Foto: Borland
Foto: BorlandVis mer

Delphi 5 er lansert

Inprise har akkurat lansert Borland Delphi 5. Dette Pascal-baserte utviklingsverktøyet er enormt populært og benyttes av over en million utviklere på verdensbasis. Vi har tatt en titt på den siste prerelease-utgaven.

Delphi er et såkalt RAD-utviklingsverktøy. RAD står for Rapid Application Development og gjør det raskere og enklere å lage programmer for Windows.

For undertegnede er Delphi det naturlige valget etter å ha utviklet i Pascal i snart 14 år. Delphi inneholder en ekte 32-bits kompilator som lager lynraske EXE-filer for Windows.

Denne artikkelen inneholder en rekke underartikler som lister opp de viktigste nyhetene innenfor de områdene Delphi kan benyttes til.

Inprise satser på Delphi

Etter å nylig ha kommet tilbake fra Borland & Inprise 10th Annual Developers Conference i Philadelphia, sitter vi igjen med en følelse at denne versjonen løser de problemene som Inprise innrømmer å ha hatt med versjon 4 og at det satses for fullt på Delphi fremover.

Den nye direktøren og styreformannen i Inprise, Dale Fuller, lovet i sin åpningstale i Philadelphia, å doble innsatsen for Delphi i tiden fremover. Etter å nylig ha fått 125 millioner dollar fra Microsoft, har han penger til å gjennomføre det også.

Stabilitet, stabilitet og stabilitet

Alle som har jobbet med store prosjekter i Delphi 4, vet at miljøet har en stygg tendens til å krasje når du får en kompileringsfeil. Resultatet kompilatoren lager når kompileringsfeilene er rettet, er helt problemfri, men det er en frustrerende vei frem dit.

Ben Riga, som er Group Product Manager i Inprise, ga en helt klar melding om at denne gangen slipper de ikke Delphi før den er helt ferdig og helt stabil. Det betyr at selv om den er annonsert nå, så er den ikke sluppet. Vi forventer at den kommer i salg i løpet august, men hvis de ikke får rettet alt det gjenstående, må vi vente lenger.

Selv om uttrykket "den kommer når den er ferdig", minner mistenkelig om Microsofts uttalelser om Windows 2000, virker den prereleasen vi har testet, så stabil at det ikke er mye som gjenstår. Den virker allerede langt mer stabil enn det Delphi 4 noen gang har vært.

12. generasjon Pascal fra Borland

Delphi hører til Borland.com-divisjonen til Inprise og er den tolvte generasjon Pascal-kompilatorer fra Borland. Turbo Pascal versjon 1.0 ble lansert i 1983 og kom i syv versjoner før Delphi 1 tok over som den åttende utgaven av Turbo Pascal.

Delphi 1 var en 16-bits-kompilator for Windows 3.1 og var veldig stabil, men hemmet av begrensningene i Windows 3.1.

Delphi 2 ble den første 32-bits Pascal-kompilatoren fra Borland og økte mulighetene betraktelig. Versjon 2 var veldig stabil. Kravet var Windows 95 eller NT.

Delphi 3 introduserte en rekke nye muligheter. Vi kunne dele opp programmene i runtime-pakker som kan deles mellom flere programmer. Vi ble i stand til å utvikle ActiveX-komponenter som kan deles med andre utviklingsverktøy. Active-Forms er en spesiell type ActiveX-komponenter som kan integreres i en web-side som krever Internet Explorer 3 eller nyere. Delphi 3 begynte dessverre å vises stabilitetsproblemer for prosjekter med 100 000 linjer eller mer. For mindre prosjekter var det få problemer.

Delphi 4 som kom i fjor, var nok ikke ferdig da den kom. Den hadde enda større problemer med store programmer. For små programmer er den likevel utmerket. Spesielt Internett-støtten er god og stabil. Du fikk dockbare vinduer både i IDEen og i dine egne programmer. Du kan nå lage NT-services og dermed også enhetsdrivere (device drivers).

Delphi 5 har nå fått en rekke forbedringer i IDEen, Object-inspectoren, Datamodule-designeren, Webmodule-designeren, databasestøtten, Internettstøtten og du får et helt nytt system for versjonskontroll. Delphi 5 kommer fortsatt i tre utgaver:

Delphi 5 Standard koster under 1000 kroner og inneholder et komplett visuelt utviklingsmiljø, men er helt uten databasestøtte.

Delphi 5 Professional koster ca. 5000 kroner og er beregnet på enkeltutvikleren som lager databaseprogrammer for enbrukere. Du får også med kildekode til de aller fleste komponentene. Hvis du velger et tredjeparts databasverktøy, kan du spare mye penger ved å velge denne utgaven.

Delphi 5 Enterprise har ingenting med NCC-1701 å gjøre, men er det nye navnet på Client/Server-utgaven. Her får du med støtte for alle de store databasemotorene, direkte støtte for InterBase og ADO (uten BDEen). I tillegg får du med versjonskontrollsystemet TeamSource. Entreprise-utgaven koster nesten 30 000 kroner. Det er dyrt nok, men for en utvikler som sitter hele dagen med dette, er det en liten pris i forhold utviklerens lønnskostnader. Du skal ikke spare mye tid før det lønner seg.

Se underartiklene for mer informasjon.