<strong>MYE BRA Å VELGE MELLOM:</strong> Nettbutikkene kniver om å levere de beste tilbudene i julestria. Vi har en klar favoritt denne gangen. Illustrasjon: Dinside
MYE BRA Å VELGE MELLOM: Nettbutikkene kniver om å levere de beste tilbudene i julestria. Vi har en klar favoritt denne gangen. Illustrasjon: Dinside Vis mer

Seks PC-er til under 4.000 kroner:

De beste PC-tilbudene jula 2016

Vi har saumfart seks av de største nettbutikkene på jakt etter PC-tilbud utenom det vanlige. Ett av dem er vår klare favoritt, men tilbudet varer bare til søndag kl 23:59.

Publisert
Sist oppdatert

Ønsker du deg ny PC til jul? Eller kanskje du har lyst å gi bort en? Selv om du har et stramt budsjett, er det mye bra å velge mellom for tiden. Vi har satt grensen på 4.000 kroner, og har plukket ut det vi mener er det beste tilbudet i denne prisklassen, i seks av de største nettbutikkene.

Også denne gangen har vi landet på PC-er med 15,6 tommer skjerm. To av PC-ene har full HD-skjerm, og kun én er utstyrt med harddisk. Alle de fem andre har enten 128 eller 256 GB SSD, noe som betyr langt raskere lagring og en rekke andre fordeler. For bare kort tid siden var SSD-er og full HD-skjerm kun noe du fant på langt dyrere modeller. Mer om fordelene i eget avsnitt lenger ned i artikkelen.

Vårt utvalg

Her er PC-ene vi har valgt ut, prisene gjelder 16.12.2016:

Dustin.no: Fujitsu Lifebook A555. Pris: 3.690 kroner
Elkjop.no: Acer Aspire E5-575. Pris: 3.995 kroner
Expert.no: Asus R517SA-X0038T. Pris: 3.799 kroner
Komplett.no: Asus X540LA. Pris: 3.995 kroner
Lefdal.com: HP 15-ay087no. Pris: 3.795 kroner
Netonnet.no: Lenovo B50-50. Pris: 3.990 kroner

Vi skal nå ta for oss forskjellene mellom dem, for til slutt å velge en favoritt på bakgrunn av disse vurderingene. Vi understreker at dette som alltid er en teoretisk sammenligning, basert på opplysninger fra produsentene, vår kunnskap om maskinvaren fra egne tester, samt tester fra tredjepart.

Men først: Her er bilder av alle PC-ene. Trykk i høyre hjørne for stort format:

<strong>SEKS PC-er:</strong> Disse representerer noe av det beste som er å få til rundt 4.000 kroner i desember. Foto: Produsentene
SEKS PC-er: Disse representerer noe av det beste som er å få til rundt 4.000 kroner i desember. Foto: Produsentene Vis mer

Og ser du også en sammenligning av PC-ene i tabellform. Trykk i høyre hjørne for stort format:

<strong>OPPDATERT:</strong> Tilbudet fra Elkjøp er forlenget fram til julaften, eller så lenge lageret rekker. Tabell: Dinside
OPPDATERT: Tilbudet fra Elkjøp er forlenget fram til julaften, eller så lenge lageret rekker. Tabell: Dinside Vis mer

Hva betyr forskjellene?

Alle disse seks PC-ene gir deg mye for pengene. Men det er noen forskjeller som er verdt å merke seg. Vi har valgt en favoritt fra våre preferanser, men det kan hende du vil foretrekke en annen - ut fra det som er viktig for deg.

Skjerm
Alle PC-ene har skjermer med matte overflater, noe som betyr minimalt med refleksjoner - uansett miljø. Det er etter vår mening udelt positivt. To av PC-ene har skjermer med full HD-oppløsning (Elkjøp og Lefdal). Det betyr først og fremst skarpere bilde og finere raster, noe som absolutt er en fordel.

Prosessor
Prosessoren er den komponenten som betyr mest for PC-ytelsen. Vi har derfor bevisst unngått PC-er med de svakeste prosessorene. Noen forskjeller er det likevel mellom modellene vi har plukket ut, og dette diagrammet illustrerer forventet styrkeforhold mellom prosessorene i PC-ene:

Elkjøps PC har sjette generasjon Core i3-prosessor, som har en forventet ytelse som ligger litt over de andre. Diagram: Dinside
Elkjøps PC har sjette generasjon Core i3-prosessor, som har en forventet ytelse som ligger litt over de andre. Diagram: Dinside Vis mer

Forskjellene mellom raskeste (Elkjøp) og svakeste (Expert) vil være spesielt merkbare under store kalkulasjoner og beregninger, men mindre merkbare under vanlig, variert og lett bruk.

Grafikk
Alle de seks PC-ene har grafikkbrikker som ekspederer alt av høyoppløst video uten særlige anstrengelser. Alle andre normale grafiske oppgaver vil de heller ikke ha noe problemer med, med unntak av tung 3D-grafikk (for eksempel i spill). Der er det kun én PC som har noe særlig å rutte med, og nok en gang er det snakk om PC-en fra Elkjøp. Den har et Intel Iris-grafikkort som også fint kan brukes til mange nyere spill - i hvert fall hvis du er villig til å gå litt ned på oppløsning og detaljnivå i innstillingene.

