Delicious kan bli lagt ned

Slik henter du bokmerkene dine.

Det ser nå ut til at Yahoo! vil kvitte seg med bokmerketjenesten Delicious.
Det ser nå ut til at Yahoo! vil kvitte seg med bokmerketjenesten Delicious. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tråd med at mange bruker stadig flere datamaskiner i hverdagen, er det også mange som har gått over til å bruke en nettbasert bokmerketjeneste.

Fordelen er selvsagt at bokmerkene ligger på nett, slik at de er lett tilgjengelig om du sitter på jobbmaskinen, foran stue-PC-en, på en nettcafé eller i sofaen med nettbrettet på fanget.

Den mest populære bokmerketjenesten har til nå vært Yahoo!-eide Delicious, som vi også har omtalt opptil flere ganger på DinSide. Faktisk har vi vært så begeistret for tjenesten at vi kåret den til én av verdens 25 beste nettjenester for en tid tilbake.

Les også: Yahoo! er mer enn du tror

At Yahoo sliter om dagen er ingen hemmelighet - selskapet har vært nødt til å nedbemanne nok en runde, og i et internt notat som lekket på nettet forleden dag, ble det langt på vei antydet at Yahoo vil legge ned Delicious og flere andre tjenester.

Selvsagt kan det hende (ja, vi anser det rett og slett som ganske sannsynlig) at tjenesten blir solgt til noen andre og at du dermed ikke vil merke stort til det (i et blogginnlegg hevder skaperne at tjenesten vil fortsette å eksistere), men om det ikke skulle være tilfelle, kan det være greit å vite hvordan du henter ut bokmerkene dine slik at du eventuelt kan importere dem til annen tjeneste (forslag til andre tjeneste lenger ned i artikkelen).

Slik henter du ut bokmerkene

Du har flere muligheter når det gjelder å hente ut bokmerkene fra Delicious. På Delicious' eksport-side kan du enkelt og greit lagre alle bokmerkene i et HTML-dokument. Det ser riktignok ikke så elegant ut der hvert bokmerke kun blir en lenke på ei ny linje, men viser du hele kilden til dokumentet vil du også se at stikkordene du har satt på hvert bokmerke er ivaretatt.

Hvis du vil, kan du importere bokmerkene til nettleseren din. De fleste nettlesere har mulighet for å importere bokmerker fra en HTML-fil - eksempelvis finner du det under bokmerkebehandling=>organiser=>importer bokmerker i Google Chrome og show all bookmarks=>import i Firefox. Riktignok får du da ikke med taggene dine, så du er nødt til å gjøre sorteringsjobben på ny.

denne siden finner du flere tips, blant annet hvordan du kan importere bokmerkene til et Excel-dokument eller til en MySQL-database.

Alternative tjenester

Har du blitt fan av å ha bokmerkene på nett, tipser vi deg også om noen alternative tjenester til Delicious. Det finnes en haug av dem, men her er et lite utvalg:

Diigo - Etter nyheten om Delicious har jeg selv gått over til Diigo, som byr på så og si det samme som Delicious, men med en god del ekstrafunksjonalitet. Blant annet finnes det apps både til iPhone, iPad og Android, det er mulig å lagre tekstutklipp, merke tekst på nettsider, lagre snapshots (ikke tilgjengelig på gratisversjon), "les senere"-funksjonalitet og mer til. Tjenesten støtter også direkte import av Delicious-bokmerkene dine ved at du laster opp fila du hentet ut fra Delicious' eksport-funksjon.

Under ser du en video som demonstrerer hvordan Diigo fungerer:


Pinboard - Ett av problemene med Delicious er at mange misbruker tjenesten ved å opprette mange konti som bokmerker en spamside, slik at den deretter kommer høyt opp i oversiktene over de mest populære bokmerkene. Pinboard er en annen nettjeneste som har mye til felles med Delicious, men det enkle grepet der det koster $8.74 å opprette konto (en drøy femtilapp) gjør at man slipper den slags.

Les mer om Pinboards funksjonalitet på Pinboards howto-side.

Zootool - For deg som liker en litt mer visuell variant av bokmerker, kan Zootool være midt i blinken. Her ser du en liten video av hvordan tjenesten ser ut:


Har du god erfaring med andre tjenester hører vi fra deg i debatten under artikkelen.

Les også: Gratis backup av nettlivet ditt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer