DELL Latitude CPx H500GT

Vi har testet Dells raskeste bærbare PC, som drives av en Pentium III 500 MHz-prosessor. Og selv om prisen ikke er avskrekkende, retter denne maskin seg mot den mest kravstore delen av markedet.

DELL Latitude CPx H500GT
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Den ser nesten identisk ut med andre bærbare Dell-maskiner, men det tar ikke lang tid før du oppdager detaljer og løsninger som setter Dell Latitude CPx H500GT et par hakk foran andre maskiner.

LES OGSÅ:

Spesifikasjoner

Når du kjøper en Dell-maskin har du som kunde nokså stor frihet til å velge størrelsen på harddisken og internminnet samt omfanget av ekstrautstyret maskinen skal ha. Dell-maskinen vi har testet denne gangen er minimumsmodellen med ekstra internminne.

Dell Latitude CPx H500GT leveres med standard 14,1"-skjerm, som kan vise opptil 1024x768 piksler i 32-biters farger (tilsvarer millioner av farger pluss teksturer). Videominnet er på 8 MB, slik at den støtter en toskjermsløsning (det digitale skrivebordet strekkes da over to skjermflater). Tastaturet, som er på 326 cm2 og har 87 taster, er nesten 10% større enn gjennomsnittet for maskiner vi har testet i denne prisklassen.

Maskinen er med en vekt på 3,05 kg, lettere enn mange andre maskiner vi har testet, men dette skyldes særlig at den ikke har innbygd diskettstasjon (du må ta ut CD-spilleren for å få plass til diskettstasjonen). Volumet er 3435 cm 3, noe som gjør at denne Dell-modellen definitivt ikke er noen ultraportabel maskin. Samtidig har den god klaring til de aller største maskinene vi har testet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dell Latitude CPx H500GT har en 500 MHz Intel Pentium III-prosessor som standard. Internminnet i vår testmaskin er 128 MB, men denne modellen er tilgjengelig med alle minnekombinasjoner fra 64 MB til 512 MB. Harddisken i testmaskinen har 6 GB lagringsplass, men den kan også leveres med opptil 18 GB harddisk.

CD-spilleren i maskinen leser 24X, men det er også mulig å få denne maskinen med DVD-spiller. I tillegg til alle vanlige porter, har maskinen port for tilkobling til dokkstasjon, trådløs port, én USB-port, S-VHS-utgang for TV (omkobler for vanlig antennekabel følger med) og plass til enten to Type I/II PC-card (PCMCIA) eller én Type III.

I bruk

Dette er en maskin som har bedre stasjonære kvaliteter enn mange vanlige stasjonære PCer. For eksempel har skjermen den beste lysstyrken vi hittil har målt på en bærbar PC, nemlig 114 i DinSide-indeks. Oppløsningen på 1024x768 er absolutt akseptabel, men det betyr at den i seg selv ikke er god nok til svært avansert grafisk produksjon. Maskinens toskjermsløsning kan da være nyttig, men denne løsningen hadde vært enda bedre hvis du hadde hatt mulighet til å sette oppløsningen på den eksterne skjermen høyere enn 1024x768 piksler. Totalt har du mulighet til du få en digital arbeidsflate på 2048x768 piksler med 32-biters farger.

Vi trodde vi allerede hadde vært borti de aller beste tastaturene som finnes for bærbare PCer, men Dell Latitude CPx H500GT er enda et par hakk bedre! Tastene har en delikat klikkløsning: De er faste og presise og er i det hele tatt virkelig brukervennlige.

Pekeløsningen er også glimrende, i og med at det er både en styreflate foran tastaturet og en vanlig styrepinne plassert mellom tastene for G og H. Begge pekeredskaper er svært presise.

Maskinen er såpass lett at den naturlig følger med opp i godstolen eller med ut på møte. Og samtidig er den altså så god at du trolig ikke tar deg bryet med å koble til et vanlig tastatur og mus når du sitter på kontoret.

Superrask

Med både 500 MHz-prosessor og 128 MB internminne, ga denne maskinen oss forventninger om glimrende ytelse. Og den skuffet ikke. En Sysmark-indeks på 209 betyr at den er over 40% raskere enn maskiner med 400 MHz-prosessorer. Samtidig ser vi at den er hakk i hæl med BEST 8950, som fikk 214 i samme test. Resultatene for de enkelte programmene som til sammen utgjør Sysmark-målingen er jevne og gode, og vi har bare én konklusjon for ytelse: Dell Latitude CPx H500GT er svært god til alle former for bruk.

Batteriløsningen – med en batterilevetid på 3 timer og 17 sekunder – er god, men ikke helt på høyde med hva vi har opplevd fra Dell tidligere. Grunnen til at denne maskinen har rundt 40 minutter kortere batterilevetid enn andre Dell-maskiner kan nok forklares med at Pentium III-prosessoren er særlig strømkrevende. Hvilemodus er OK, med utkobling på 9 sekunder og innkobling på 10 sekunder, særlig med tanke på at testmaskinen har såpass mye internminne
som 128 MB.

Konklusjon

Dette er en utrolig flott maskin! Det er sjelden å se en bærbar PC som yter så mye uten å ha noen svake trekk. Prisen på rundt 35 000 kroner (inkludert mva.) gjør at den ikke passer inn i de fleste husholdningsbudsjetter. Men sett i forhold til hva du får tilbake, er det ingenting å utsette på prisen.