<strong>BUDSJETT-PC-ER:</strong> Har du 4.000 å bruke, finner du flere meget gode tilbud i markedet akkurat nå rundt skolestart. Vi har plukket ut det vi mener er det aller beste av dem. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BUDSJETT-PC-ER: Har du 4.000 å bruke, finner du flere meget gode tilbud i markedet akkurat nå rundt skolestart. Vi har plukket ut det vi mener er det aller beste av dem. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Seks PC-er mellom 3.000 og 4.000 kroner

De beste PC-tilbudene til skolestart 2017

Nettbutikkene har giret opp i forbindelse med skolestart, og vi har nok en gang kåret beste PC-tilbud i økonomiklassen!

Publisert
Sist oppdatert

OPPDATERT: Denne saken ble først publisert 8. august, men tilbudene fra Elkjøp og Lefdal (som vi kåret til beste tilbud) er fortsatt tilgjengelige til samme priser. Du finner vår fysiske test av de to maskinene her.

Det er tid for skolestart, og hvis du tar en titt i de store nettbutikkene som selger PC-er, vil du se at mange av dem har skoleelever og studenter i fokus på forsiden.

Det er imidlertid lett å gå seg vill i alle PC-tilbudene, og det er årsaken til at vi nok en gang har saumfart seks store nettbutikker på leting etter ekstra gode tilbud - denne gangen i prisklassen 3-4.000 kroner, som vi kaller økonomiklassen. Flere av disse byr på mer enn god nok ytelse og egenskaper som egner seg til både skolebruk og underholdning.

Her er modellene vi har valgt ut:

Dustinhome.no: Lenovo V110. Pris: 2.990 kr
Elkjop.no: HP 14. 15,6". Pris: 3.690 kr (kampanjepris)
Komplett.no: HP 250. 15,6". Pris: 3.790 kr
Lefdal.com: Acer Aspire ES1. 14". Pris: 3.990 kr
Netonnet.no: Asus X540YA. 15,6". Pris: 3.990 kr
Power.no: Asus R541UA. 15,6". Pris: 3.990 kr

Vi skal nå ta for oss forskjellene mellom dem, for til slutt å velge en favoritt på bakgrunn av disse vurderingene. Vi understreker at dette som alltid er en teoretisk sammenligning, basert på opplysninger fra produsentene, vår kunnskap om maskinvaren fra egne tester, samt tester fra tredjepart.

Men først: Her er bilder av alle PC-ene. Trykk på dem for å se dem i stort format (alle bildene er fra produsenten):

Og her ser du også en sammenligning av PC-ene i tabellform. Trykk i høyre hjørne for stort format:

De beste PC-tilbudene til skolestart 2017

Hva betyr forskjellene i spesifikasjonene?

Alle disse seks PC-ene gir deg mye for pengene, men det er noen forskjeller som er verdt å merke seg. Vi har valgt en favoritt fra våre preferanser, men det kan hende du vil foretrekke en annen - ut fra det som er viktig for deg. Mer om det i oppsummeringen nederst.

<strong>PLAST:</strong> De fleste PC-er til under 4.000 kroner har plastinnpakning. Det kan være helt greit, men gir en litt billigere følelse og er gjerne litt mindre robuste enn PC-er som er pakket inn i metall. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PLAST: De fleste PC-er til under 4.000 kroner har plastinnpakning. Det kan være helt greit, men gir en litt billigere følelse og er gjerne litt mindre robuste enn PC-er som er pakket inn i metall. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Chassis: I denne prisklassen benyttes det nesten utelukkende plast i konstruksjonen av PC-ene. Det gjelder også våre seks utvalgte modeller. Plast er lett og billig, men gir ikke alltid den beste beskyttelsen av innmaten. Hvis du har tenkt å frakte PC-en mye rundt, og kanskje ikke alltid like varsomt, bør du velge en PC der deler eller hele konstruksjonen er dekket av et metall. Da må du imidlertid belage deg på å bla opp en ekstra tusenlapp eller to med samme øvrige spesifikasjoner.

Skjerm: Alle PC-ene har skjermer med matte overflater, noe som betyr minimalt med reflekser - uansett miljø. Det er etter vår mening udelt positivt.

