Dele internettilgang fra PC-en

Noen ganger er det praktisk å dele internettforbindelse

Som regel er det en ruter som sørger for å dele en internettforbindelse slik at flere brukere kan være koblet opp samtidig. Da kobler man bare maskinene til nettverkskontaktene på ruteren, eller logger seg på det trådløse nettet, hvis det er snakk om en trådløs ruter, og det er det som regel.

Men i noen sitasjoner er ikke dette noen løsning, fordi internettforbindelsen skjer direkte fra en av PC-ene på stedet.

Slike sitasjoner oppstår når man er på hytta eller i båthavna, og det er bare en som har en 3G eller ICE forbindelse.

En annen situasjon er når man har skaffet seg 4G modem i Oslo eller andre steder hvor dette svært raske nettet nå bygges ut, og vil dele denne forbindelsen med resten av familien. Der hvor Telenor eller Get ikke ser seg tjent med å modernisere gammel kabling er 4G og noen ganger til og med 3G flere ganger raskere enn ADSL, og uendelig mange ganger raskere enn en ikke-eksisterende internettforbindelse fra Get.

Det kan også være aktuelt å dele en internettforbindelse slik at du slipper å trekke to kabler fram til ruteren hvis det er lang avstand mellom ruter og PCer. Da må den ene maskinen ha to nettverkskontakter.

Slik gjør du det

Hvis du skal dele en trådløs forbindelse kan maskinene du vil dele med kobles sammen med nettverkskabler. Dette gjøres med en svitsj, som er en boks med flere nettverksontakter. En slik boks koster noen få hundrelapper.

Hvis maskinene som skal dele en 3G/4G eller ICE-internettforbindelse er bærbare med trådløst nett (WLAN) kan du også bruke en av maskinene som trådløst aksesspunkt, og la de andre koble seg opp til denne.

Framgangsmåten varierer noe fra de forskjellige utgavene av Windows, men alle går ut på å endre egenskapene til den aktive internettforbindelsen.

For Windows XP finner du framgangsmåten beskrevet i denne veiledningen hos Microsoft.

Framgangsmåten for Vista finner du her, og for Windows 7 kan du se her.

Skal du dele ut trådløst nett fra 3G/4G osv. eller kablet forbindelse må du først sette opp et ad hoc trådløst nett fra din maskin. Når dette er gjort deler du den tilkoblingen som er internettforbindelsen.

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!