Seks PC-er til under 4.000 kroner

De beste PC-tilbudene til sommerferien 2017

Vi har nok en gang saumfart seks av de største nettbutikkene på jakt etter PC-tilbud utenom det vanlige.

BUDSJETT-PC-er: Hvis du har enkle behov, er det ikke nødvendig å blakke seg helt når du skal kjøpe ny PC. Har du 4.000 å bruke, finner du flere meget gode tilbud i markedet akkurat nå. NB! Modellen i bildet over er kun en illustrasjon, og gjenspeiler ikke vinneren i vår oversikt. Ill: Dinside
BUDSJETT-PC-er: Hvis du har enkle behov, er det ikke nødvendig å blakke seg helt når du skal kjøpe ny PC. Har du 4.000 å bruke, finner du flere meget gode tilbud i markedet akkurat nå. NB! Modellen i bildet over er kun en illustrasjon, og gjenspeiler ikke vinneren i vår oversikt. Ill: Dinside Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du fått feriepenger eller skattepenger og vil benytte anledningen til å bytte ut den gamle PC-en med en splitter ny? Eller kanskje du rett og slett bare ønsker en dugandes maskin uten å belaste budsjettene for mye?

Det er mye bra å velge mellom for tiden, selv for deg som har et stramt budsjett. Vi har satt grensen på 4.000 kroner, og har plukket ut det vi mener er det beste tilbudet i denne prisklassen, i seks av de største nettbutikkene.

Disse har vi plukket ut

Hovedvekten av modellene vi har plukket ut, har skjermer på 14-15,6 tommer, som er helt supert til allround-bruk. I tillegg har vi tatt med én modell med 13,3-tommer, som blir et alternativ for deg som vil ha en PC som er spesielt lett og mobil.

Her er modellene:

Dustinhome.no: Lenovo E31-70 13,3". Pris: 3.990 kr (kampanjepris)
Elkjop.no: Lenovo Ideapad 310 15,6". Pris: 3.495 kr (kampanjepris)
Komplett.no: HP 255 15,6". Pris: 3.995 kr
Lefdal.com: HP Pavilion 14 14". Pris: 3.995 kr
Netonnet.no: Asus X540YA 15,6". Pris: 3.990 kr
Power.no: HP Notebook 14 14". Pris: 3.299 kr (kampanjepris)

Vi skal nå ta for oss forskjellene mellom dem, for til slutt å velge en favoritt på bakgrunn av disse vurderingene. Vi understreker at dette som alltid er en teoretisk sammenligning, basert på opplysninger fra produsentene, vår kunnskap om maskinvaren fra egne tester, samt tester fra tredjepart.

Men først: Her er bilder av alle PC-ene. Trykk på dem for å se dem i stort format (alle bildene er fra produsenten):

Og ser du også en sammenligning av PC-ene i tabellform. Trykk i høyre hjørne for stort format:

image: De beste PC-tilbudene til sommerferien 2017

Hva betyr spesifikasjonene?

Alle disse seks PC-ene gir deg mye for pengene, men det er noen forskjeller som er verdt å merke seg. Vi har valgt en favoritt fra våre preferanser, men det kan hende du vil foretrekke en annen - ut fra det som er viktig for deg. Mer om det i oppsummeringen nederst.

Chassis: I denne prisklassen benyttes det nesten utelukkende plast i konstruksjonen av PC-ene. Det gjelder også våre seks utvalgte modeller. Plast er lett og billig, men gir ikke alltid den beste beskyttelsen av innmaten. Hvis du har tenkt å frakte PC-en mye rundt, og kanskje ikke alltid like varsomt, bør du velge en PC der deler eller hele konstruksjonen er dekket av et metall. Da må du imidlertid belage deg på å bla opp en ekstra tusenlapp eller to med samme øvrige spesifikasjoner.

