Dele opp harddisken

Hei...

Jeg har hørt at det går ann å dele opp harddisken slik at man kan ha f.eks. windows på en del og ting man selv legger til (musikk, bilder o.l.) på en annen del.

Finnes det noen gode guider på hvordan man gjør dette, ev. om dere har noen gode råd?

MVH
K.A.L

Datadoktoren svarer

Hei!

Dele opp harddisken - eller partisjonere som vi gjerne kaller det - kan du fint klare selv ja, og kan enkelt gjøres for eksempel under en fersk installering av Windows. Men da er det best å bruke en tom harddisk, for eventuelle data vil gå dukken i samme slengen.

Har du ikke planer om å reinstallere må du bruke en annen løsning. Det finnes gode og enkle programmer, for eksempel det kjente Partition Magic.

Et gratisalternativ er GParted, en Linux-basert løsning som virker på de fleste PCer uavhengig av operativsystem. En kort omtale av programmet og hvordan du bruker det til akkurat det du trenger kan du lese om i denne artikkelen. Men husk å ta sikkerhetskopi til en annen harddisk eller lignende.

Men trenger du egentlig å partisjonere? Med mindre du skal kjøre flere operativsystemer fra samme harddisk er vi selv ikke her i redaksjonen enige om dette er lurt eller ikke.
Argumenter mot slik partisjonering er at partisjoner gjerne blir for små etter en tid og skaper flere problemer enn de løser. Ytelsen på maskinen blir jo dessuten ikke bedre om du skiller operativsystemet fra programmer og data, og partisjonering gjør at du selv må passe på å holde orden i stedet for å overlate dette til programmene og operativsystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En egen harddisk for operativsystem og programmer og en eller flere disker bare til data er det mange som anbefaler. Andre igjen foretrekker å sette et par partisjoner for å holde orden selv, og ikke minst er det greit når du trenger å formatere og/eller reinstallere Windows.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar