Gjør slike avsløringer at du blir skeptisk til Facebook?
Gjør slike avsløringer at du blir skeptisk til Facebook?Vis mer

De kan lese meldingene dine

Anonym Facebook-ansatt med oppsiktsvekkende avsløringer. Men er intervjuet ekte?

«En av dem logget inn som en annen bruker og endret vedkommendes religion, og da ble det bråk.»De kan lese meldingene dine, se hvilke profiler du besøker og logge seg inn som deg. Facebook-ansatte har full tilgang til alt som gjøres på verdens mest populære sosiale nettverk.

I et intervju med The Rumpus avslører en anonym Facebook-ansatt hva som rører seg bak sceneteppet i Facebooks kontorer. Dog er det flere som er skeptiske til om intervjuet er ekte.

Tar vare på alt

På spørsmål fra The Rumpus om Facebook logger alt brukerne gjør, svarer den anonyme ansatte et klart ja. "Hvordan tror du vi klarer å finne ut hvem dine beste venner er?", spør hun retorisk, før hun gir et eksempel med søkeboksen øverst til høyre. Når du trykker én bokstav, får du opp de fem vennene du interagerer oftest med - de er ikke sortert alfabetisk.

Det har ikke bare med hvilken profil du er oftest innom å gjøre, hevder hun - Facebook beregner hvem dine beste venner er basert på meldingene du sender til dem, kommentarer, bilder du tagger dem i og så videre.

PS! Akkurat dette får ikke vi i DinSide til å fungere, i hvert fall ikke på vår norske versjon av Facebook.

Les også: Og dette skrev du under på?

Facebook har også fire datasentere stasjonert rundt om i USA, der hvert senter har 5.000-8.000 servere som tar backup av alle dataene hver time. Ting du sletter blir ikke slettet fysisk, men ligger fortsatt lagret i Facebooks databaser. Facebook lagrer også seks versjoner av alle bilder du laster opp, og intervjuobjektet anslår at de har 1.000.000.000.000 bilder i databasen (x6).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett master-passord

Den ansatte hos Facebook kan også avsløre at de tidligere hadde ett masterpassord som kunne brukes for å logge inn som en hvilken som helst bruker. Kombinasjonen av bokstaver, tall og symboler gjorde at passordet omtrent var Chuck Norris, men kun et fåtall programmerere hadde tilgang til dette passordet. Dog kunne alle ansatte få tilgang til passordet hvis de visste hvor de skulle lete, men kravet til å bruke det var at man satt på kontoret.

Grunnen var først og fremst for å gi de ansatte mulighet til å finne feil, men intervjuojektet vet om minst to ansatte som fikk fyken fordi de misbrukte muligheten. En av dem logget inn som en annen bruker og endret vedkommendes religion, og da ble det bråk. Den ansatte innrømmer også å ha brukt denne muligheten for å titte på profiler hun egentlig ikke hadde tilgang til.

Facebook-avsløringene

Blir du mer skeptisk til Facebook nå? (Avsluttet)
Nei, dette hadde jeg regnet med(38%) 747
Nei, la dem snoke - jeg skjuler ingenting(30%) 573
Ja, jeg vurderer faktisk å slette profilen min(22%) 418
Ja, jeg passer på heretter(11%) 204
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hun forteller også at alle dataene ligger i en database der det er fritt frem for ansatte å kjøre spørringer. Dermed kan ansatte hente ut meldinger hvis de vil. Dog understreker hun også at ledelsen slår hardt ned på misbruk.

Les også: De idiotiske Facebook-taggene

Brukes til etterforskning

Ved flere anledninger har Facebook-ansatte vært nødt til å hente ut data for å etterforske svindel og andre uhumskheter. Den anonyme kvinnen husker godt en gang der hun var nødt til å logge inn som en annen person og fant ut at vedkommende hadde opprettet en drøss av profiler der han sendte meldinger frem og tilbake, skrev på sin egen vegg med fake profiler osv for å fremstå som mer populær.

I intervjuet forteller hun også om programmererne, som hun beskriver som "rare, men smarte som f***". En av dem skriver om hele koden alene, fra PHP til HPHP (Hyper PHP), som skal gjøre at lastetidene blir redusert med 80% i løpet av de nærmeste månedene. Dog kan du bare glemme å prate med ham om hverdagslige ting.

Les også: Nye Facecbook-innstillger - hold tunga rett i munnen

I sommer flyttet Facebook sine kontorer slik at alle ansatte ble samlet, og hun kan fortelle om en god bedriftskultur, der frihet under ansvar står høyt.

"De driter i hvordan, når og hvor du gjør jobben så lenge du får den dritten gjort. Derfor kunne jeg stikke fra jobb, drikke et par øl med deg, og så dra tilbake igjen."

Les hele intervjuet hos The Rumpus.

Vi jobber med å få kontakt med Facebook for å få deres kommentar og oppdatere artikkelen deretter. Det har imidlertid vist seg å være vanskelig tidligere.