<strong>MINDRE REFLEKS:</strong> Etter en periode der med blanke skjermer, er de matte skjermene tilbake for fullt. Det gir mindre reflekser, og dermed blir det enklere å bruke PC-ene under vanskelige lysforhold. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MINDRE REFLEKS: Etter en periode der med blanke skjermer, er de matte skjermene tilbake for fullt. Det gir mindre reflekser, og dermed blir det enklere å bruke PC-ene under vanskelige lysforhold. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

To av PC-ene har skjermer på 14 tommer (Elkjøp og Lefdal), de andre har skjermer på 15,6 tommer. Fordelen med 14 tommer er at maskinene er mindre og lettere, mens fordelene med 15,6 tommer er først og fremst litt større arbeidsflate og PC-er som leveres med numerisk tastatur.

Tre av skjermene har full HD-oppløsning (Elkjøp, Lefdal og Power). Det betyr først og fremst skarpere bilde og finere raster enn på de andre, noe som absolutt er en fordel. Merk videre at én av disse, HP 14 hos Elkjøp, har IPS-panel. Slike skjermer kan ofte betraktes fra nesten død vinkel, uten at farger og kontrast blir vesentlig degradert. Det er teknisk sett den mest avanserte av disse skjermene.

Prosessor: Prosessoren i PC-en er den enkeltkomponenten som betyr mest for PC-ytelsen. Til normalt bruk anbefaler vi vanligvis PC-er med Intel Pentium eller Core i-prosessor. Har du svært enkle brukskrav, kan du klare deg med en PC med Intel Celeron-prosessor, men da må du forvente en del venting i litt mer krevende situasjoner.

Dette diagrammet illustrerer forventet styrkeforhold mellom prosessorene i PC-ene vi har valgt ut - basert på gjennomsnittet av alle ytelsestester som er tatt hos Passmark.com:

De beste PC-tilbudene til skolestart 2017

Som du ser er det PC-ene fra Elkjøp og Lefdal som har de kraftigste prosessorene, mens PC-en fra Dustin, som er utstyrt med en Celeron-prosessor, ligger langt bak de andre. Det er samtidig den klart billigste PC-en, og anbefales kun hvis du stiller meget enkle krav til PC-bruken din.

Minne: 4 GB RAM er å regne som et minimum på en Windows 10-PC i 2017. Aller helst bør PC-en ha det dobbelte eller mer, litt avhengig av hva du tenker å bruke den til. Skal du kjøre mange programmer samtidig og ønsker minst mulig forsinkelse når du veksler mellom dem, vil minnemengden spille en rolle. Det samme hvis du jobber med svært tung grafikk og lange, krevende dokumenter med mye grafisk innhold - blant annet.

De fleste PC-ene har kun 4 GB i dette utvalget, med unntak av modellene fra Elkjøp (6) og Netonnet (8). Merk at sistnevnte samtidig er den eneste som ikke kan oppgraderes med mer minne senere.

Grafikk: Alle de seks PC-ene har grafikkbrikker som ekspederer alt av høyoppløst video uten særlige anstrengelser. Alle andre normale grafiske oppgaver vil de heller ikke ha noe problemer med, med unntak av tung 3D-grafikk (for eksempel i spill).

Og det er nettopp på 3D-grafikk du kan forvente en viss forskjell mellom disse PC-ene:

De beste PC-tilbudene til skolestart 2017

Merk at ingen av PC-ene er myntet på utstrakt gaming, men PC-ene fra Elkjøp, Lefdal, Netonnet og Power kan nok håndtere noen av de litt mer krevende spillene, i hvert fall hvis du går ned på oppløsning og detaljer i spillinnstillingene.

SSD/HDD: Fem av PC-ene leveres med SSD istedenfor harddisk som lagringsmedium. I en SSD skjer alt elektronisk, som på et minnekort, mens en harddisk har mekaniske plater som snurrer rundt i høy hastighet.

Fordelene med SSD er mange. Ingen bevegelige deler betyr mindre fare for at noe går i stykker ved støt, de er lettere, bruker mindre strøm - og er nesten alltid mye raskere enn harddisker - noe som bidrar til økt totalytelse på PC-en. Vi vil absolutt anbefale å velge en PC med SSD i 2017.