Elkjøps PC har et grafikkort som kan brukes til mer enn bare video og 2D-grafikk. Diagram: Dinside
Elkjøps PC har et grafikkort som kan brukes til mer enn bare video og 2D-grafikk. Diagram: Dinside Vis mer

RAM
4GB er nærmest å regne som minimum i dag. Liker du å kjøre flere programmer samtidig og ønsker minst mulig forsinkelse, er minst 6-8 GB å foretrekke. Merk at de fleste PC-ene her kan oppgradere minnet i etterkant, og det koster normalt bare noen hundrelapper å doble minnet fra 4 til 8 GB.

SSD/HDD
Fem av PC-ene leveres med SSD istedenfor harddisk som lagringsmedium. I en SSD skjer alt elektronisk, som på et minnekort, mens en harddisk har mekaniske plater som snurrer rundt i høy hastighet.

Fordelene med SSD er mange. Ingen bevegelige deler betyr mindre fare for at noe går i stykker ved støt, de er lettere, bruker mindre strøm - og er nesten alltid mye raskere enn harddisker - noe som bidrar til økt totalytelse på PC-en. Harddisker er billigere og kommer som regel med høyere kapasitet, så her må du vurdere hva som er viktigst for deg.

PC-ene fra Dustin og Elkjøp har SSD-er på 256 GB, de andre har bare halvparten av denne kapasiteten, noe som kan bli litt snaut om du har mye du ønsker å lagre på PC-en. Merk at PC-en fra Komplett har klart mest lagringsplass med 1000 GB, men her er det snakk om en tradisjonell harddisk.

Optisk drev
Spiller du DVD-filmer på PC-en? Brenner du CD-er til å ha i bilen? Da er det greit å vite at det kun er PC-en fra Netonnet som har DVD-spiller innebygd. Færre og færre nye PC-er leveres nemlig med optisk drev, siden CD-er og DVD-er får stadig mindre betydning for folk flest. Får du behov senere, kan du investere i en ekstern som du kobler til en ledig USB-port.

USB-porter
USB 2.0 og USB 3.0-portene ser like ut, men sistnevnte er ofte blå og byr potensielt på bedre overføringshastigheter - for eksempel til kompatible eksterne harddisker. PC-ene fra Elkjøp og Komplett har i tillegg en USB-C-port, som er ventet å overta som eneste USB-port på sikt. Den er mindre, og kontakten kan puttes inn begge veier.

Trådløst nett
De fleste PC-ene støtter standardene 802.11b, g og n. PC-ene fra Elkjøp, og Lefdal støtter også 802.11ac. Det betyr høyere hastighet når du er tilkoblet en kompatibel ruter. Dette kan bety en stor fordel, spesielt hvis du har bredbåndshastigheter på 100 Mbps og høyere.

Kablet nett
Kobler du PC-en din til ruteren via kabel, får du som regel den aller beste hastigheten - inntil 1000 Mbps på PC-ene fra Dustin, Elkjøp og Expert. De færreste har så raske bredbåndshastigheter, men hvis du overfører mye data mellom PC-er og enheter i hjemmenettet, kan støtte for 1000 Mbps absolutt være en fordel. De andre har en øvre begrensning på 100 Mbps.

OS
Samtlige PC-er leveres med Windows 10 Home, med unntak av PC-ene fra Dustin Netonnet, som leveres med både Windows 7 Pro og Windows 10 Pro. Det er noen forskjeller mellom dem, blant annet har Pro-utgaven innebygd støtte for å bli fjernstyrt, kryptering og domenepålogging. For vanlige hjemme/skolebrukere har dette som regel mindre betydning.

Batteritid
PC-ene fra Dustin, Elkjøp og Lefdal er klare vinnere på batteritid, med rundt 7-8 timer med variert bruk. Merk imidlertid at dette er basert på produsentens egne målinger, og det kan være variasjoner i forhold til opplevd batteritid. Våre målinger baseres på videostrømming fra Internett, og stemmer ofte godt overens med produsentenes tall.

Vårt PC-valg

PC-en fra Elkjøp er etter vår mening det klart beste tilbudet til under 4.000 kroner akkurat nå. Illustrasjon: Dinside
PC-en fra Elkjøp er etter vår mening det klart beste tilbudet til under 4.000 kroner akkurat nå. Illustrasjon: Dinside Vis mer

Basert på en teoretisk sammenligning mellom de forskjellige PC-tilbudene, mener vi at PC-en som gir klart mest for pengene, er Acer Aspire E5-575 fra Elkjøp. Den er en av to som er utstyrt med full HD-skjerm, har desidert kraftigst grafikkbrikke, romslig SSD og er ellers godt oppdatert på utstyrsfronten.

OPPDATERT! Tilbudet fra Elkjøp skulle egentlig avsluttes 18. desember. Dinside har nettopp fått opplyst fra Elkjøp om at tilbudet er forlenget til julaften, eller så lenge lageret rekker.

Les også:
Dette er de beste PC-ene vi har testet i år
Dette må du vite når du skal kjøpe ny PC

Kjenner du til flere gode PC-tilbud? Del dem med andre lesere i kommentarfeltet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer