Dell Inspiron 2600

Denne PCen er siste tilskudd i Inspiron-serien fra Dell, og med en prislapp fra rundt 15.000 kroner plasserer den seg i rimelig-segmentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Dell Inspiron 2600
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Dell Inspiron 2600

Dell har gjort det skarpt i alle tester av bærbare PCer som DinSide har gjennomført, og Inspiron 4100 overbeviste oss også i denne testrunden. Lillebror 2600 er langt enklere på utstyrssiden, men så er også prisen lavere.

LES OGSÅ:

Tidligere var det knapt noen som slo Dell på kombinasjonen pris/ytelse, mye takket være at du slapp fordyrende mellomledd ved å handle direkte fra produsenten. Dette er i ferd med å utjevne seg, og flere av modellene i denne testrunden matcher Dell både på pris, ytelse og utstyrsnivå.

Kan skreddersys

Inspiron 2600 kan skreddersys fra Dells webshop, og koster fra rundt 15.000 kroner inkl mva. Da er den utstyrt med en Celeron 1 GHz prosessor, og er temmelig ordinær med hensyn til tilbehør.

Modellen vi fikk til test hadde en PIII 1 GHz Mobile prosessor, 128 MB RAM, 20 GB harddisk, DVD-ROM, og en 14,1 ” skjerm med en oppløsning på 1024x768x32. Prisen på denne konfigurasjonen er i skrivende stund 18.135 kroner, og da får du i tillegg maskinen fritt tilsendt med Windows XP Home edition og kontorsuiten Microsoft Works ferdig installert.

Skiller seg fra andre Dell-maskiner

Selve maskinen har en svært tradisjonell utforming, men inntrykket er likevel solid, med utførelse i ru, sort plast i beste Dell-tradisjon. Vi legger raskt merke til at PCen skiller seg ut fra andre Dell-maskiner vi har testet tidligere, på flere områder. Først og fremst er det ikke noen styrepinne midt på tastaturet, bare en pekeplate for musenavigering. Dessuten har Inspiron 2600 bare én PCMCIA-plass, ingen S-video-utgang, og to USB-porter. På alle disse punktene skiller den seg fra øvrige Dell-maskiner vi har testet tidligere.

For øvrig har Inspiron 2600 innebygd 10/100 Mb ethernet-kontroller og et V90/92-kompatibelt modem, og PS/2-kontakt samt parallell- og seriellporter sikrer bakoverkompatibiliteten.

Tilkoblingsmulighetene på Dell Inspiron 2600 er høyst ordinære
Tilkoblingsmulighetene på Dell Inspiron 2600 er høyst ordinære Vis mer

En fordel, i våre øyne, er at du har plass til både DVD-ROM og diskettstasjon i PCen samtidig. Ulempen er at vekten blir noe høyere da, og Inspiron 2600 veier totalt 3,3 kg.

Hvis du ikke ser nytten i diskettstasjonen, kan du for eksempel sette inn en CD-brenner isteden. Denne koster 1.790 kroner inkl mva. Det finnes også en kombinert DVD/CDRW-enhet å få kjøpt fra Dells nettbutikk.

I bruk

image: Dell Inspiron 2600

Tastaturet minner om det som sitter i Zepto-PCen. Det er derimot litt bedre å skrive på, men har den samme klønete plasseringen av Windows-tasten øverst i høyre hjørne, og smale linjeskift-tast. Vi har opplevd langt bedre tastaturer, blant annet på Inspiron 4100.

Museløsningen (pekeflaten) fungerer fint, og knappene er så store at de er umulig å bomme på. Avhengig av hvor du trykker på dem, kan det hende at du vil oppleve en sjenerende klikkelyd

Når det er sagt, ble vi fort vant til å jobbe på Dell Inspiron 2600, og maskinen er en ren nytelse med hensyn til flere ting. Først og fremst er den så å si lydløs, starter raskt, skjermen er skarp og behagelig helt ut i kantene. Dessuten viste det seg at PCen er kjapp til de aller fleste kontoroppgaver.

Ingen spillmaskin

Problemene oppstår først når PCen skal håndtere avansert og tung grafikk. I 3D-testene våre ble Inspiron 2600 en klar jumbo, takket være den integrerte grafikkløsningen fra Intel. Vi har rett og slett ingen god forklaring på hvorfor Dell har valgt denne løsningen på 2600. Andre Inspiron-modeller er langt friskere i frasparkene, med sine grafikkontrollere fra nVidia og ATI.

Hvis du ikke er interessert å bruke PCen til spilling, gjør den likevel jobben. Vi testet både DVD- og DivX-avspilling, uten noen som helst problemer, så 2D-oppgaver kjøres uten problemer.

De generelle ytelsestestene fra PCMark2002 plasserte Inspiron 2600 omtrent midt på treet blant PCene som er utstyrt med 1 GHz Pentium III Mobile-prosessor. Vi merker oss at 30 GB-disken i Inspiron 4100 scoret langt lavere på ytelsestesten for denne PCen.

Det er for øvrig en glede å kjøre ytelstestester på PCer fra Dell. Det er svært sjelden vi støter på problemer her, og generelt har vi gode erfaringer med Dell og kompatibilitet.

Batterilevetiden viste seg også å være akseptabel, med rett i underkant av 3 timer. Da var i tillegg alle strømsparefunksjoner i operativsystemet utkoblet.

For detaljer omkring ytelsestestene, viser vi til de tekniske spesifikasjonene

Konklusjon

Dell Inspiron 2600 er en god bærbar til kontorbruk, surfing og de fleste normale PC-oppgaver, men vi ville ikke kjøpt den likevel. Til det er prisen for høy og utstyrsnivået for lavt i forhold til modeller fra Zepto, Compaq og andre vi har testet i denne prisklassen.

Hvis du likevel ønsker å holde deg til Dell, bør du velge Inspiron 4100. De enkleste utgavene ligger bare noen få hundrelapper over i pris, og da får du i praksis samme PC, men med bedre tastatur, kraftigere grafikkløsning og høyere skjermoppløsning.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!