Harddisker er billigere og kommer som regel med høyere kapasitet, så her må du vurdere hva som er viktigst for deg. Kun én PC leveres med harddisk, Asus-en fra Netonnet. Den har til gjengjeld svært god plass (1 terabyte).

Velger du SSD, kan 128 GB bli litt snaut, spesielt hvis du samler på videoer og musikk. PC-ene fra Lefdal og Power har 256 GB, noe som dekker de fleste normale behov også her.

Til datalagring kan du uansett supplere med en ekstern harddisk eller minneplugg, som kobles til en ledig USB-port.

Optisk drev: Spiller du DVD-filmer på PC-en? Brenner du CD-er til å ha i bilen? Da er det greit å vite at det kun er PC-en fra Komplett som har DVD-spiller innebygd. Færre og færre nye PC-er leveres nemlig med optisk drev, siden CD-er og DVD-er får stadig mindre betydning for folk flest. Får du behov senere, kan du investere i en ekstern som du kobler til en ledig USB-port.

USB-porter: USB 2.0 og USB 3.0-portene ser like ut, men sistnevnte er ofte blå og byr potensielt på bedre overføringshastigheter - for eksempel til kompatible eksterne harddisker. PC-ene fra Elkjøp, Netonnet og Power har i tillegg en USB-C-port, som er ventet å overta som eneste USB-port på sikt. Den er mindre, og kontakten kan puttes inn begge veier.

Trådløst nett: Fire av PC-ene støtter standarden 802.11ac. Det betyr høyere hastighet når du er tilkoblet en kompatibel ruter. Dette kan bety en stor fordel, spesielt hvis du har bredbåndshastigheter på 100 Mbps og høyere. Kun PC-ene fra Netonnet og Power mangler denne støtten, men har full støtte for de eldre 802.11b/g/n-standardene.

Kablet nett: Kobler du PC-en din til ruteren via kabel, får du som regel den aller beste hastigheten - inntil 1000 Mbps på PC-ene fra Elkjøp, Komplett og Lefdal. De færreste har så raske bredbåndshastigheter, men hvis du overfører mye data mellom PC-er og enheter i hjemmenettet, kan støtte for 1000 Mbps absolutt være en fordel. De andre har en øvre begrensning på 100 Mbps.

Batteritid: PC-en fra Elkjøp er klar vinner på oppgitt batteritid, med rundt 11 timer med variert bruk, mens PC-ene fra Dustin og Power kun har det halve. Merk imidlertid at dette er basert på produsentens egne målinger, og det kan være variasjoner i forhold til opplevd batteritid. Våre målinger baseres på videostrømming fra Internett, og stemmer ofte godt overens med produsentenes tall.

Vårt PC-valg

Nok en gang er det store variasjoner mellom tilbudene, men også prismessig varierer det en hel tusenlapp mellom billigste og dyreste modell. Vår vinner ligger et sted i mellom, med prislapp på 3.690 kroner.

HP 14 fra Elkjøp er kåret til Beste PC-tilbud skolestart høst 2017, i klassen under 4.000 kroner. Illustrasjon: Dinside
HP 14 fra Elkjøp er kåret til Beste PC-tilbud skolestart høst 2017, i klassen under 4.000 kroner. Illustrasjon: Dinside Vis mer

Vi snakker om HP 14 fra Elkjøp. Den har siste generasjon Intel Core i3-prosessor, byr på den beste ytelsen, den beste skjermteknologien og beste batteritiden - til tross for at den prismessig ligger midt på treet i dette selskapet.

SSD-en på kun 128 GB er et ankepunkt. Synes du det blir for lite, bør du også sjekke ut PC-en fra Lefdal. Den har nemlig dobbelt så mye plass på SSD-en, har samme prosessor men litt mindre minne og enklere skjermpanel.

NB! Merk at 3.690 kroner for HP 14 fra Elkjøp er en kampanjepris av begrenset varighet. Den skal i hvert fall vare fram til 12. august.

OPPDATERT: Denne saken ble først publisert 8. august, men tilbudene fra Elkjøp og Lefdal (som vi kåret til beste tilbud) er fortsatt tilgjengelige til samme priser.

Test kommer

Vi har hentet inn PC-ene fra Elkjøp og Lefdal. Du finner resultatene fra vår fysiske test av de to maskinene her.

Kjenner du til flere gode PC-tilbud? Del dem med andre lesere i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer