De brede maskinene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15-tommers bærbare har hittil overveiende hatt 16:10-format skjermer, som har vært et anerkjent kompromiss mellom høyde og bredde. Da blir imidlertid maskinene normalt såpass smal at det ikke blir rom for numerisk tastatur uten at tastene blir altfor små.

Men nå kommer stadig flere maskiner med bredskjermer i 16:9 format, og da blir det plass til tallene på høyre side. Da får både de som ser film og kjører spill sitt foretrukne skjermbilde, samtidig som bokholderen og revisoren får sine talltaster…

Elegante maskiner

Maskinene som har 16:9-bredskjerm er Acer Aspire 5737Z og HP Compaq Presario CQ60. Begge kommer med blank plast i lokket og like blank skjerm på innsiden med oppløsning på 1366 x 768. De er begge elegante i utformingen, muligens med en liten skjeling til Acer som er litt slankere i skjermdelen og derfor noen millimeter lavere i sammenslått tilstand.

image: De brede maskinene
image: De brede maskinene




Tastaturet har god layout på begge maskinene, men med forskjellig plassering av manøvreringstastene. Compaq har plassert dem over tallene, mens Acer har dem under. Vi holder en tast på Acers løsning her.

image: De brede maskinene


Pekeplaten på Acer er god, den går nesten i ett med flaten, men ligger litt forsenket – en elegant løsning. Knappene sitter ikke hver for seg, men i hver ende av en lang tast. Den er dessverre slik at du må nesten helt ut på enden for å klikke. Den er 9 cm bred, men bare de ytterste 2,5 cm på hver side fungerer som knapper. En dødsone på 4 cm i midten er ikke bra.

image: De brede maskinene


Pekeplaten på Compaq er den beste vi noen gang har prøvd. Den er helt glatt, som resten av området nedenfor tastaturet, og er nesten uten motstand. Knappene er tydelig adskilt og fungerer hele veien, uten noen dødsone. Slik skal det være!

Begge maskinene er utstyrt med både HDMI og VGA, begge har et kurant webkamera i toppen av skjermen.

Forskjeller og likheter

Acer har utstyrt maskinen med en rask prosessor og et relativt kraftig spillvennlig grafikkort, mens HP Compaq har valgt å legge seg en tusenlapp lavere i pris og leverer Celeron og integrert grafikk i brikkesettet på vårt testeksemplar. Men HP Compaq har mange alternative konfigurasjoner hvis du krever mer kraft.


HP Compaq har også utstyrt maskinen med modem, vi finner det svært overflødig i 2009.
Acer har trådløst nett som støtter 802.11n mens HP Compaq nøyer seg med fotgjengerutgaven 802.11g. I praksis betyr det svært lite utenom på hjemmebane ved filkopiering hvis du har en ruter som støtter dette. Som regel er det andre flaskehalser som kommer inn i bildet.

Utover dette har begge maskinene kortleser og 4 USB-porter. Acer har SPDIF digital lydutgang i tillegg til de analoge til hodetelefoner og mikrofon.

---> De tradisjonelle maskinene