Dell Inspiron 4100

Dell har gjort det skarpt i våre tester tidligere, og sågar også vunnet Best i test. Forventningene våre var selvsagt høye da vi mottok denne litt røft utseende PCen. Ville den klare å hamle opp med konkurrentene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Dell Inspiron 4100
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Dell Inspiron 4100

Blant våre lesere hersker det ganske sikkert stor uenighet om Dells bærbare maskiner i ru, sort plast er stygge, pene, eller bare nøytralt funksjonelle i sitt design. Vi skal være ærlige og si at det finnes langt vakrere bærbare PCer å få kjøpt, men som kjent er det jo innsiden som teller.

LES OGSÅ:

Første oppstart

I likhet med de fleste bærbare PCer på markedet, var det lekende lett å komme i gang med Inspiron 4100, som kom ferdig installert med Windows XP Home edition. I tillegg leveres Dell Inspiron 4100 med Microsoft Works, så her er det bare å sette i gang med produktiviteten.

Mesteparten av brukermanualene for maskinen finner du på CD og installert på PCen, men det følger også med en problemløsningsbok hvor du kan slå opp når du lurer på noe. I tillegg har du en hurtigtast som starter et supportprogram hvor du kan bla i den dokumentasjonen som allerede er installert eller finne mer via Dells nettsider.

Godt utstyrt, men få tilkoblingsmuligheter

Innvendig ligner Dell Inspiron 4100 på Compaq Presario 1700, og vi finner godsaker som Mobile Intel Pentium III 1.13 GHz, 256 MB RAM, kombinert DVD-Rom og CD-RW brenner, integrert 10/100 mbit nettverk og v90 modem. Men her stopper likheten, for grafikkløsningen her er en svært kraftig GeForce2Go brikke med 32 MB minne. Med den på laget viste det seg at selv krevende 3D-spill går som en drøm.

Skjermen på 14.1” har en maksimal oppløsning på 1400x1050 punkter med 32 biters fargedybde, og for en skjerm! Her stråler det av bildene, fargesterkt og knivskarpt og med en bred innsynsvinkel. Harddisken er også hakket større enn hos flere av konkurrentene, med sine 30 GB.

Noe vi slett ikke likte var de få tilkoblingsmulighetene. Her får du kun én USB-port, men heldigvis kan du plugge en mus i PS/2-porten i stedet. Dette synes vi er dårlig med tanke på hvor utbredt USB er som tilkobling for skrivere, digitalkameraer og annet. Du får heller ikke Firewire-tilkobling, noe Dell og HP er alene om å ha utelatt denne gangen. Andre standard tilkoblinger er på plass; VGA, IrDA, portreplikator, parallell, seriell, S-video, to PCMCIA-porter, og tilkobling for hodetelefoner og mikrofon.

Dell Inspiron 4100


God navigering, svak kasse

Navigeringen i Windows kan du gjøre valgfritt med enten pekeplate eller styrepinne. Begge løsninger er svært presise, og museknappene er ergonomisk utformet med ”spor” til tommelen. Dessverre er det en høy kneppelyd hver gang du trykker ned disse knappene, omtrent som på eldre joysticker. Liker du valgfriheten mellom pekeplate og styrepinne, tilbyr HP samme løsning med sin Omnibook 6100.

Tastaturet er et av våre favoritter i testen. Det er oversiktlig og godt å skrive på, hvor tastene sitter på plass uten å skli avgårde. Noen vil kanskje synes det er litt hardt å skrive på i starten. ”Kneppefaktoren” er litt høyere enn hos de andre, men til gjengjeld kjenner du en myk og solid respons fra knappene når du skriver, og er aldri i tvil om et tegn har kommet med eller ikke. Men det når ikke helt opp til Acers silkemyke standard, som er det beste tastaturet vi har kjent på noen bærbar PC vi har hatt til test.

Dells Inspiron 4100 har dessverre ikke den mest solide innpakningen vi har sett. Plastkonstruksjonen har sine svakheter og da særlig i lokket. Her skal du være påpasselig og ikke legge noe tungt oppå. Ved å klemme lett på lokket fikk vi kraftige forvrengninger i bildet. Låsen som skal holde lokket igjen var ikke helt presis, noe som førte til en liten glipe når PCen var klappet sammen.

Testmålinger

Tastaturet på Dells bærbare PCer er meget behagelig
Tastaturet på Dells bærbare PCer er meget behagelig Vis mer

I alle våre syntetiske testprogrammer lå Dell Inspiron 4100 konsekvent øverst eller helt jevnt med nestemann på lista, noe som er veldig imponerende og viser hvilken enorm datakraft som ligger i denne PCen.

I Passmark fikk Dell 166.5 poeng, mens HP og Zepto lå nært med henholdsvis 161.4 og 157.8 poeng. Derfra er spranget nedover større, hvor Compaq Presario 1700 og Evo N160 fikk 142.8 og 129.5 poeng. Acer-maskinen nektet å fullføre flere av testprogrammene våre, noe du kan lese mer om i vår omtale av Acer Travelmate 621XC.