Skjerm: Alle PC-ene har skjermer med matte overflater, noe som betyr minimalt med reflekser - uansett miljø. Det er etter vår mening udelt positivt.

Hele fire av PC-ene har skjermer med full HD-oppløsning. Det betyr først og fremst skarpere bilde og finere raster, noe som absolutt er en fordel. Merk videre at én PC, HP Pavilion 14 hos Lefdal, har et IPS-panel. Det betyr at skjermen kan betraktes fra nesten død vinkel, og samtidig bevare farger og kontrast. Det er teknisk sett den mest avanserte - og beste - av disse skjermene.

Prosessor: Prosessoren i PC-en er den enkeltkomponenten som betyr mest for PC-ytelsen. Vi har derfor bevisst unngått PC-er med de svakeste prosessorene. Noen forskjeller er det likevel mellom modellene vi har plukket ut, og dette diagrammet illustrerer forventet styrkeforhold mellom prosessorene i PC-ene - basert på gjennomsnittet av alle ytelsestester som er tatt hos Passmark.com:

image: De beste PC-tilbudene til sommerferien 2017

Som du ser kan du forvente at prosessorene på PC-ene fra Elkjøp og Lefdal er i snitt rundt dobbelt så rask som i PC-en fra Power. Det vil være godt merkbart i situasjoner som krever tyngre kalkulasjoner, men mindre merkbart ved lett belastning - som nettsurfing og dokumentskriving.

Minne: 4 GB RAM er å regne som et minimum på en Windows 10-PC i 2017. Aller helst bør PC-en ha det dobbelte eller mer, litt avhengig av hva du tenker å bruke den til. Skal du kjøre mange programmer samtidig og ønsker minst mulig forsinkelse når du veksler mellom dem, vil minnemengden spille en rolle. Det samme hvis du jobber med svært tung grafikk og lange, krevende dokumenter med mye grafisk innhold - blant annet.

De fleste PC-ene har 8 GB i dette utvalget, med unntak av modellene fra Lefdal og Power. Heldigvis er de samme PC-ene utstyrt med SSD og ikke harddisk. Lagringsenheten brukes som virtuelt minne når arbeidsminnet ikke strekker til, og da er det en udelt fordel med en rask SSD.

Grafikk: Alle de seks PC-ene har grafikkbrikker som ekspederer alt av høyoppløst video uten særlige anstrengelser. Alle andre normale grafiske oppgaver vil de heller ikke ha noe problemer med, med unntak av tung 3D-grafikk (for eksempel i spill).

Og det er nettopp på 3D-grafikk det er en viss forskjell mellom disse PC-ene:

image: De beste PC-tilbudene til sommerferien 2017

Merk at ingen av PC-ene er myntet på utstrakt gaming, men PC-ene fra Elkjøp, Lefdal og Netonnet kan nok håndtere noen av de litt mer krevende spillene hvis du går ned på oppløsning og detaljer i spillinnstillingene.

SSD/HDD: Fem av PC-ene leveres med SSD istedenfor harddisk som lagringsmedium. I en SSD skjer alt elektronisk, som på et minnekort, mens en harddisk har mekaniske plater som snurrer rundt i høy hastighet.

Fordelene med SSD er mange. Ingen bevegelige deler betyr mindre fare for at noe går i stykker ved støt, de er lettere, bruker mindre strøm - og er nesten alltid mye raskere enn harddisker - noe som bidrar til økt totalytelse på PC-en. Vi vil absolutt anbefale å velge en PC med SSD.

Harddisker er billigere og kommer som regel med høyere kapasitet, så her må du vurdere hva som er viktigst for deg. Velger du SSD, anbefaler vi å gå for minst 256 GB. Det er kun modellen fra Dustin som leveres med 128 GB, som kan bli litt snaut hvis du bruker disken til å «samle på» bilder, videoer og lignende.

