Den gir din gamle bærbare nytt liv

Den beste oppgraderingen er en SSD, nå også med IDE for eldre bærbare.

For de aller fleste av oss er det harddisken som er den trangeste flaskehalsen i en moderne PC. Mesteparten av venting og treg respons skyldes at resten av systemet venter på at data skal hentes eller skrives.

Vi har testet forskjellen i ytelse på en moderne stasjonær PC med en av de raskeste diskene på 10 000 omdreininger mot en SSD. Det var ingen tvil om resultatet, harddisken ble sendt rett i skammekroken som systemdisk.

På bærbare vil forskjellen bli enda større, siden harddiskene som brukes i bærbare ofte roterer med lavere hastighet, som regel 5400 omdreininger.

Tidligere oppgradering

Vi har en bærbar som har fulgt oss trofast siden 2005. Den har god skjermoppløsning på 1680x1050, matt og fin skjerm og en Pentium M som er forløperen til Core-serien til Intel. Denne maskinen fikk ny 7200-omdreiningers disk i 2007 og starter opp Windows XP på 37 sekunder.

Fremdeles er den brukbar til svært mye, selv om den ikke ser så fancy ut som mange nyere bærbare.

Med en SSD disk er det ikke usannsynlig at den for mange bruksområder oppleves like rask som en ny bærbar til 5-6 tusen kroner.

Den gir din gamle bærbare nytt liv


Den gir din gamle bærbare nytt liv
Den gir din gamle bærbare nytt liv


Smart disk fra Buffalo

Problemet med SSD og eldre bærbare er at alle 2,5-tommers SSD-enheter har SATA mens eldre bærbare har IDE tilkobling. SATA må til for å kunne håndtere hastigheter over 133 MB/sek., men for eldre bærbare er det ikke nødvendig med slik båndbredde. Det er dessuten først og fremst aksesstiden som ofte gir den største ytelsesgevinsten, både målt og opplevd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Buffalo har nettopp sluppet en ny serie med 2,5-tommers SSD. De har samme fysiske format som standard 2,5-tommers harddisker og har to tilkoblinger.

Den ene tilkoblingen er standard IDE 44 pins for bærbar og den andre USB. Dermed kan man slå to fluer i en smekk når man skal bytte ut disk i den gamle bærbare.

Slik bytter du harddisk i bærbar PC

Man kobler man til den nye SSD-disken og kopierer over alle dataene på den gamle interne disken til denne. Så kan man sette SSD-en inn i den bærbare og få en "ny" PC.

Den gir din gamle bærbare nytt liv


Hvis det finnes drivere til komponentene i den gamle bærbare er det muligens verdt å oppgradere til Windows 7.

Denne serien med SSD-er fra Buffalo heter SHD-NHPU2 og kommer i tre forskjellige kapasiteter:

SHD-NH32PU2 på 32 GB og koster 23 200 Yen (1 500 kroner)
SHD-NH64PU2 på 64 GB og koster 33 800 Yen (2 185 kroner)
SHD-NH128PU2 på 128 GB og koster 58 300 Yen (3 769 kroner)

De kommer i salg i løpet av april i Japan. Når de kommer til Norge og hva prisene vil bli vet vi ikke.

Testeksemplar er bestilt.

Les også: Harddiskenes siste sukk?