Samme poengtendens merket vi i PCMark 2002s CPU-test, hvor Dell kapret førsteplass med 3622 poeng, og HP og Zepto fulgte like bak med 3403 og 3177 poeng.

Vi testet 3D-ytelsen i oppløsningen 1024x768 med 16 biters fargedybe med programmet 3DMark 2001 og med spillet Quake III. Her skinte Dell og Zepto sammen i toppen av en enkelt grunn; begge har GeForce2Go grafikkbrikke, som enkelt sagt gir spillytelse på høyde med mye av stasjonære PCer i handelen.

Dell har lagt inn 32MB minne til grafikken, mens Zepto har halvvert det til 16 MB. Dell Inspiron 4100 fikk 2487 poeng i 3DMark og klarte 69.8 bilder pr. sekund i Quake III. Zepto Znote 2001 lå nært med 2346 poeng i 3DMark og bare to skjermbilder bak i Quake III med 67.8 bilder pr.sekund. Ut fra disse tallene virker det ikke som forskjellen i grafikkminne gjør det helt store utslaget, men forskjellen vil muligens være større i mer moderne spill enn Quake III som er fra 1999.

Praktiske tester

I våre praktiske tester klarte Dell Inspiron 4100 seg også bra, og var beste maskin i MP3-komprimeringstesten. 11 WAV-filer på 290 MB ble komprimert til 128 kbit kvalitet på 2 minutter og 58 sekunder. Med variabel bitrate mellom 128 og 320 kbit ble komprimeringen utført på 5:30. Tilsvarende tall for sølvmedaljist (i skrivende stund) HP var 3:08 og 5:51. De fire andre PCene lå med bare noen sekunders margin seg imellom på rundt 3:20 og 6:10.

Konverteringen av en 111 minutters DVD-film til Div-X format med programmet EasyDivX ble gjort på 3 timer, 7 minutter og 27 sekunder, som er i midtsjiktet av alle testresultatene. Vinner var Compaq Presario 1700 med overlegne 2:53:05, mens HP Omnibook 6100 fikk jumboplass med 3:35:32. Det er ikke hver dag vi ser et slikt spenn på en og samme test!

Til slutt kopierte vi innholdet fra en hel CD inn på harddisken. Windows XP med sine 484 MB ble valgt til denne testen, siden den består av en god blanding av store og små filer. Her gikk det tregt og vi kom i mål på 9 minutter og 57 sekunder. Med tanke på at beste tid var 4:15 utført av Zepto, er dette et begredelig resultat.

Våre ytelsesmålinger viste at harddisken var noe tregere enn flere av de andre i testen, noe som kan være en medvirkende årsak til det dårlige resultatet på kopieringstesten.

Strømsterk maskin

Er du ute etter en PC med lang brukstid mellom hver gang du må lade batteriet, er dette en maskin for deg. Batteriet holdt i hele 3 timer og 23 minutter før det var tomt, noe som er best blant de maskinene vi har testet til nå. Dette var vel og merke uten noen strømsparingsfunksjoner innkoblet i Windows, noe som kan gjøre batterilevetiden ytterligere forbedret.

Dell Inspiron 4100 er en relativt stor maskin målt i kubikk med 2995 cm2, men gir inntrykk av å være mindre siden mye av det høye kubikktallet kommer av at den er 37 mm høy, mens Compaqs to modeller bare er 32 mm høye og dermed får et kubikkmål på 2537 cm2. Uansett vil du ikke få plassproblemer på pulten av noen av maskinene, siden alle er omtrent like brede og dype.

Vekten er lav med 2.7 kg, mens de letteste maskinene er fra Compaq med 2.6 kg. HP Omnibook 6100 er noe tyngre med 2.9 kg, men alle maskinene er formidabelt mye lettere enn for bare et år siden da 3.5 kg ikke var uvanlig.

Velutstyrt for den kravstore

Det er ingen tvil om hva Dell Inspiron 4100 er best på, nemlig å gi mye og rask datakraft i tillegg til knallsterk grafikkytelse. Den har ingen problemer med å takle det du måtte fôre den med, verken av kontorapplikasjoner, mediabehandling eller grafikktunge spill.

Hvis du vil ha topp ytelse i det meste, har vi ingen problemer med å anbefale denne maskinen. Ankepunktene er den noe trege harddisken som kan sinke deg i bruken av Windows og oppstart av programmer, og at prisen på 25.265,- inkl. mva. er for høy.

Hvis du går en smule ned i ytelse, får du en Zepto Znote 2001 som ligner Dell Inspiron 4100, men med enda flere funksjoner, til langt mer hyggelige 19.224,- inkl. mva. Uten Microsoft Works, riktignok.

PS! Dell lar deg skreddersy alle sine PC-modeller på www.dell.no.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best