Optisk drev: Spiller du DVD-filmer på PC-en? Brenner du CD-er til å ha i bilen? Da er det greit å vite at det kun er PC-en fra Komplett som har DVD-spiller innebygd. Færre og færre nye PC-er leveres nemlig med optisk drev, siden CD-er og DVD-er får stadig mindre betydning for folk flest. Får du behov senere, kan du investere i en ekstern som du kobler til en ledig USB-port.

USB-porter: USB 2.0 og USB 3.0-portene ser like ut, men sistnevnte er ofte blå og byr potensielt på bedre overføringshastigheter - for eksempel til kompatible eksterne harddisker. PC-ene fra Netonnet har i tillegg en USB-C-port, som er ventet å overta som eneste USB-port på sikt. Den er mindre, og kontakten kan puttes inn begge veier.

Trådløst nett: Fem av PC-ene støtter standarden 802.11ac. Det betyr høyere hastighet når du er tilkoblet en kompatibel ruter. Dette kan bety en stor fordel, spesielt hvis du har bredbåndshastigheter på 100 Mbps og høyere. Kun PC-en fra Netonnet mangler denne støtten, men har full støtte for de eldre 802.11b/g/n-standardene.

Kablet nett: Kobler du PC-en din til ruteren via kabel, får du som regel den aller beste hastigheten - inntil 1000 Mbps på PC-ene fra Elkjøp og Komplett. De færreste har så raske bredbåndshastigheter, men hvis du overfører mye data mellom PC-er og enheter i hjemmenettet, kan støtte for 1000 Mbps absolutt være en fordel. De andre har en øvre begrensning på 100 Mbps.

Batteritid: PC-en fra Lefdal er klar vinner på oppgitt batteritid, med rundt 9 timer med variert bruk, mens PC-ene fra Elkjøp og Netonnet kun har 4. Merk imidlertid at dette er basert på produsentens egne målinger, og det kan være variasjoner i forhold til opplevd batteritid. Våre målinger baseres på videostrømming fra Internett, og stemmer ofte godt overens med produsentenes tall.

Vårt PC-valg

Det er store variasjoner på PC-ene denne gangen, og det er vanskelig å velge en modell som tilfredsstiller alle behov. Vi ber deg derfor å studere sammenligningstabellen lenger oppe i artikkelen nøye før du bestemmer deg.

Lenovo Ideapad 310 fra Elkjøp er kåret til Beste PC-tilbud sommeren 2017, i klassen under 4.000 kroner. Illustrasjon: Dinside
Lenovo Ideapad 310 fra Elkjøp er kåret til Beste PC-tilbud sommeren 2017, i klassen under 4.000 kroner. Illustrasjon: Dinside Vis mer

Vi har imidlertid plukket ut vår favoritt, Lenovo Ideapad 310 fra Elkjøp. Den har siste generasjon Intel Core i3-prosessor fra Intel, byr på den beste ytelsen og er for øvrig godt utstyrt på de fleste punkter. Til tross for dette er den 500 kroner billigere enn de fleste andre i oversikten. Batteritiden kunne vært bedre, men i denne prisklassen må du belage deg på å inngå noen kompromisser.

NB! Merk at dette er en kampanjepris av begrenset varighet. Den skal i hvert fall vare fram til 8. juli.

Sjekk også ut HP Pavilion 14 fra Lefdal. Den var millimetre fra å bli kåret til beste PC-tilbud, og er den eneste som leveres med IPS-skjerm. Den er også tynnest og lettest, har best oppgitt batteritid. Dessverre leveres den kun med 4 GB RAM - og den har begrenset tilgjengelighet (kan kun hentes i butikk).

OPPDATERT: Lefdal opplyser at de har fått et nytt parti av HP Pavilion 14 med siste generasjon Core i3-prosessor, som de selger for 3.990 kroner gjennom nettbutikken. Også dette tilbudet gjelder til 8. juli.

Kjenner du til flere gode PC-tilbud? Del dem med andre lesere i kommentarfeltet under!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!