Fungerer USB-C-lader på andre maskiner?

De koblet åtte PC-ladere og enheter på kryss og tvers

Nå er det ikke lenger så farlig om du har glemt lader.

FRITT FREM? Mange nye PC-er leveres nå med USB type C-ladeport. Men kan du bruke dem på kryss og tvers? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FRITT FREM? Mange nye PC-er leveres nå med USB type C-ladeport. Men kan du bruke dem på kryss og tvers? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har gledet seg over USB-C-standarden, som nå gjør sitt inntog i flere produktgrupper.

Pluggen har blitt mye mindre enn den tradisjonelle USB-pluggen, det er ikke lenger mulig å putte den i feil vei og teknologien har langt bedre spesifikasjoner enn tidligere, slik at man kan lade langt flere typer enheter.

USB-C-porten har blitt svært vanlig på de nyeste telefonene, og også på PC-fronten kommer stadig flere maskiner med USB-C som standard ladeplugg.

Fordelen er selvsagt at du da slipper så mange forskjellige kabler for å lade ulike ting, og at du, i hvert fall teoretisk, kan bruke lader fra en annen produsent.

Stadig bedre kompatibilitet

Mot slutten av 2015 testet amerikanske PCWorld fem PC-er, én mobiltelefon og deres ladere på kryss og tvers; i alt 36 kombinasjoner. Resultatene varierte – mens Macbook lot seg lade av alle de seks laderne, lot HP-maskinen seg kun lade av sin egen lader.

IKKE BARE GRØNT: Da PCWorld testet USB-C-ladere for et drøyt år siden, var det ikke uproblematisk å bruke lader fra en annen produsent. Faksimile: PCworld.com
IKKE BARE GRØNT: Da PCWorld testet USB-C-ladere for et drøyt år siden, var det ikke uproblematisk å bruke lader fra en annen produsent. Faksimile: PCworld.com Vis mer

Enkelte andre kombinasjoner av lader og enhet fungerte heller ikke, og noen kombinasjoner fungerte; dog med treg lading.

Denne måneden gjentok magasinet den samme testen, og et USB-C-multimeter ble brukt for å måle ladeeffekten. I alt 7 PC-er fra kjente produsenter som Lenovo, HP, Apple, Dell og Asus var med i testen, samt én mobiltelefon (Nexus 6P).

Og denne gangen ble tabellen langt grønnere. Kun Lenovo-laderen hadde sine utfordringer der den ikke ville lade hverken Apple Macbook, HP Spectre eller Asus Zenbook 3.

Ellers kunne alle ladere brukes på alle maskiner.

Lån en lader

Det er selvsagt veldig gode nyheter for PC-eiere med USB-C-lading. Har du glemt laderen din hjemme, er sjansene svært store for at du kan låne lader fra noen andre; uavhengig av hvilket produsentnavn som står på maskinen din.

Merk dog at ingen av laderne i den siste testen var mobilladere, og at disse typisk leverer 15-20W, som er vesentlig svakere enn den typiske PC-laderen på 45-60W. Bruker du en mobillader, kan du med andre ord ikke forvente like god ladehastighet.

Hele forsøket finner du hos PCWorld.com.

LES OGSÅ:
Derfor bør din neste PC ha USB-C-port
Her finner du Dinsides PC-tester

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!