De pensjonerte tastene

SysRq? Scroll Lock? Pause? Break? Her er sannheten om tastaturet ditt.

RAR TREENIGHET: Disse tre knappene får mange til å klø seg i hodet. De er ekko fra en svunnen tid.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RAR TREENIGHET: Disse tre knappene får mange til å klø seg i hodet. De er ekko fra en svunnen tid. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Standard PC-tastaturer i dag er skremmende like modeller fra 30 år tilbake.

Samtidig som informasjonsteknologien ellers har blitt skremmende ulik.

Dermed sitter vi med tastaturer fulle av knapper vi ikke forstår. Spesielt de tre knappene man gjerne finner øverst til høyre.

Om du gleder deg til å endelig finne noe nyttig å bruke knappene til, er vi redd du blir skuffet.

Knappene er nemlig som fossiler å regne.

De hadde gjort seg bedre på museum enn på tastaturet ditt.

RAR: SysRq. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RAR: SysRq. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Printscreen/Sysrq

Mange vet godt hva Printscreen gjør. Trykk på knappen, gå inn i et fotoredigeringsprogram eller gode, gamle Paint og trykk control-V. Vips, så har du laget en skjermdump. Kjekt for mange.

Slik gjør du hat-knappen Caps Lock til noe nyttig

Men knappen har en funksjon til: SysRq. Vet du hva denne gjør, blir vi imponert. Ikke en gang etter å ha lest side opp og side ned forstår vi helt hva knappen vil.

Forkortelsen står for System Request, og ifølge Wikipedia stammer knappen fra klassikeren IBM Personal Computer/AT , som så dagens lys i 1984. Men funksjonen har røtter helt tilbake til IBM 3270-terminaler fra 1972.

I 1984 ble den brukt til å bytte mellom ulike operativsystemer, og før dette for å gi diverse kommandoer direkte til operativsystemet. Da ligger det i kortene at denne knappen er utdatert i vår tid. Faktisk har den ingen standard funksjon på dagens tastaturer, og blir i stor grad ignorert av både operativsystem og BIOS. Derfor har også noen produsenter fjernet hele greia.

Bare noen få programmer, spesielt for utviklere, bruker fortsatt SysRq. Og Linux-folk, som er over snittet orientert, kan få glede av den gjennom det de kaller "Magic SysRq"; en slags avansert CTRL-ALT-DEL.

RAR: Scroll Lock. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RAR: Scroll Lock. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Scroll Lock

Denne knappen har én funksjon i vår egen hverdag: Å få et av de tre lysene på tastaturet vårt til å lyse. Kjeder man seg, kan man med Caps Lock, Num Lock og Scroll Lock lage et ganske så underholdende lysshow på pulten.

Men det ante oss: Knappen skal egentlig brukes til noe annet. Og dette ante oss også: Knappen henger igjen fra datamaskinenes steinalder.

En Android-telefon med tastatur - er det en god idé?

Wikipedia forteller at knappen endret måten piltastene oppførte seg på hos gamle datamaskiner. Fra å bevege markøren på skjermen, skulle Scroll Lock sørge for at man rullet opp og ned på skjermen, uten at markøren selv flyttet seg. Altså det rullehjulpet på musen din gjør i dag.

I likhet med SysRq blir denne knappen i stor grad oversett av dagens programvare, men ikke av alle. Blant annet Excel har tviholdt på veteranen, og du kan fremdeles bevege deg opp og ned i regneark ved å først sette på Scroll Lock og trykke på piltastene.

RAR: Pause/Break. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RAR: Pause/Break. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Pause/Break

Om ikke SysRq og Scroll Lock var obskure nok, tar det helt nye dimensjoner når vi kommer til Pause/Break-knappen. Denne saken stammer nemlig fra, hold deg fast, telegraf-tiden. En liknende knapp hos telegrafistene avbrøt kommunikasjonen på linjen, og dette ble tatt videre til den digitale tidsalder.

Break-knappen har blant annet blitt brukt til å avbryte modem-kommunikasjon, forteller Wikipedia. Den har også blitt brukt til å avbryte programmer, samt stanse rullende skjermer med mye tekst.

Nå brukes den stort sett ikke til noe som helst. I likhet med SysRq har den ikke lenger en standardoppgave. Den er pensjonert.

Men her er et triks: Hold Windows-knappen nede og trykk Break. Da får du opp system-egenskaper.

Denne lar deg skrive enda raskere på mobilen din

Er det flere knapper du ikke skjønner vitsen med? Spør under, så kan vi og leserne svare etter beste evne!

Saken ble publisert på DinSide også i sommer, men ble oppdatert nå i november.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!