De billigste bærbare

Selv de billigste bærbare kan gjøre nytten for mange.

Det er snart et år siden PC-bransjen meldte om at vi kunne forvente høyere PC-priser i 2009. Bortsett fra en liten hump i januar, slo ikke spådommen til, i stedet har vi vært vitne til at PC-prisene har blitt stadig lavere i løpet av året.

Og prisene på de enkleste minibærbare starter nå gjerne på rundt 2.000 kroner. Disse maskinene egner seg imidlertid dårlig til kontorbruk på grunn av sine svært små skjermer og ofte små tastaturer. Går du derimot opp en tusenlapp finner du flere mellomstørrelse-bærbare med skjermer på 15,6 tommer.

Les også: De beste bærbar-tilbudene i oktober 2009

Billige maskiner med mange bruksområder

Og selv om minneprisene er økende mot slutten av 2009, er det et godt utvalg av kurante bærbare PC-er i prisklasse 3-4.000 kroner - maskiner som egner seg fint til nettbruk, film, musikk og kontoroppgaver. Det eneste området disse maskinene som regel faller igjennom på, er på spilling. Grafikkløsningen er rett og slett for svak til tunge 3D-oppgaver, men kan til gjengjeld være mer enn kraftig nok til å avspille høyoppløselig video, blant annet.

En del tunge operasjoner, for eksempel komprimering av videofiler, vil dessuten gå langt tregere på disse maskinene enn på dyrere modeller takket være enklere prosessorer. Å veksle mellom mange åpne programmer kan også gå mindre smidig enn på maskiner mer kraftigere prosessor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For øvrig er ofte utstyrsnivå og tilkoblingsmuligheter dårligere på de billigste maskinene, men ikke alltid. Det samme gjelder batterilevetid, som sjelden er i toppklasse på de billigste maskinene.

Hvis du stort sett bruker PC-en tilkoblet stikkontakten, og har et "normal" bruksmønster son beskrevet over, og klarer deg uten de feteste tredimensjonale skytespillene, vil forskjellene i bruksopplevelse ofte være minimale mellom en billig og en dyrere PC.

Noen eksempler

Netonnet: Compaq Presario CQ60-415SO - Pris: 2990,-

De billigste bærbare


15,6 tommer (1366 x 768 piksler), 3 GB minne, 250 GB harddisk, AMD Athlon Ql-46 prosessor, Nvidia Geforce 8200M-grafikk med HDMI og VGA-utgang, minnekortleser, webkamera, WLAN (a/b/g), DVD-brenner. Leveres med Windows Vista Home Basic og ett års garanti. 2,96 kg.

Her får du svært mye for pengene. Maskinen er ikke blant de letteste, og mangler mulighet for tilkobling av DV-kamera (Firewire) og Bluetooth. Til gjengjeld byr maskinen på HDMI-utgang, som gjør den svært enkel å koble til TV. Brukbar grafikkløsning som bør kunne spille av HD-materiale uten problemer. Den leveres med den enkleste Vista-versjonen uten den stilige Aero-grafikken blant annet. Denne versjonen kvalifiserer ikke til gratis oppgradering til Windows 7, slik Premium-utgaven gjør.

Dustin Home: Dell Vostron 1015 - Pris: 2990,-

De billigste bærbare


Matt 15,6 tommer (1280 x 800 piksler), 2 GB minne, 160 GB hardisk, Intel Celeron 900 prosessor, Intel GMA 4500HD-grafikk, VGA-utgang, webkamera, WLAN (b/g), Gigabit LAN, Firewire, Bluetooth, DVD-brenner. Leveres med Windows Vista Home Basic og ett års garanti. 2,3 kg.

Nok et ekstremt tilbud, denne gang fra den svenske elektronikkjeden Dustin Home, som nå har etablert seg i Norge. Maskinen har mindre minne og harddisk enn den nevnte Compaq-en, og har ikke HDMI-utgang. Til gjengjeld har den både Bluetooth, Firewire og er langt lettere, kun 2,3 kg. Vi merker oss også at den støtter 1000 mbps-hastighet på kablet nett og at Dell anslår batterilevetiden til 3,8 timer. Det er svært bra i denne klassen.

Komplett.no: Lenovo G530 - Pris: 3490,-

De billigste bærbare


15,6 tommer (1280 x 800), 2 GB minne, 160 GB harddisk, Intel Celeron 900 prosessor, Intel GMA 4500M-grafikk, VGA-utgang, webkamera, WLAN (b/g), minnekortleser, DVD-brenner. Leveres med Windows Home Basic og ett års garanti. 2,8 kg.

Litt dyrere enn de foregående, men i følge Lenovo skal denne PC-en by på hele 4,5 timers batterilevetid. Maskinen har også blitt kåret til best i test i bladet Hjemme-PC.

Elkjop.no: Toshiba Satellite L450D-10Z - Pris: 3495,-

De billigste bærbare


15,6 tommer (1366 x 768 piksler), 2 GB minne, 160 GB harddisk, AMD Sempron SI-42 prosessor, AMD Radeon HD 3200 grafikk med HDMI og VGA-utgang, minnekortleser, WLAN (b/g), webkamera, DVD-brenner. Leveres med Windows 7 Home Premium og ett års garanti. 2,96 kg.

Denne PC-en fra Toshiba er i samme gate som de tre foregående tilbudene på mange områder, men er den eneste av de tre som leveres med Windows 7, som gir bedre ytelse og bedre brukeropplevelse enn Windows Vista Home Basic. Mange vil hevde at det er verdt 500 kroner ekstra.

Alle tilbudene ble sjekket mandag 16.11.2009

Dine forslag

Bruk debatten under, og del informasjon med andre lesere om gode kandidater i denne prisklassen! Kanskje du har erfaring med noen av PC-ene også?