Dell Latitude CPt S600GT

Dell er velkjent for sine kraftige bærbare PCer. Vi har testet en av de billigere modellene deres basert på en Intel Celeron 600 prosessor, og sannelig er det fart i den også.

Dell Latitude CPt S600GT
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Ved første øyekast vekker ikke Dells Latitude CPt S600GT særlig entustiasme selv om den har benevnelse som en eksotisk sportsbil. Den er laget i ru sort plast og ser firkantet og uinteressant ut. Åpner vi dekselet og skrur på strømmen blir det straks mer interessant.

LES OGSÅ:

Førsteinntrykk

Da vi pakket opp maskinen var det ikke mange spennende overraskelser i esken i tillegg til selve PCen. Alt vi fant var en løs diskettstasjon som kan plugges inn i stedet for CD-ROM, en kabel for ekstern bruk av diskettstasjonen, en CD med Windows 98 og et tynt hefte. I heftet sto akkurat det du trenger for å komme i gang og bruke Latituden. Litt skuffet så vi en gang til etter en brukermanual, men oppdaget fort at disse lå lagret direkte på PCen. En grei løsning hvor du lett kan søke opp det du lurer på, men hva gjør du hvis PCen nekter å starte og du gjerne skulle tatt en titt i manualen for å se om du gjør noe galt? De fleste vil nok sende den rett til service, og Dell har kanskje gitt seg selv unødvendig ekstraarbeid på grunn av dette.

Dell vil tydeligvis ikke at dekselet skal åpne seg ved et uhell. Faktisk har de sikret det så godt at for å åpne låsen slik at du kan vippe opp skjermen, må du bruke to hender. Vi har forsøkt med en hånd, men endte bare med å skyve maskinen rundt på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjerm og tastatur

Dell Latitude CPt S600GT

Den 14.1” store skjermen gjør en god jobb med å vise fram et friskt og bra bilde, uten å være helt på høyde med bildekvaliteten vi så hos Best Apache. Grafikken styres av en ATI Rage mobility-M1 brikke med 8 MB minne. Maks oppløsning på LCD-skjermen er 1024x768 punkter med 32-biters grafikk. Plastdekselet på maskinen virker lite solid. Vi forsøkte å presse lett på baksiden av skjermen, og fikk solide forvrengninger på LCD-skjermen. Her må du passe på så du ikke får noen harde slag mot lokket eller legger tunge gjenstander der. I det vi førte skjermen fra lukket til åpen stilling så vi også tydelig hvordan hardplasten over tastaturet villig bøyde seg opp og ned. Her kan det på sikt komme potensielle slitasjeskader som kan føre til at plasten sprekker.

Tastaturet er meget presist, men samtidig litt hardt å skrive på i lengden. Kneppelyden er også vel framtredende. Responsen fra knappene er svært god og presis, og knappene sitter urokkelige på sine plasser ved skriving.

Som en av få produsenter tilbyr Dell sine kunder å velge fritt om de vil manøvrere pekeren med styrepinne eller pekeplate. Begge deler er inkludert og har utmerket presisjon.

Mange muligheter

Dell Latitude CPt S600GT (puh!) har godt med tilkoblingsmuligheter som skulle dekke de fleste bruksområder. Vi nevner Type III PCcard, internt v.90 modem, lyd inn- og utganger, S-video utgang, en USB port, seriellport, parallellport, en PS/2 inngang, VGA-utgang, infrarød port og inngang for portreplikator eller dockingstasjon. Ønsker du å bytte ut CD-ROM spilleren som sitter i fronten med en diskettstasjon eller et ekstra batteri er det gjort i en håndvending.

Grom ytelse

I priskategorien under kr 20.000,- tror jeg det skal mye til før vi ser en maskin som kan hamle opp med Dell Latitude CPt S600GT i ren ytelseskraft. Totalindeksen for Sysmark 2000 havnet helt på 112 poeng, med nærmeste konkurrent Compaq Armada E500 på 97 poeng. Da vi så nærmere på testresultatene så vi også at Dell lå et hestehode foran resten av feltet i alle programtestene. Compaq Armada E500 klarte kun å ta ledelsen i øvelsen minnebåndbredde hvor den flyttet heltall og flyttall med en hastighet av henholdsvis 311 MB/s og 351 MB/s. Dell måtte nøye seg med 305 MB/s og 335 MB/s.

Kopieringstesten vår fra CD-ROM til harddisk har vi sett utført raskere. Latituden flyttet 489 MB med data på 8 minutter og 10 sekunder, noe som er nest dårligst. Kun Best Apache var tregere på denne testen med 9:50.

Batterikapasiteten på denne krabaten er vanvittig bra. To timer og 55 minutter, uten at en eneste strømsparingsfunksjon var aktivert, er det meste vi har sett hittil i testrunden. Med strømsparing innkoblet og et ekstra batteri plugget i er det nesten ikke grenser for hvor lenge du kan holde det gående.

Prisgunstig tøffing

Er du ute etter topp ytelse til en bra pris og en maskin som ikke er avhengig av å være i nærheten av et støpsel så ofte, bør du seriøst vurdere Dell Latitude CPt S600GT. Det største minuset med denne maskinen er plastkonstruksjonen som virker svak noen steder. Bortsett fra det har vi ingen problemer med å kåre denne tøffingen til Best i test i økonomiklassen for bærbare PCer.