De største iPad-utfordrerne

Nylig lanserte iPad 2 får konkurranse fra flere hold.

Siden lanseringen av iPad har Apple hatt full kontroll på nettbrett-markedet, og ingen av konkurrentene har klart å komme opp i noe særlig høy markedsandel.

Hvorvidt denne dominansen vil fortsette i 2011 vil tiden vise, men det er i hvert fall flere produsenter som satser stort på nettbrett i år, der flere av de mest aktuelle lanseres til sommeren.

I morgen, fredag 25. mars, kommer versjon 2 av iPad i norske butikker.

Les våre førsteinntrykk av iPad 2

Mange av konkurrentene har valgt Android som plattform, og mens Android-brettene som har kommet til nå har vært basert på Android 2.x, er Android v3.0 (Honeycomb) spesialtilpasset for nettbrett, som gjør at disse oppleves helt annerledes i bruk enn hva tilfellet er for de modellene som kom i fjor.

Imidlertid er det ikke alle konkurrentene som kjører på Android - både HP og RIM vil de nærmeste månedene lansere konkurrenter med egne operativsystem.

Her er noen av de mest aktuelle nettbrettene som skal prøve å kapre markedsandeler fra Apple:

Samsung Galaxy Tab 10.1

De største iPad-utfordrerne


Samsung var på banen allerede i fjor med sin første Galaxy Tab, og i forkant av den nylig arrangerte mobilmessen i Barcelona, avslørte selskapet sitt nye nettbrett, Galaxy Tab 10.1.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som navnet antyder, er skjermen 10,1 tommer over diagonalen. Galaxy Tab 10.1 kjører Android v3.0, og skjermen har en oppløsning på 1280x800 piksler. Under panseret sitter en dobbeltkjerneprosessor på 1GHz, og enheten har to kameraer - 8Mp bak og 2Mp foran. I motsetning til forgjengeren, kan den imidlertid ikke brukes til å ringe med.

Galaxy Tab 10.1 er forventet i butikkene i juni, men prisen er ukjent. Nettbrettet kommer i to utgaver; 32GB og 64GB.

PS! Samsung vil i nær fremtid også annonsere nok et nettbrett, som etter all sannsynlighet blir 8,9 tommer stort.

LG Optimus Pad

De største iPad-utfordrerne


Også LG har for lengst kastet seg på Android-bølgen, og imponerte oss forleden dag med råskinnet Optimus 2X. Deres nettbrett, Optimus Pad, vil også kjøre siste versjon av Android og er 8,9 tommer over diagonalen. Oppløsningen er på 1280x768, som gir en 15:9-formfaktor.

LG har imidlertid gitt Optimus Pad to kameraer på baksiden, som betyr at nettbrettet både kan filme og ta bilder i 3D. Bildene kan sees direkte på en 3DTV, eller med anaglyfe briller direkte på skjermen (de gode gamle med røde/blå "glass").

For øvrig har LG samarbeidet med YouTube om en egen kanal for 3D-innhold, som også blir å fungere med den kommende Optimus 3D; den første mobiltelefonen med 3D-skjerm som ikke krever briller.

Motorola Xoom

De største iPad-utfordrerne


Det er fortsatt usikkert om denne modellen kommer til Norge, men også dette er et Android 3.0-basert nettbrett som har mye til felles med Galaxy Tab 10.1, både når det gjelder størrelse, oppløsning og prosessorhastighet.

Asus Eee Pad Slider

De største iPad-utfordrerne


Nettbrettet fra Asus er også 10.1" og Android 3.0-basert, men slider-navnet er ikke tilfeldig. Eee-en (eh...) har nemlig et fullt tastatur som kan skyves ut på undersiden slik at nettbrettet også kan brukes som en bærbar PC når du er nødt til å skrive litt. Det er slett ingen dum idé i våre øyne.

Ellers har Eee Pad Slider også Tegra 2 (med dobbeltkjerneprosessor), samt to kameraer på fem pluss 1,2 megapiksler.

Dette nettbrettet har også en søstermodell i Eee Pad Transformer, som lett kan dockes i et tilhørende tastatur og som øker batterilevetiden til 16 timer.

De største iPad-utfordrerne


Toshiba Tablet

Også Toshiba har tenkt til å være med i nettbrett-racet i år, og har også en modell med 10.1" skjerm og de "vanlige" spesifikasjonene med tanke på prosessor og skjermoppløsning.

Det er imidlertid et par ting som gjør at Toshiba skiller seg litt fra de andre. For det første kan batteriet byttes ut (som kan være kjekt på ekstra lange turer eller dersom batteriet etter hvert blir dårligere), og i tillegg finnes det en helt vanlig USB-port som gjør at du kan koble til en USB-enhet. Toshiba Tablet kommer for øvrig i fem farger.

HP TouchPad

De største iPad-utfordrerne


En spennende utfordrer i dette markedet er HP TouchPad, som ikke kjører Android, men selskapets eget WebOS; et operativsystem HP tok over etter oppkjøpet av Palm for et års tid siden.

Vi har selv sett TouchPad i aksjon og likte veldig godt det vi så, der HP virkelig ser ut til å ha tenkt på hvordan et nettbrett bør være i bruk, der systemet har flere finesser. Blant annet kan du bare la telefon og nettbrett berøre hverandre for å overføre data, og webOS vil også komme på alle HPs PC-er til neste år.

TouchPad har en formfaktor omtrent identisk med den første iPaden (9,7 tommer, 1024x768 punkter), og under panseret sitter en dobbeltkjerneprosessor som snurrer på 1,2GHz.

Lansering er satt til juni i USA, men nøyaktig dato for lansering her til lands er ikke offentliggjort.

RIM Blackberry Playbook

De største iPad-utfordrerne


Også denne overrasket positivt på mobilmessen i Barcelona. RIMs Blackberry-telefoner har lenge vært blant de ledende aktørene på smartmobilmarkedet i USA; spesielt i businessegmentet.

Playbook viste seg å være en svært rask liten krabat, med en vekt som klokker inn på ca 400 gram, og der skjermen er 7 tommer stor (oppløsning på 1024x600). Også denne har dobbeltkjerneprosessor (1GHz) og to kameraer (5+3 megapiksler).

Et fiffig konsept er utnyttelsen av kanten rundt skjermen, som også er berøringsfølsom. Derfor har Playbook heller ingen knapper på forsiden, men du aktiverer hovedmenyen ved å dra fingeren fra kanten og videre over skjermen.

HTC Flyer

De største iPad-utfordrerne


Mens de andre store Android-produsentene har satset på Honeycomb, sverger HTC fortsatt til Android 2.4 på sitt nettbrett, og ikke bare det – Flyer kommer også med en stylus (pekepenn) slik at du kan skrive og tegne uten å bruke fingeren.

Størrelsen er omtrent den samme som Playbook, men prosessoren har kun én kjerne, som til gjengjeld har en klokkefrekvens på 1,5GHz. Interessant er det at HTC har investert i online-spilltjenesten OnLive, som gjør at du kan spille grafikktunge 3D-spill over nettet, der prosesseringen gjøres på serversiden. Den kan også kobles til en TV via HDMI og brukes sammen med en trådløs håndkontroll slik at du i praksis også får en liten og lett spillkonsoll du kan ta med deg på tur.

Forhåndstitt på HTC Flyer

Hva tror du? Vil Apple fortsatt regjere nettbrettmarkedet når året er omme, eller vil konkurrentene kapre markedsandeler? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under artikkelen.