Den beste stue-PCen?

Vi har fremdeles til gode å finne den perfekte datamaskinen for stua. Eller har vi kanskje allerede gjort det uten å skjønne det?

Stue-PC – altså et multimediasenter der du kan spille av musikk, film, spille litt og (eventuelt) ta opp TV-programmer – er noe vi kommer tilbake til med ujevne mellomrom. Vi vet at potensialet er der og og både AMD og Intel har kommet med sine utspill (respektive Live! og Viiv), så er det fremdeles litt som gjenstår før det er andre enn entusiaster som trekker inn et stort PC-kabinett i stua.

Heldigvis finnes det mindre maskiner, som for eksempel Acer iDea500 vi testet for ikke alt for lenge siden. Det interessante med denne maskinen var jo at hovedkort og minne var av samme type vi finner i bærbare PCer. Så hvorfor ikke bare holde oss til bærbare - uten å lage noe mer ut av det?

Bærbar PC - mange fordeler

De fleste nye bærbare kommer med både dobbeltkjerneprosessor (Core Duo) fra Intel og 945GM brikkesett, som jo også gir oss en Viiv-godkjent PC. Så en slik maskin, selv med integrert Intel GMA 950 grafikk, er altså nok for HD-film og all annen mediebruk. Også bærbare med AMDs nye Turion X2 dobbeltkjerneprosessor vil vi tro er mer enn bra nok for disse oppgavene.

Så en løsning er derfor å installere Windows Media Center eller annen egnet program for å gjøre en slik bærbar om til en god og kraftig stue-PC. Sleng på et trådløst tastatur og mus (evt. medietastatur og/eller fjernkontroll), og vips er du klar for timesvis med digital sofaunderholdning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den beste stue-PCen?Noen bærbare har også medieknapper slik plassert at du for eksempel kan spille CDer direkte med lokket igjen...

Foruten å være liten og ha skjerm i de tilfellene du trenger det (vanligvis bruker vi jo TVen), ligger fordelene hovedsakelig i at den gir mindre varme og støy enn de fleste ”vanlige” PCer. Dette sørger en energieffektiv prosessor og 2,5 tommers harddisken for. Strømforsyningen er også flyttet ut, noe som fjerner mye varme som ellers måtte ha blitt luftet ut med vifter.

NetCenter fra Western Digital: vifteløs nettverksdisk.
NetCenter fra Western Digital: vifteløs nettverksdisk. Vis mer


Overkommelige mangler

Visse mangler har likevel en slik løsning. Det ene er ”nok plass”. De største 2,5” harddiskene er fremdeles kun på 120 GB, og det kan lett bli litt knapt. Men det er heldigvis flere mulige løsninger her. Den ene er å koble til en vanlig ekstern harddisk via USB eller firewire. En annen mulighet er en nettverksdisk (harddisk som kan kobles rett på nettverket) eller ha en server et annet sted i huset der du kan slenge inn så mange disker du føler du har bruk for.

Et annet problem kan være inn- og utganger, som det gjerne ikke kryr av på bærbare PCer. Likevel vil det nok for de fleste med litt nyere utstyr holde med VGA- eller DVI-utgang og vanlig eller optisk lydutgang. Og dette er jo mer eller mindre standard på dagens bærbare. For øvrig forventer vi at HDMI-kontakter bli vanligere på bærbare fremover.

Hauppauge! WinTV-PVR-USB2: MCE-kompatibel USB-TV-tuner
Hauppauge! WinTV-PVR-USB2: MCE-kompatibel USB-TV-tuner Vis mer


En siste ting er at de færreste bærbare har TV-kort. Dette er riktignok ikke noe krav for en mediesenter-PC, men skal du først ha en datamaskin i stua så er det like greit å gjøre det meste ut av det. Likevel, i stedet for å la et slikt kort være et krav som begrenser dine valg nokså mye, eller for å kunne bruke den bærbare du har fra før, mener vi at en ekstern tuner er et godt og fleksibelt alternativ. For bærbare er det flere muligheter: USB, ExpressCard eller PCMCIA. Bare pass på at du får et som er fullt kompatibelt med Windows Media Center Edition hvis du skal bruke dette som operativsystem.

En nyere bærbar PC er kanskje ikke den perfekte stue-PCen, men med rett ekstrautsyr vil den for noen faktisk komme ganske nærme. I forhold til de alternativene vi har sett på så langt av "ferdige" media center PCer er det faktisk kanskje det smarteste valget. Den er i de fleste tilfeller mindre og mer stillegående, ikke spesielt dyrere (tatt i betraktning at den faktisk også har skjerm), og det ultimate er jo at du faktisk kan ta den med og bruke som enhver annen bærbar PC i tillegg. Slå den!

Blant de senere modellene her finner du mange fine kandidater til en stue-PC.