Dell Inspiron 8200

Å bytte ut den stasjonære PCen med en kraftig bærbar blir mer og mer aktuelt for mange. Vi har sett nærmere på en het kandidat, Dell Inspiron 8200.

Publisert
Dell Inspiron 8200
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Tastaturet på Inspiron 8200 er stort og romslig. I tillegg finner du både styrepinne og pekeplate for musenavigering.
Tastaturet på Inspiron 8200 er stort og romslig. I tillegg finner du både styrepinne og pekeplate for musenavigering. Vis mer

I det siste har det vokst frem en helt ny gruppe blant førstegangs bærbar PC-kjøpere; eiere av stasjonære PCer som skal oppgradere, og som på grunn av den gunstige utvikling med hensyn til pris og egenskaper, ønsker å konvertere til en bærbar PC. Denne gruppen er mindre opptatt av faktorer som vekt og batterilevetid enn den tradisjonelle bærbar-målgruppen.

Fortsatt er det slik at du sjelden får i pose og sekk når du kjøper bærbar PC. En lav vekt og kompakt utforming går som regel på bekostning av noe, som for eksempel batterilevetid, ytelse, utstyrsnivå eller pris.

Stor og kraftig

Dell Inspiron 8200 er myntet på brukere som ikke er spesielt opptatt av minimalisme når det gjelder størrelse og vekt. Her er det først og fremst høy ytelse og massevis av tilkoblingsmuligheter som står i sentrum. Den er utstyrt med en stor og god 15" TFT LCD-skjerm, som enten klarer 1 400 x 1 050 eller hele 1 600 x 1 200 punkter. Sistnevnte kan nok bli litt i minste laget for mange, mens førstnevnte etter vår mening er helt kurant for denne skjermstørrelsen.

Prisene starter på rundt 16.000 kroner inkl mva. Da får du en Intel Pentium 4 Mobile-prosessor på 1,7 GHz, 128 MB RAM, 20 GB harddisk, innebygd nettverks- og modemløsning, DVD-ROM, kraftig grafikkløsning fra Nvidia (Geforce4Go), Windows XP Home Edition og MS Works 6.0. Modellen vi har hatt på testbenken er derimot en topptrimmet utgave, og her får du det meste av det du skulle begjære; 512 MB RAM, 60 GB harddisk, 2.2 GHz Intel Pentium 4 Mobile-prosessor, DVD-ROM, CD-brenner, trådløst nettverk (802.11b), to USB-porter (1.1), 56 Kb modem, 100/10 Mbit nettverk, infrarød port, standard seriellport, parallellport, PS/2-port, FireWire, 2 PCMCIA-plasser samt dokkingopsjon. Både floppy og DVD/CDRW får plass i PCen samtidig. Prisen på herligheten? I overkant av 32 000 kroner.

Det er mye penger, men vi legger til at hvis du klarer deg med 20 GB harddisk og 1,7 GHz prosessor, synker prisen raskt med nesten 8 000 kroner. Det relativt store gapet skyldes rett og slett at 60 GB harddisk og 2.2 GHz Mobile Intel P4 for øyeblikket utgjør toppen hva angår størrelse og hastighet, og forskjellen i ytelsen forsvarer etter vår mening ikke det enorme prisgapet.

Støyer svært lite

Vifteløsningen på Inspiron 8200 er spesielt interessant. Ved å bruke to vifter istedenfor én, oppnås like god kjøling ved å halvere rotasjonshastigheten. Det gir langt lavere støy.
Vifteløsningen på Inspiron 8200 er spesielt interessant. Ved å bruke to vifter istedenfor én, oppnås like god kjøling ved å halvere rotasjonshastigheten. Det gir langt lavere støy. Vis mer

Selve PCen ble et positivt bekjentskap. Designmessig er den pen å se på, og tastaturet er stort og godt. Løsningen med to kjølevifter viste seg å gi svært lavt støynivå i forhold til mange andre modeller vi har testet i det siste. Det i seg selv er et meget godt argument for å velge Inspiron 8200, ettersom flere og flere produsenter av bærbare PCer sliter med å finne gode kjøleløsninger som samtidig ikke bråker som hissige propellfly.

Skjermen i vårt testeksemplar hadde en oppløsning på hele 1 600 x 1 200 punkter. På en 15" blir dette etter vår mening litt for høyt. Dell hadde på forhånd konfigurert operativsystemet til å vise store fonter for å øke lesbarheten, men dette er ikke optimalt, og kan blant annet gi merkelige utslag i enkelte programmer. Vi fant ut at standard fonter med cleartype-effekt ga den beste lesbarheten, men vi hadde nok valgt en skjerm med 1 400 x 1 050 punkters oppløsning, og samtidig spart en tusenlapp, dersom vi hadde kjøpt denne maskinen til eget bruk.

Du kan velge to forskjellige skjermløsninger. Modellen vi hadde til test hadde en oppløsning på hele 1600x1200 piksler. Det er litt for mye, mener testpanelet.
Du kan velge to forskjellige skjermløsninger. Modellen vi hadde til test hadde en oppløsning på hele 1600x1200 piksler. Det er litt for mye, mener testpanelet. Vis mer

Ytelse i toppklassen, svak batterilevetid

Ytelsesmessig havner Dell Inspiron ikke uventet svært høyt i vår oversikt. Men samtidig avslørte ytelsestestene våre at du har lite å tjene på å velge en 2.2 GHz Mobile-prosessor i forhold til en 2.0 GHz-utgave. For eksempel brukte Zepto 2002-PCen kun to sekunder lengre tid på å komprimere 290 MB med WAV-filer til MP3 enn Dell'en, med en 200 MHz tregere prosessor. Forskjellene i spilltestene var derimot mer synlige, selv om grafikkbrikken var den samme. Vi legger til at denne Dell-PCen er den raskeste spill-maskinen vi har testet.

Sjekk de tekniske egenskapene for detaljer omkring ytelsen

Klikk //www.dinside.no/filer_for_nedlasting/data/pc/benchmark.wmv>her for å se en video fra en av våre grafikkytelsestester på Dell Inspiron 8200.
Klikk //www.dinside.no/filer_for_nedlasting/data/pc/benchmark.wmv>her for å se en video fra en av våre grafikkytelsestester på Dell Inspiron 8200. Vis mer

Høy ytelse setter ofte batteriet på tøffe prøver, noe vi også fikk erfare under testen av Dell Inspiron 8200. 2 timer og 7 minutter er ikke spesielt imponerende, vi har hatt modeller fra Dell til test tidligere som har klart godt over 3 timer. Men med en vekt på 3,8 kg er denne maskinen uansett ikke førstevalget for deg som er mye på farten.

Konklusjon

Dell Inspiron 8200 imponerer med høyt utstyrsnivå og høy ytelse uten at det merkes i form av støy. Hvis du først og fremst verdsetter batterilevetid og bærbarhet bør du derimot se andre steder.

Maskinen er en nytelse å bruke, med godt og romslig tastatur og stor skjerm. I så måte er den en av de beste stasjonær PC-erstatterne vi har testet så langt, men den koster kanskje litt mer enn du hadde tenkt å bruke?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer