De beste PC-tilbudene august 2014

Vi vurderer noen av de smarteste budsjett-kjøpene i forbindelse med skolestart.

<B>MYE FOR PENGENE:</B> Vi har plukket ut sju bærbare PC-er til under 4000 kroner som vi mener gir spesielt mye for pengene akkurat nå. Men kun én får stempelet "Beste PC-tilbud". Foto: Produsenten/DinSide.no
MYE FOR PENGENE: Vi har plukket ut sju bærbare PC-er til under 4000 kroner som vi mener gir spesielt mye for pengene akkurat nå. Men kun én får stempelet "Beste PC-tilbud". Foto: Produsenten/DinSide.noVis mer

Mange vil hevde at vi er i ferd med å bevege oss bort fra PC-alderen og inn i en ny tid dominert av nettbrett og smarte mobiltelefoner. Og det er ingen tvil om at disse dingsene kan utføre stadig mer av det vi tidligere var nødt å bruke datamaskinen til.

Likevel dominerer PC-en fortsatt når det gjelder arbeid og produktivitet. Derfor er blant annet tusenvis av studenter og skoleelever i disse dager på jakt etter en ny datamaskin - uken før et nytt skoleår starter.

Sju PC-er til under 4000 kroner

DinSides dataredaksjon har nok en gang trålet de største nettbutikkene, og har plukket ut noen PC-tilbud som vi mener er blant de aller beste i økonomiklassen akkurat nå, og kåret en vinner. Dette er en teoretisk sammenligning, og våre vurderinger er gjort på grunnlag av vår erfaring og kunnskap om produsenter og maskinvare.

Samtlige maskiner ligger i prisleiet 3500-4000 kroner, noe vi mener er en ypperlig prisklasse dersom du er ute etter en grei PC til allround-bruk. Her er utvalget enormt, og forskjellen på de gode og mindre gode kjøpene er også stor.

Hva kan du forvente?

Maskinene vi har plukket ut egner seg godt til alt av skolearbeid og dagligdagse oppgaver som surfing på nett, jobbing i Office-programmer, fildeling, deltakelse i sosiale nettverk, lett spilling og fleroppgavekjøring, og kan regnes som kjøp som gir mye maskin for pengene. I oversikten vår er det for eksempel hele seks maskiner som leveres med 8 GB RAM, og på tre av dem får du en hel terabyte med lagringsplass.

Det du ikke kan forvente av en PC i denne prisklassen er høyoppløste skjermer, berøringsskjermer, kraftige spillgrafikkløsninger og SSD. Det er også sjelden at PC-er i denne prisklassen er blant de letteste, bruk av metall i kabinettet er heller ikke vanlig.

Vær rask

Under presenterer vi ett og ett tilbud, og til slutt vil du finne to tabeller der vi har sammenlignet maskinvaren, og trukket fram spesielt gode og mindre gode egenskaper ved hver av dem. Helt nederst vil du finne tilbudet vi mener er det aller beste i klassen, akkurat nå.

Under bildet av hver PC har vi lagt inn lenke til de billigste butikkene, gjennom den uavhengige prissammenligningstjenesten Prisjakt.no. Vi har i hovedsak valgt modeller med relativt god tilgjengelighet hos flere leverandører. Merk likevel at enkelte tilbud kan ha begrenset varighet, så derfor er det smart å være raskt ute med bestillingen dersom du finner en maskin du liker.

Tilbud 1: Acer Aspire E5-511

De beste PC-tilbudene august 2014


E5-serien til Acer består av en rekke forskjellige konfigurasjoner, og den vi har plukket ut er et fornuftig valg til skole/studie-bruk. Maskinen er ikke blant de letteste, men til gjengjeld har denne PC-en et stort batteri med god kapasitet. Ifølge produsenten kan du forvente inntil 7 timer batteritid mellom to ladinger, og det er det ingen andre PC-er i oversikten vår som kan matche.

For øvrig er maskinen godt oppdatert på alle områder. Prosessoren har en forventet ytelse som ligger i nedre halvdel i dette selskapet, men holder mer enn nok til lette oppgaver.

Kort oppsummert:
+ Godt med minne
+ God batteritid
+ Ingen store mangler

- Det finnes PC-er i oversikten med større lagringsplass og høyere ytelse

Tilbud 2: Acer Aspire V5-552

De beste PC-tilbudene august 2014


Denne PC-en er beslektet med E5, den er for eksempel nøyaktig like bred og dyp, men er en hel cm tynnere og et halvt kilo lettere. Det skyldes blant annet at den ikke kommer med optisk drev (CD/DVD), noe som kan være et ankepunkt for enkelte. Batteriet er også mindre, derfor kan du ikke forvente mer enn 4,5 timer mellom hver lading.

Merk at du her får hele 1000 GB med harddiskplass, og vi gir også pluss for at den er såpass rimelig som 3490 kroner.

Videre bør det nevnes at PC-en er utstyrt med prosessor og grafikkløsning som er levert av AMD. Ytelsen forventes å ligge i nedre halvdel i forhold til de andre i oversikten, men også her bør den være god nok til de aller fleste normale oppgaver.

Kort oppsummert:
+ Lav pris
+ Godt med minne
+ Mye harddiskplass
+ Tynn
+ Lettest av samtlige i oversikten

- Ikke optisk drev
- Når ikke helt opp på ytelse

Tilbud 3: HP 15-G082no

De beste PC-tilbudene august 2014


Denne PC-en selges gjennom Elkjøp og Lefdal, og hos førstnevnte er den på tilbud i skrivende stund til 3495 kroner. Normalt ligger prisen på nærmere 5000, og det er ingen tvil om at du får mye PC for pengene om du velger denne.

Maskinen er relativt lett med sine 2,2 kilo, og batteritid på 5 timer er godkjent. Videre har PC-en godt med minne, tilkoblinger, og en romslig harddisk på 1000 GB - samt oversiktens kraftigste grafikkort. Spillytelsen er ikke i toppsjiktet, men duger til mange nyere titler dersom du går litt ned på oppløsning og detaljrikdom.

Også denne PC-en har prosessor fra AMD. Den forventes å ha en ytelse som ligger midt på treet i vår oversikt, mens grafikkytelsen trekker opp. Flere og flere programmer og applikasjoner drar nytte av GPU-en i sine kalkulasjoner, noe som kan bidra til bedre totalytelse.

Eneste lille ankepunktet vi har funnet er at du får maks 100 Mbit hastighet dersom du kobler maskinen til et kablet nettverk. For mange er dette irrelevant i 2014.

Kort oppsummert:
+ Lav pris
+ Godt med minne
+ God grafikkytelse
+ Mye harddiskplass
+ Godt med USB-porter

- Kun 100 Mbit ethernet

Tilbud 4: Asus X553MA

De beste PC-tilbudene august 2014


Denne fine PC-en fra Asus er blant de letteste i oversikten, med sine 2,2 kilo. Maskinen har godt med minne og en romslig harddisk på 1000 GB. Batteritid på 5 timer er også godkjent.

Ytelsesmessig befinner den seg i nedre halvdel, men ikke lenger nede enn at den kommer til å løse de aller fleste normale PC-oppgaver kjapt og greit. Også denne maskinen støtter kun 100 Mbit kablet nett, men hvis det ikke er relevant for deg er dette slett ikke noe dumt valg.

Kort oppsummert:
+ Mye harddiskplass
+ Relativt lett
+ Godt med minne

- Kun 100 Mbit ethernet
- Finnes raskere PC-er i oversikten

Tilbud 5: Toshiba Satellite C55

De beste PC-tilbudene august 2014


Denne PC-en har den klart raskeste prosessoren av alle, og det hører med til sjeldenhetene at du finner maskiner med Core i5-4200M i denne prisklassen. Riktig nok er C55 sammen med Lenovo G50-70 oversiktens dyreste, men kryper så vidt under 4000-kronersmerket.

Det har imidlertid gått på bekostning av minnemengden og harddiskplassen, der denne maskinen har halvparten så mye som de argeste konkurrentene. Merk også at maskinen kun støtter 100 Mbit kablet nett, og at batteritiden er oppgitt til kun 3,5 timer.

Hvis høy prosessorytelse er viktigere enn disse ankepunktene, er denne maskinen et klokt valg.

Kort oppsummert:
+ Høy prosessorytelse
+ Minnet kan bygges ut til 16 GB ved behov

- Høyest pris
- Kun 4 GB RAM
- Maks 100 Mbit ethernet
- Litt kort batteritid

Tilbud 6: Lenovo G50-70

De beste PC-tilbudene august 2014


For nøyaktig samme pris kan du få en Lenovo G50-70, også denne med Core i5-prosessor, men en ULV-variant. Den bruker mindre strøm, men yter også litt mindre. Det er uansett oversiktens nest raskeste prosessor det her er snakk om.

Og i forhold til Toshiba Satellite C55 får du dobbelt så mye minne, 1000 Mbit nettverksstøtte og litt bedre batteritid - noe som nok er viktige aspekter for mange.

Kort oppsummert:
+ God prosessorytelse
+ Godt med minne
+ Jevnt over gode spesifikasjoner

- Høyest pris
- Finnes PC-er i oversikten med bedre batteritid og mer lagringsplass til lavere pris

Tilbud 7: Fujitsu Lifebook A512

De beste PC-tilbudene august 2014


Den aller siste PC-en i oversikten denne gangen er en outsider. Det er nemlig den eneste PC-en som er basert på forrige generasjon Core i-prosessor og Intel HD-grafikk. Passmark-målinger viser imidlertid at ytelsen kan forventes å ligge i øvre sjikt, ikke langt bak Lenovo G50-70.

Denne maskinen er dessuten optimalisert med tanke på profesjonelle brukere, da den kommer med Windows 8 Professional og har ExpressCard utvidelsesspor.

Batteritiden er forventet å ligge på rundt 6 timer, og dermed er det kun Acer Aspire E5 som byr på bedre utholdenhet her. Merk også at PC-en har refleksfri, matt skjerm, noe som er et stort pluss for mange.

Det er imidlertid noen ankepunkter. For det første kommer den med kun 4 GB RAM og oversiktens minste harddisk på 320 GB. Den er også den eneste som ikke kommer med USB 3.0-porter. Merk også at det er oversiktens tykkeste PC med sine 3,6 cm.

Kort oppsummert:
+ God prosessorytelse
+ God batteritid
+ Windows 8 Professional
+ Refleksfri skjerm
+ Minnet kan bygges ut til 16 GB

- Kun 4 GB RAM
- Liten harddisk
- Tykk
- Mangler USB 3.0

Skjematisk sammenligning av spesifikasjoner og forventet ytelse

I tabellen under har vi satt inn de viktigste spesifikasjonene for hver PC. For å gjøre det enkelt å sammenligne har vi markert spesielt positive egenskaper med grønt, og mindre positive egenskaper med rødt:

De beste PC-tilbudene august 2014Klikk her for å se tabellen i full størrelse

Under har vi sammenlignet forventet prosessorytelse, basert på målingene til Passmark.com. De viser snittet fra tester foretatt på tusenvis av maskiner med tilsvarende prosessorer som i vår oversikt:

De beste PC-tilbudene august 2014Alle maskinene vi har valgt ut har en forventet ytelse som ligger høyt for prisklassen, aller best ytelse kan du forvente fra Toshiba C55, som er utstyrt med en fullblods Core i5-prosessor.

Vårt PC-valg

Nettbutikkene som selger HP 15-G082no rimeligst finner du her.
Nettbutikkene som selger HP 15-G082no rimeligst finner du //www.prisjakt.no/product.php?p=2718274>her. Vis mer


Etter grundige overveielser har vi kommet fram til en favoritt, og det er HP 15-G082no. Den har en rekke positive egenskaper som stikker seg ut fra mengden, samtidig er den oversiktens rimeligste sammen med Acer Aspire V5. Merk imidlertid at dette er en tilbudspris, og at maskinen normalt sett koster mye mer.

Kjenner du til andre PC-tilbud som du vil dele med andre lesere? Bruk debatten under!

Stor oversikt: DinSides PC-tester