Dele filer mellom Mac og PC?

Når du har både Mac og PC i samme hus kommer problemet: Hvordan dele filer mellom de to?

Det er ikke uvanlig at en i huset på et eller annet tidspunkt velger en Mac i stedet for en PC. Grunnene til dette kan være mange, men det skal vi ikke gå inn på her.

Men når Mac-en er vel i hus dukker det opp noen utfordringer, en av disse er hvordan man kan dele data. Det kan være bilder, musikk, dokumenter osv. som alle vil ha tilgang til, eller spesielle data som ligger på en ekstern disk.

Hva er problemet?

En Mac og en PC består av de samme nøkkelkomponentene, som prosessor, minne, og lagringsmedier - deriblant harddisk. Men måten disken håndteres på er ikke den samme. Formatering og filsystem er nemlig helt forskjellige på Mac og PC, og de kan i utgangspunktet ikke brukes fra den andre maskintypen ettersom de ikke snakker samme språk.

Harddisken i en PC blir formatert i NTFS (New Technology File System), mens Mac bruker HFS Plus (Hierarchical File System Plus). I praksis betyr det at:
* En Mac kan lese en disk som er formattert i NTFS, men den kan ikke skrive til den.
* En PC verken kan lese eller skrive til en HFS Plus disk.

Nettverket er en løsning

Før man finner en løsning må man beskrive problemet. Noen ganger viser det seg at det ikke er noe problem, andre ganger er det uløselig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis Mac-en som har kommet i hus skal få tilgang til data som ligger på PC-er som er koblet til husets nettverk, er det ikke noe problem at vi har med forskjellige diskformater og filsystemer å gjøre.

De filene og mappene som er delt på nettverket vil også kunne leses og skrives til fra Mac'en, når den er koblet til det samme nettverket. Her vil nemlig nettverksprotokollene ta seg av oversettingen, slik at du ikke behøver å ofre dette en tanke.

Det som likevel kan by på problemer, er filformatene som lagres av forskjellige programmer. Her har heldigvis formatene utviklet seg til å bli generelle, og bilder, musikk, video og tekst lagres i de samme filformatene på begge maskinplattformer. JPG, WAV, MPEG, DOC og PDF og mange andre er felles og håndteres like greit av begge.

At spesielle programmer lagrer egne filer i egne formater, og ikke kan leses verken av andre programmer eller maskintyper er et annet problem som ikke har med filsystemer å gjøre. Det må løses på andre måter.

Kabel som oversetter på direkten

Dele filer mellom Mac og PC?


For en tid tilbake testet vi en USB-kabel som lar deg koble Mac og PC sammen (eller mac og mac eller PC og PC, for den saks skyld), og så ble det installert klientprogrammer som sørget for at man kan dele filer direkte mellom maskinene.

Løsningen fungerer glimrende når det kun skal deles data mellom to maskiner. Du finner omtalen av Targus Mobile Data Transfer & Synchronization USB 2.0 cable her.

Hva med eksterne harddisker?

Kjøper du en ekstern disk er den nesten alltid formatert i FAT32 (File Allocation Table 32). Dette er et enklere format enn både NTFS og HFS Plus, men har den store fordelen at det kan håndteres fullt og helt både av Mac, PC og andre maskinplatformer.

Les også: Disk-vri på MacBook Pro

Det er altså ikke det mest moderne og avanserte fileystemet, og har noen begrensninger. For de berømmelige Folk Flest er det størrelsen på enkeltfiler som er den mest alvorlige. Trenger du store videofiler er begrensningen 4 GB (minus 1 byte). Større filer enn dette kan ikke registreres i FAT32.

Et annet problem med FAT32 er ytelsen. For at maskinen skal finne ledig plass å skrive data på, må den først lese hele tabelloversikten og finne fram til ledige områder på disken før det kan skrives. Dette tar tid. Filene blir dessuten oppstykket i denne prosessen, noe som går ut over leseytelsen. Moderne filsystemer har langt mer effektive løsninger for dette.

Enda et problem med FAT32 er at disken deles opp i relativt store biter (clusters) på 32k. Skrives det mange mindre filer vil det sløses med plassen. Skal det skrives 34k brukes to hele clusters, ett som inneholder 32k og ett som inneholder 2k. Det blir som å bruke bare 10-liters kanner når du skal hente 11 liter. Du må ha med deg to kanner uansett.

Men til alt annet enn lange videofiler fungerer FAT32 helt greit til hverdags.

Programvare som oversetter

For Mac-brukere har det alltid vært programvare tilgjengelig for "oversetting" av harddisker med andre filformat, rett og slett fordi det har vært nødvendig i en PC-dominert verden.

I dag får du Mac-programmer som lar deg skrive til eksterne disker formatert i NTFS. Blant disse finnes Paragon NTFS for Mac, Tuxera NTFS for Mac og diverse andre.

Det ligger også kode i Snow Leopard som lar deg skrive til NTFS, men dette er ikke offisielt støttet eller 100% stabilt. Dette er heller ikke noe for de som ikke er stødig i UNIX ...

En annen variant er MacFuse, som også er for de over middels interesserte i operativsystemenes indre liv.

Hvilken tilkobling av harddisken?

Dele filer mellom Mac og PC?


Mange eksterne disker har to tilkoblinger, f.eks. USB og FireWire, eller USB og eSATA. Noen håper at man kan bruke begge samtidig og koble til to maskiner - Mac og PC - samtidig til hver sin kontakt.

Det går ikke.

De eksterne diskene fungerer bare med en direkte tilkobling av gangen.

Løsningen er å koble disken til en av maskinene, velg den maskinen som har den smarteste/raskeste tilkoblingen (FireWire eller eSATA) og så bruke nettverket til å få tilgang til filene.

USB-tilkobling fungerer også, men er tregt. Om det er for tregt kommer an på deg og hvor mange og store filer som skal håndteres.

Hva med en NAS i nettverket?

Du kan også koble disken til en NAS (nettverksdisk-enhet), hvis disse støtter USB-disker formatert i FAT32. Men du får ikke spesielt god ytelse, siden det fortsatt er snakk om USB.

Så hva er den beste løsningen?

Vi har levd med Mac og PC siden 1985, og den beste løsningen for å dele filer er uten tvil via nettverket. Bruk en eldre maskin som hus-server med alle felles lagringsdisker. Med gigabit nettverk som er standard på alle nye maskiner (fåes som billig tilleggskort på eldre maskiner) får du mer enn nok ytelse til all slags bruk, inkludert HD-video.

(Først publisert januar 2010, oppdatert med flere opplysninger 17.4.2010)