<B>NOK Å VELGE MELLOM:</B> Men det er bare noen få nettbrett som virkelig selger.
NOK Å VELGE MELLOM: Men det er bare noen få nettbrett som virkelig selger.Vis mer

De beste nettbrettene i 2011

Du blir nok ikke direkte sjokkert over denne lista.

2011 var året da det ble så brett. Endelig, vil noen si, men det er lett å glemme at nettbrettet som forløste brettmarkedet - Apples første iPad - ble lansert så seint som i april 2010 i USA, altså for drøye halvannet år siden. Det er ikke så lenge siden.

Det tok relativt lang tid før andre elektronikkprodusenter klarte å lansere produkter som skulle konkurrere med eplesuksessen, og fortsatt bærer markedet preg av at Apple var først ute. Det er ikke så lett å finne offisielle tall, men basert på trafikktallene hos blant annet DinSide.no og Finn.no, er det helt åpenbart at det er iPad 1 og 2 som dominerer brettmarkedet, og det ganske kraftig.

I løpet av 2011 har vi testet rundt 10 ulike nettbrett, og basert på de testene har vi laget en topp-5-liste over brettene vi likte best. Så er det slik at Apples iPad er det beste alternativet for folk flest? Eller bør du gå for et Android-brett, som det etterhvert finnes ganske mange av?

Apple vs. Samsung?

Tendensen virker klar: basert på nettbrettene som skyves fram i rampelyset av landets elektrokjeder og nettbutikker, og som holdes fram som iPad-konkurrenter, er det Samsung som vokser fram som den eneste reelle utfordreren til Apple. De har allerede lansert tre ulike Android-brett det siste året, og et fjerde og femte, Galaxy Tab 7.0 Plus og Galaxy Tab 7.7, er allerede på vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At Samsung er i ferd med å bli det dominerende Android-brettet reflekteres forsåvidt også i vår oversikt. Litt mer overraskende er det kanskje at Asus er så godt representert.

Førsteplassen deles nemlig mellom Apples iPad 2 og en veldig fersk kandidat, som ble testet av DinSide så seint som denne uka.

1. Apple iPad 2

De beste nettbrettene i 2011


Årets beste nettbrett vil ikke sjokkere noen, selv om det garantert vil irritere de som allerede har tatt i bruk et Android-brett. Men nå er det snart jul, kan vi ikke alle bare glede oss sammen?

Grunnen til at iPad 2 stikker av med seieren er i grunnen ganske enkel: Det er et svært enkelt brett å bruke, ikke minst for de som ikke uten videre er familiære med smartmobiler og trykkfølsomme flater som sådan. App Store har fortsatt et betydelig større antall brett-tilpassede apper enn Android, og subjektivt sett synes vi brett-appene i gjennomsnitt holder høyere nivå enn brett-appene du finner til Android.

Brettet er ikke perfekt - kameraet er for eksempel ikke noe å skryte av -, og mange vil stritte imot endel av Apples relativt sett ganske restriktive tiltak for å holde brettopplevelsen så renhårig som mulig. Batteritiden er uansett svært imponerende, med blant annet over ti timers kontinuerlig videotitting på en lading, det samme er surfehastigheten.

Med nye iOS 5 ble dessuten brettet dratt noen hakk nærmere Android, blant annet med det nye varslingssystemet og påminnelser knyttet til sted (heller enn tid), selv om du fortsatt ikke kan gjøre ting som å bytte ut tastaturet eller legge kalenderen din på lås-skjermen.

Pris: Fra 3.890 kroner.

1. Asus Transformer Prime

De beste nettbrettene i 2011


Noen ting kommer seinere enn andre, men de kommer til gjengjeld veldig godt. Asus Transformer Prime er en slik ting. Dette Android-baserte nettbrettet kjører aller siste versjon av Honeycomb, Googles midlertidige nettbrett-tilpasning av Android, og har ambisjoner om å være både mye nettbrett og mye laptop.

Den er veldig tynn og veldig rask, først og fremst takket være en firekjernersprosessor på 1.3GHz. Det er første gang vi ser noe mer enn en tokjerneprosessor i det nettbrett, og det merkes.

Tastatur kan enkelt kobles fra nettbrettet, men mange vil nok ønske at det forblir tilkoblet. Asus oppgir hele 18 timers levetid på én lading når tastaturet er tilkoblet nettbrettet, mye takket være det ekstra batteriet som er gjemt under tastene. Skjermen er utmerket, måler 10.1 tommer, og i tillegg til 32GB intern lagringskapasitet, er det også plass til et micro-SD-minnekort.

Eneste problemet er tilgjengelighet. Så vidt vi vet er det ikke en eneste forhandler i Norge som har brettet på lager nå før jul, og interesserte må nok smøre seg med tålmodighet til engang på nyåret, hvor brettet forhåpentligvis får litt bredere distribusjon.

Pris: Fra 5.190 kroner.

3. Samsung Galaxy Tab 8.9

De beste nettbrettene i 2011


Lillebror er best. Da vi testet Android-baserte Galaxy Tab 8.9 hadde vi for lengst testet storebror i Galaxy Tab-serien, Galaxy Tab 10.1, og selv om vi var fornøyd følte vi likevel at noe manglet.

Det viste seg at ett av disse noe var mindre skjerm. Det høres kanskje ikke mye ut, men reduksjonen fra 10.1 til 8.9 tommer blir i praksis ganske merkbar, ikke minst når det følges opp med vektreduksjon på 120 gram. Brettet er med andre ord akkurat så mye enklere å håndtere enn storebror at vi nesten ble litt forelska, og når Samsung også har kuttet ut de verste småforsinkelsene og hakkingen ved navigering gjennom menyer og hjemskjermer, så er totalopplevelsen best med minst skjerm.

Batteritiden er derimot ikke like bra som på iPad 2, men skjermen er til gjengjeld strålende. En vinner litt og taper litt, som det heter.

Pris: Fra 3.400 kroner.

4. Asus EEE Pad Transformer

De beste nettbrettene i 2011


Asus ønsker åpenbart ikke å lage et nettbrett som bare er et nettbrett. Vi har allerede nevnt Transformer Prime, men for de som ønsker å bruke litt mindre penger, og ikke er så avhengig av den voldsomme prosessoren i Prime, kan første Transformer være et alternativ.

Tastaturet er også her delvis tilpasset Android, og godt nok til at dette nesten blir en laptop-løsning som kan erstatte vanlige bærbare PCer.

Skjermen er knallbra, men kameraet er en tragedie, og den mangler 3G.

Pris: Fra 3.490 kroner.

5. Samsung Galaxy Tab 10.1

Foreløpig er nettbrettmarkedet mikroskopisk sett i forhold til mobiler og PC-er. Foto: DinSide.no
Foreløpig er nettbrettmarkedet mikroskopisk sett i forhold til mobiler og PC-er. Foto: DinSide.no Vis mer


Selv om vi allerede har røpt at vi foretrekker Galaxy Tab 8.9 framfor utgaven med 10.1 tommer stor skjerm, snakker ikke vi på vegne av hele menneskeheten. Det finnes garantert de som vil foretrekke den største utgaven, de som for eksempel elsker film og tv-serier mer enn livet selv, eller de som vil lese en e-bok på så stor skjerm som mulig.

De vil like Galaxy Tab 10.1. Den har samme innmat som 8.9-tommeren, så hvis en legger opp til spesifikasjonskrig vil ingen av dem vinne. Den er pussig nok også hakket rimeligere enn lillebror, til tross for at skjermen er større, så hvis det virkelig kniper i lommeboka og du er litt i tvil, kan det være momentet som gjør valget litt enklere.

P.S.: Det er stort sett 10.1-tommeren som markedsføres av nettbutikker, elektrokjeder og andre varehus, og denne uka har vi blant annet sett nettbrettet solgt for så lite som 3.000 kroner.

Pris: Fra 3.500 kroner.