Deling av bredbånd

Mange av oss som har fått tilgang på Internett med bredbånd har flere PCer i huset, eller kommer til å få det. Hvordan er det mest praktisk og tryggest å dele denne tilgangen? Vi har testet et utvalg rutere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Deling av bredbånd
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I vårt hjem har vi for tiden opptil fire datamaskiner, hvorav tre av disse er stasjonære (en av dem er en Mac), og en er bærbar. Det er dessuten sannsynlig at det kommer enda en bærbar inn i bildet i løpet av året.

Tidligere har vi hatt ISDN-kort i to av PCene, og ingen permanent nettverksforbindelse mellom dem. Vi har også hatt en hub mellom Mac’en og den ene PCen for å dele internett-tilgang med Windows’ innebygde deling av denne.

Husets eneste skriver har vært tilkoblet den ene PCen, noe som har vært svært upraktisk til tider.
Etter at vi fikk ADSL, fant vi ut at vi måtte finne en ny og bedre løsning for sammenkobling av familiens PCer.

Kabler, hub, switch eller ruter?

For de som er helt ferske i faget, kan det være vanskelig å finne ut hva som er den riktige type boks, når du skal koble sammen flere PCer.

Hvis du bare skal koble sammen to PCer trenger du en spesialkabel, som er en ”vridd” nettverkskabel. Det betyr at den er koblet slik at ledningsparene går fra sendpinnene til mottakspinnene i de respektive kontaktene.

På en vanlig nettverkskabel går ledningene direkte fra samme pinne på kontaktene i begge ender. Disse kablene er beregnet på all annen kobling mellom forskjellige enheter i et nettverk.

Enkel og billig 10Base-T HUB
Enkel og billig 10Base-T HUB Vis mer

Skal du koble sammen tre PCer eller flere trenger du en HUB. Ordet betyr nav, og koblingen innebærer at det samme nettverkssignalet spres til flere maskiner uten noen form for behandling.

Hvis du skal en mer effektiv kobling mellom PCene, som kobler om etter som hvordan trafikken går, trenger du en SVITSJ. Denne har aktive komponenter, som sørger for at data som går mellom to maskiner i nettverket ikke sendes på andre porter enn de som kommuniserer med hverandre. Trafikken vil dermed fordeles, og effektiviteten blir høyere.

Skal du ha en intelligent forbindelse mellom maskiner i forskjellige nettverk, trenger du en RUTER. Denne inneholder enda flere aktive komponenter og kan styre trafikken mellom flere maskiner i hvert sitt nettverkssegment.

En viktig egenskap er NAT – Network Address Translation – som gjør at utsiden bare ser én adresse mot et annet nettverk.

Et typisk eksempel er å dele Internett-tilgang mellom flere PCer, når du bare får én IP-adresse fra tilknytningsleverandøren.

For å dele ADSL-tilgangen i nettverket vårt trenger vi altså en ruter, siden Telenor bare gir oss en IP-adresse.

Boks eller PC

En ruter kan være en egen boks eller en PC som er satt opp spesielt for formålet. Noen bruker en avlagt 486 eller eldre Pentium PC, installerer to nettverkskort og kjører Linux-programmer som krever lite systemresurser. Denne PCen står da på døgnet rundt og fungerer som ruter.

Andre foretrekker å ikke bruke en PC som ruter, men vil derimot ha en rimelig boks som er helt stille, tar liten plass, og er så enkel som mulig å sette i drift.

Vi vil i tiden fremover sjekke ut forskjellige rutere, som kan være praktiske både for hjemmekontor og i små bedrifter.

Ruterne vi har testet finner du listet både i venstre marg på sidene og i innholdsboksen under bildene av de enkelte ruterne.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!