjiktet (med tanke på tykkelse) blant bærbare PCer.

Men det er ikke bare formatet som er spennende med Qbe. Denne fikse PCen kan tilby deg det meste du måtte trenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt-i-ett

Qbe, som altså kan fungere som en mobil og trådløs enhet, leveres med en 13,3” trykkfølsom aktiv TFT fargesjerm, med opp til 1 024 x 768 oppløsning. Du kan navigere på den trykkfølsomme skjermen enten ved bruk av pennen som følger med, eller med fingeren. Den gjenkjenner også håndskrift på samme måte som f.eks. Palm.

I tillegg har Qbe et program som gjenkjenner stemmekomandoer, til bruk ved navigering, eller du kan diktere dokumenter med en hastighet på opptil 140 ord i minuttet. Uten å ha fått sjekket dette, går vi ut ifra at dette foreløpig bare er mulig på engelsk. Men dette er en teknologi som også er i ferd med å komme for det norske språket, og selskapet Nordisk Språkteknologi på Voss bruker i disse dager et tresifret millionbeløp på å tilpasse stemmegjenkjenning til norske dialekter.

Men det stopper ikke her. Qbe er også utstyrt med et avtakbart kamera (270 000 bildepunkter), som genererer både bilder og video. Skulle du ha bruk for det, kan du også kjøpe en strekkodeleser til maskinen. Digitalkameraet egner seg nok ikke så godt til å ta bilder for utskrift, men vil være perfekt for bildetelefon eller annen kommunikasjon via Internett.

Qbe-versjonen som nå skal være i salg i USA for 3 495 dollar (rundt 27 600 kroner), er utstyrt med en Pentium II 400 Mhz prosessor og Microsoft Windows 98, NT eller 2000 operativsystem. I løpet av desember skal det også komme andre modeller med ytterligere oppgraderinger, inklusive utgaver med Pentium III 450 Mhz og 600 Mhz prosessorer.

Dagens modell har en 4,2 GB harddisk, 64 MB minne, et modem/ethernet mini-PCI-kort, innebygget mikrofon og stereohøytalere.

Du kan bytte enheter uten at du skrur maskinen av og på. I tillegg har Qbe USB og Firewire-porter og to PCMCIA-porter, som gir deg muligheten til å koble til ekstrautstyr, slik som CD-ROM RW og DVD-spiller. Qbe har også en IMC-port (Image Capture Module) for tilkobling av forskjellige digitale kameraer, strekkodelesere og skannere.

Spennende er det også at Qbe kan lese Smartkort og magnetiske kort (f.eks. kredittkort).

Qbe er utstyrt med et oppladbart lithium-ion batteri, med en levetid på 2,5-4 timer. Du kan også kjøpe tilleggsbatterier.

Eksternt utstyr

Du kan høre på CDer i stereo på Qbicle, når den ikke er i bruk som dokkstasjon for PCen Qbe!
Du kan høre på CDer i stereo på Qbicle, når den ikke er i bruk som dokkstasjon for PCen Qbe! Vis mer

Inkludert i prisen for Qbe følger et compakt tastatur, en mus og en mobil dokkstasjon, kalt Porticle. Porticle er utstyrt med ekstra seriell, parallell, SVGA og PS/2-porter. Dette utstyret forvandler Qbe til en PC med funksjonalitet på linje med en stasjonær PC.

Som tilleggsutstyr kan du kjøpe Qbicle, en multimedia dokkstasjon. I følge produsenten, gir Qbicle en komplett, stasjonærmaskin-løsning, med muligheten for å bytte enheter uten å slå de av og på, ekstra I/O-porter, tastatur i full størrelse, mus, stereohøytalere med hifi-kvalitet og batterilader. Når Qbe ikke står i denne dokkstasjonen, kan du bruke Qbicle som stereo og høre på CDer.

Og da kan vi vel si, at Qbe kan dekke de fleste behov...