De er små, kjekke og gratis!

"640K ought to be enough for anybody", sa Bill Gates. Her er programmene som holder seg innenfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om siteringen er korrekt eller ikke strides de lærde om, men at man for mange år siden mente at det var mer enn nok internminne på PCen, er i hvert fall sikkert.

Denne fredagen har vi lett rundt på nettet og jaktet på de beste bittesmå programmene. Kravene var ganske enkle: Programmene måtte være mindre enn de magiske 640 kilobytene og skulle i tillegg være gratis.

Har du noen favoritter som tilfedsstiller kravene? La høre fra deg i debatten under.

636kB: Taskbar Shuffle

Vi har skrevet om Taskbar Shuffle tidligere. Dette er programmet som byr på én funksjon, men Gud, så kjekk den er. Taskbar Shuffle lar deg nemlig bytte om plasseringen av dine åpne programmer på oppgavelinjen. For deg (og meg) som gjerne vil ha Outlook øverst til venstre selv om du startet et annet program først i dag.

URL: http://www1.freewebs.com/nerdcave/taskbarshuffle.htm

490kB: WinOff

Det begynner å bli sent, men i følge uTorrent (se lenger ned) er det cirka halvannen time til du har fått lastet ned Gutsy Gibbon, og du er av dem som ikke liker å sove med maskinen på.

image: De er små, kjekke og gratis!


Med WinOff kan du si at maskinen skal slå seg av om 2 timer. Programmet har også et par andre smarte triks, som muligheten til å slå av PCen når prosessorbelastningen faller under en viss verdi (typisk når en DVD-konvertering er ferdig e.l.).

URL: http://www.ampsoft.net/utilities/WinOFF.php

256kB: Renamer v6

Når du har en haug av filer som skal gis nytt navn, er det få som kan matche Renamer. Her kan du sette opp regler for hvordan filene skal navngis, om du vil gjøre om _ til mellomrom, fjerne alt foran den første bindestreken på alle filene og mer til. Hvis det kun er musikkfiler du skal fikse, bør du alternativt sjekke ut artikkelen Få orden i musikksamlingen din.

URL: http://www.albert.nu/default.asp?sub=programs/default.asp?sub=renamer/main.htm

image: De er små, kjekke og gratis!


252kB: Total Copy

Du har kanskje ikke tenkt på det før, men de innebygde kopieringsmulighetene i Windows er forferdelig enkle. Hvis du for eksempel ved minst en anledning har tenkt at du veldig gjerne skulle ha pauset en kopiering for å gjøre noe annet i mellomtiden (bill.mrk. "Oops, jeg har jo ikke plass til alt dette!"), er Total Copy noe for deg. Det er attpåtil skrevet av en nordmann!

URL: http://ranvik.net/totalcopy/

214kB: µTorrent

BitTorrent blir stadig mer stuereint, og protokollen har blitt et førstevalg for mange som ønsker å distribuere store filer uten å bruke masse serverkapasitet selv. µTorrent går for å være den beste klienten, og en filstørrelse på 214kB er ikke annet en imponerende.

URL: http://www.utorrent.com/download.php

205kB: GoneIn60s / Accents

Disse to programmene er akkurat like store i antall kilobyte, og som om ikke det er nok, er de også laget av samme person.

image: De er små, kjekke og gratis!


GoneIn60s er et veldig kjekt program for den som av og til er uheldig og lukker et vindu som ikke burde ha vært lukket. I stedet for at det forsvinner for godt, havner det nemlig i en 60 sekunders karantene før det blir tuppet ut - nok til at du rekker å skrike "nei!", rive deg i håret, banne litt og så komme på at du jo installerte dette programmet. Du klikker på ikonet, velger programmet og voila, så er vinduet oppe igjen.

Accents (bildet) er programmet du definitivt bør ha med deg på en USB-penn når du skal på ferie. Med dette kjørende i bakgrunnen kan du nemlig trykke flere ganger på a for å få opp æ og å, og tilsvarende med andre bokstaver. Saa slipper du aa skrive saann her naar du sitter paa netcafeen i Biarritz.

URL, GoneIn60s: http://www.donationcoder.com/Software/Skrommel/index.html#GoneIn60s
URL, Accents: http://www.donationcoder.com/Software/Skrommel/index.html#Accents

153kB: Convert

Har du snøringen på hvor mange meter en yard er, antall centimeter pr inch, 220 pounds i kilo, om 74 grader Fahrenheit er shortsvær og den slags? Nei, jeg tenkte meg det.

image: De er små, kjekke og gratis!


URL: http://joshmadison.com/software/convert/

109kB: Powermenu

Nok et program i "hvorfor finnes ikke dette i Windows allerede"-kategorien. Med powermenu har du større makt over programmene som kjører. Du kan sette et hvilket som helst vindu til "always on top", minimere dem til systemstatusfeltet (i stedet for oppgavelinja) og gjøre dem halvgjennomsiktige.

URL: http://www.abstractpath.com/powermenu/

33kB: PlacesBar

Dette programmet starter du én gang. Du velger hvilke kataloger du som regel navigerer til, og vips, så havner de som snarveier på venstre side hver gang du skal åpne en fil i Windows. Du ser kanskje ikke så stor nytte av det nå, men bare vent - du kommer til å spare mange små sekunder flere ganger om dagen.

URL: http://www.maddogsw.com/placesbar/

Har du en bitteliten favoritt? La høre fra deg i debatten under!