Del 3: Flere muligheter med VST

Musikkproduksjon med Audacity kan nå nye høyder med hjelp av VST-effekter. Vi viser deg noen av de bedre gratis-effektene, og gir eksempler på hvordan de kan brukes. Av Jan Frode Haugseth


VST-effekter utgjør noe av de mest virkelighetstro digitale effektene som finnes, samtidig som de utnytter datamaskinens CPU og minne for å prosessere signalet. Slik kan de brukes med alle typer lydkort.

Del 3: Flere muligheter med VST


VST-effekter må ikke forveksles med VST-instrumenter (VSTi). Dette er virtuelle instrumenter som kan spilles av ved hjelp av f.eks. et keyboard som er koblet til PC-en.

Ulike typer effekter

Det finnes mange ulike typer effekter. Noen av de mer interessante for hobbygitaristen er f.eks. virtuelle gitarforskere, som kan gi en tørr kassegitarlyd både et snev av rørforsterkerlyd eller vreng, alt etter hva man måtte ønske seg.

VST-effektene kan manipuleres både trinnløst og ved å skrive inn presise verdier, akkurat som på de fleste av effektene som følger med Audacity. Det kan være lurt å prøve seg fram og høre litt, man kan fjerne effektene igjen med Ctrl-Z.

Eksemplene våre er tatt opp med en akustisk gitar, og så kjørt gjennom en rørvarmer og Boogex. Hvis lydkilden hadde vært en elektrisk gitar hadde sluttresultatet gjennom den virtuelle forsterkeren blitt enda bedre.

Del 3: Flere muligheter med VST
Noen av effektene kan med fordel legges oppå hverandre, hvis man f.eks. først legger på en Wah-wah og TubeBooster, og så kjører signalet gjennom en virtuell forsterker som f.eks. Boogex. Her følger signalbanen tilnærmet det den ville gjort i virkeligheten, fra gitaren, gjennom pedalen, forforsterkeren og til slutt forsterkeren. Signalet endrer karakter for hver effekt.

Det finnes også mange generelle effekter der ute, som endrer lydsignalet litt eller helt. Jevnt over er VST-effektene mer funksjonsrike enn de innebygde Audacity-effektene, samt at de gjerne høres bedre ut.

Del 3: Flere muligheter med VST
I eksemplet over har vi kjørt det tørre originalsignalet fra gitaren sammen med to forskjellige delayeffekter i hver stereokanal, samt en romklang.

Del 3: Flere muligheter med VST


Hvordan?

Audacity har en egen plug-in kalt VST-enabler for VST-effekter, som må installeres separat på grunn av lisensbetingelser fra Steinberg som har utviklet formatet. VST-enabler må legges i plug-in-mappen til Audacity. Etterpå kan man installere VST-effekter. Disse skal også legges i plug-in-mappen, og de kommer dermed opp nederst i effekt-menyen.

Mange VST-utviklere som selger profesjonelle løsninger, lager også mindre gratisprodukter for å markedsføre seg.

Her er to fine samlinger med effekter du kan begynne med:

Last ned gratis VST-Effekter fra Voxengo:
Last ned gratis VST-Effekter fra Kjærhus Audio

Del 3: Flere muligheter med VSTDu kan også finne mye rart ved å søke etter effekter med Google.

Neste gang kommer siste del i denne serien om hvordan man kan bruke Audacity til lydproduksjon, og da vil vi snakke om sluttprosessering, eller mastring, av større prosjekter.

Tilbake til førstesiden